Hrvatska
Regija
FOTO/VIDEO: Zašto je pretplatnicima KK Zadar zabranjen ulazak na tribinu?!

FOTO/VIDEO: Zašto je pretplatnicima KK Zadar zabranjen ulazak na tribinu?!

Autor: Paulo Sarić

Ljudi koji godinama, pa i desetljećima košarku i Zadar nose u srcu i uz njih odgajaju svoju djecu nisu mogli gledati utakmicu s mjesta za koja imaju kupljene godišnje pretplate.

Uoči jučerašnje utakmice 14. kola ABA lige između KK Zadar i KK Petrol Olimpija došlo je do kraćeg naguravanja između domaćih navijača i policijskih službenika. Situacija se vrlo brzo smirila samo pa većih posljedica nije bilo, no u međuvremenu smo saznali što je dovelo do neugodnih slika.

Pa krenimo od početka.

KK Zadar je krajem prošle godine kažnjen s 3.500,00 eura i zatvaranjem dijela tribine za utakmicu protiv Olimpije radi incidenta koji se dogodio tjedan dana ranije na susretu protiv FMP-a kada je došlo i do kraćeg prekida igre u posljednjoj minuti. Kao odgovor na zatvaranje dijela tribine Tornado je najavio da će se spustiti u 'Obiteljski VIP' iza zapadnog koša dvorane „Krešimir Ćosić“.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Prema informacijama iz kluba u prodaju je stavljeno ukupno 110 pojedinačnih ulaznica koju su rasprodane.

Zaštitari su uredno pregledavali karte prije početka utakmice, no problem je nastao u trenutku kada je policija prestala puštati gledatelje na tribinu iako su neki od njih imali uredno kupljene karte, a brojni od njih i godišnje pretplate.

Tornado se grupirao na sredini tribine, a policija je procijenila da više neće puštati gledatelje iako su brojni od njih imali kupljene ulaznice.


Pravi problem u čitavoj situaciji stvara činjenica da velikom broju dugogodišnjih pretplatnika nije bilo dozvoljeno da sjednu na svoja mjesta za koja su imali godišnje ulaznice. Ljudima koji ne samo godinama, već i desetljećima gledaju voljeni klub koji im se uvukao debelo pod kožu i postao, da parafraziramo trenera Antu Nazoramodus vivendi“ – nije bilo dozvoljeno da sa svojih mjesta gledaju utakmicu. Ljudima od pedesetak, šezdesetak godina koji su pratili klub i u najslavnijim i u najcrnjim danima – nije bilo dozvoljeno da sjednu na mjesta koja su platili.

- Šjor, vi danas s tom ulaznicom ne možete ući na tribinu. Dobili smo naputak da vas ne puštamo. Obratite se upravi kluba – rekao je jednom od dugogodišnjih vjernih navijača pripadnik policije.

Kako to?

Pritom treba odvojiti dvije stvari.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Pojedinci su pokušali preskočiti ogradu i doći do ostatka svoje navijačke grupe. Brojni i od njih s kupljenim kartama.

Drugi su mirno čekali s godišnjim pretplatama ne bi li sa svog mjesta gledali bitnu utakmicu kluba koji nose u srcima. Ne bi li vidjeli borbu na parketu koja se treba preslikati i na ostale sfere života. Ne bi li vidjeli pokoji dobar potez svojih ljubimaca. Ne bi li vidjeli emocije Luke Žorića kojemu se jučer ispunio dječački san kada je zaigrao u dresu momčadi iz rodnog grada. U 35. godini. I koji je nakon pobjede samoinicijativno krenuo prema tim istim navijačima podijeliti sreću…

Na kraju su brojna mjesta, prije svega u kutovima tribine ostala prazna. Manji problem. Problem je što su ostala prazna srca dijela najvjernijih navijača koji radi loše organizacije nisu mogli sa svojih mjesta pratiti voljeni klub. Klub uz koji su odrastali i uz koji su odgajali svoju djecu.

Patetika? U većini hrvatske košarke možda. U Zadra svakako ne.