Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
VIDEO: Zadar doveo bivšeg NBA prvaka!

VIDEO: Zadar doveo bivšeg NBA prvaka!

Autor: Paulo Sarić

Davis je svojedobno zabijao 15 koševa i hvatao sedam skokova u dresu Orlando Magica.

Priča o dolasku novog centra u KK Zadar koja se zakotrljala prije nekoliko mjeseci konačno je dobila svoj kraj. I to kakav! U Zadar stiže bivši igrač Boston Celticsa i Los Angeles Clippersa Glen Davis.

Teško se sjetiti se kada je u hrvatsku košarku došao igrač s većom reputacijom od 'Big Babyja' koji je u karijeri odigrao 514 utakmica u najjačoj ligi svijeta, a na svom je vrhuncu u Orlandu zabijao 15 poena uz sedam skokova po susretu.

Ruku na srce, bilo je to prije više od pet godina i teško je znati u kakvoj je trenutno formi, no valja vjerovati upravi i struci koji su mjesecima strpljivo čekali da dovedu igrača koji će, kako je rekao trener Pipan, biti pojačanje a ne samo još jedan igrač u kadru.

- Problem je što ne bih htio da dovedemo igrača samo da popunimo broj, da bude isti ili lošiji od momaka koje već imamo. Želio bih da taj centar bude dodana vrijednost našoj ekipi i da nam donese veliki plus. Problem je što smo ograničeni s parama. Ono što valja – skupo je i treba dosta vremena da se takav igrač nađe. Koji će puno davati za malo para. Imamo dva-tri centra koji mogu zadovoljiti moje kriterije, ali trenutno još usklađujemo neke stvari oko potpisa. Nadam se da će novi igrač istrčati već u drugom kolu protiv Cedevite – rekao je prije nekoliko dana slovenski stručnjak.


Odluka je na koncu pala na iskusnog Amerikanca koji je time postao najzvučnije strano ime u zadarskom dresu još od Rumeala Robinsona davne 2001. godine.

Glen Davis rođen je 1. siječnja 1986. godine u Baton Rougeu u Lousiani, a sveučilišnu je karijeru odradio u LSU Tigersima koje je 2006. godine odveo do prvog nastupa na Final-fouru NCAA lige u zadnjih 20 godina što je privuklo interes velikog broja klubova. Na koncu su ga petim odabirom druge runde birali Seattle Supersonicsi koji su ga zajedno s Rayom Allenom proslijedili u Boston u velikom tradeu koji je stvorio prvu veliku trojku suvremenog NBA-a.

Davis je već prve sezone dobio priliku u Bostonu te je pomogao Celticima doći do 17. naslova prvaka najjače lige na svijetu. Nakon četiri godine tijekom kojih je još jednom dogurao do velikog finala preselio je u Orlando Magic, da bi se 2014. ponovno ujedinio s nekadašnjim trenerom Celticsa Docom Riversom, ovaj put u Clippersima. U Los Angelesu je odigrao ukupno 97 utakmica te je za 12,5 minuta na parketu prosječno bilježio četiri koša uz 2,5 skoka po susretu.


Posljednje tri sezone bio je izvan profesionalne košarke te je veći naglasak stavio na filmsku karijeru želeći se okušati kao producent.

Ovo se ljeto vratio basketu priključivši se Poweru, momčadi koja se natječe u BIG3 ligi košarke tri-na-tri pomogavši joj da dođe do naslova pobjednika najcjenjenije basketaške lige na svijetu.

Prema prvim informacijama Zadar će imati mogućnost raskida ugovora nakon dva mjeseca ako ne budu zadovoljni izdanjima bivšeg Celticsa koji bi u Donatov grad trebao doći u srijedu i priključiti se pripremama za subotnji okršaj s Cedevitom.