Hrvatska
Regija
'Srbijanska Lokomotiva' na početku zadarskog puta

'Srbijanska Lokomotiva' na početku zadarskog puta

Autor: Paulo Sarić

Zadar je samo jednom slavio u gostima protiv FMP-a, davne 2007. godine kada je Shamell Stallworth s 30 koševa odveo dalmatinski sastav do pobjede u glavnom gradu Srbije.

KK Zadar sutra kreće u svoju 17. regionalnu avanturu. Jedan od tek dva hrvatska pobjednika Jadranske lige u ponedjeljak u prvom kolu ABA lige gostuje u Beogradu kod FMP-a Vladimira Jovanovića. Zadarska momčad u novu sezonu ulazi nakon polovičnog učinka u pripremama (tri pobjede i tri poraza) te ispadanja u četvrtfinalu Superkupa kada je u posljednjih pet minuta poražena od Cedevite.

Iako su u utakmici u Laktašima ostavili solidan dojam, pogotovo znajući da su nastupili bez dva bitna igrača, problem stvaraju manje ozljede koje remete ritam treninga.

- U utakmicu ulazimo s neizvjesnošću. Zadnjih dana treniramo samo s deset igrača. Imali smo sitne probleme s ozljedama od kojih smo neke, manje, sanirali, ali veliki nam je problem što posljednjih tjedan dana s ekipom ne trenira Mario Little koji ima problema sa stražnjom ložom. I dalje osjeća bol i ne može biti sto posto s ekipom. S te strane ne mogu biti zadovoljan – rekao je trener Aleš Pipan u najavi utakmice.

Ipak, situacija se u posljednjim danima popravila. Bašić i Marić oporavili su se od ozljeda pa su Zadrani više-manje kompletni otputovali u Beograd.

- S druge strane svi ostali momci su zdravi i spremni. Spremni učiniti sve da dobijemo prvu utakmicu koja nam je vrlo bitna. Bilo bi dobro da iznenadimo FMP u Beogradu i da krenemo u takmičenje s pobjedom. Napravit ćemo sve u svim segmentima košarkaške igre da to i ostvarimo – dodao je slovenski strateg.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

FMP je podosta promijenio momčad u odnosu na posljednji prošlosezonski okršaj sa Zadrom. Klub su u međuvremenu napustili Filip Čović, Nemanja Nenadić, Aleksa Radanov, Boriša Simanić i Michael Ojo koji su prešli u Crvenu zvezdu davši još jedan argument pobornicima tvrdnje da je odnos Zvezde i FMP-a u srbijanskoj košarci vrlo sličan odnosu Dinama i Lokomotive u hrvatskom nogometu.

- Skoro čitava petorka je napustila klub, a doveli su nekoliko novih pojačanja od kojih je zadnji Rebec iz Slovenije na poziciji playmakera. [Tu su još] Reath na poziciji 'četvorke' i Kanađanin [Diressa] koji igra 'dvicu'. Na domaćem su terenu uvijek opasni te Zadar tamo uvijek teško igra. Mladi su, agresivni i skočni te su im sve pozicije dobro popunjene tako da nam neće biti lako. Ali nema predaje. I mi imamo svoje adute.

Premda je još rano za prognoze, okvirni power ranking se može napraviti. Trener Pipan iznio je svoj.

- Mislim da će se tri ekipe, Zvezda, Budućnost i Cedevita, odvojiti, a možda se tu priključi i Partizan u trci za prva četiri mjesta. Ostalih osam ekipa imaju podjednake šanse. Svi ćemo se boriti da izbjegnemo posljednju poziciju u ABA ligi te se nadam da ćemo što prije uhvatiti što je moguće više pobjeda kako bismo osigurali prvenstvo bez previše stresa. Bit će krajnje izjednačena liga i svaka greška, svaka šansa koju nećemo iskoristiti, puno će nas koštati. Ne samo nas, već i druge ekipe. Kikseva neće smjeti biti jer su svi na istom nivou – zaključio je iskusni Slovenac.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

FMP je prošlu sezonu završio na osmom mjestu s pobjedom manje od Zadra, no s obzirom na velike promjene koje su se u srbijanskoj momčadi dogodile u međuvremenu bolje je osvrnuti se na pripremno razdoblje u kojem je Jovanovićeva ekipa odigrala osam utakmica i slavila u njih pet. No, problem su im cijelo vrijeme stvarale ozljede zbog kojih su upitni i sutrašnji nastupi Ammanuela Diresse i Zorana Paunovića.

- Oni su tim sastavljen od iskusnih igrača, pojačan s dva odlična stranca s puno iskustva igranja u Europi. Na nedavno završenom Superkupu ABA lige odigrali su odličnu utakmicu protiv Cedevite i pokazali da mogu sa svima ravnopravno igrati – kazao je trener srbijanskog kluba Vladimir Jovanović o sutrašnjem protivniku i dodao – očekujem dobru utakmicu. Iako smo imali nekih problema s ozljedama u ponedjeljak ćemo izići [na teren] i pokušati biti FMP koji se bori za svaku loptu. Znamo koje zadatke moramo ispuniti ako želimo doći do dobrog rezultata i dat ćemo sve od sebe da tako i bude.

Dosta blaga najava iz srbijanskog kuta.

Pile li Beograđani naopako vidjet ćemo u ponedjeljak, no činjenica je da je FMP mlada ekipa s tek pokojim iskusnijim igračem. Jedan od njih je 26-godišnji Radoš Šešlija koji šansu svoje momčadi vidi u prednosti domaćeg terena.

- Ekipa je pomlađena i imamo dosta novih igrača, no vrijedno smo trenirali u pripremnom periodu. Pružit ćemo maksimum i probati iskoristiti prednost domaćeg terena – izjavio je 208 centimetara visoki Šešlija.

Utakmica se igra u ponedjeljak s početkom u 18 sati u Košarkaškoj dvorani FMP Železnik.