Regija
„Vratite nam naših 150 000 eura!“

„Vratite nam naših 150 000 eura!“

Autor: Paulo Sarić

Zanimljiv pristup diplomaciji makedonskog kluba – prvo vrijeđaj i prozivaj, a onda šalji službena priopćenja.

Nakon što je čelni čovjek finalista makedonskogprvenstva i lanjskog abaligaša Karpoš Sokola oštrim riječima napao vodstvoJadranske lige zbog, kako on smatra, nekorektnog poteza nuđenja mjesta u nižemrangu regionalnog natjecanja njegovoj momčadi nakon što je lani platilapozivnicu za ABA ligu, sinoć je priča dobila nastavak. Održano je zasjedanjeupravnog odbora makedonskog kluba nakon kojega je izdano priopćenje kako bi sediplomatskim, službenim i transparentnim putem javnost upoznala sa situacijom.Ako već nije prekasno.

U detaljnom priopćenju stoji da je KK Karpoš Sokolidana 24. kolovoza 2016. godine potpisao ugovor s Adriatic BasketballAssociation – Aba League J.T.D.-om kojim su ostvarili pravo na pozivnicu zasudjelovanje u protekloj sezoni regionalne lige. Klub je ispunio svefinancijske uvjete iz ugovora, te je na sastanku s direktorom lige KrešimiromNovoselom dogovorio uvjete za participaciju u sezoni 2017/18. Makedonskom jesastavu kazano da mora izbjeći posljednje mjesto u ABA ligi da bi se naknadnodogovorili da osvajanjem naslova u nacionalnom prvenstva automatski ostvarujupravo na plasman u Jadransku ligu i naredne sezone.

Kao što je poznato, Karpoš je sezonu završio nadesetom mjestu u regionalnom natjecanju i ispunio prvi dio uvjeta. Drugi, pak,nije. No, iz Skopja dolaze prigovori upravo po toj osnovi pošto je sjednicaSkupštine ABA lige na kojoj je potvrđen MZT kao jedini makedonski predstavniknaredne sezone održana 23. svibnja, dan prije posljednje pete utakmice finaladoigravanja makedonskog prvenstva. Upravo stoga čelništvo makedonskog klubaosporava odluku Jadranske lige i ne priznaje ponudu za igranjem u nižem ranguregionalne lige, a posljedično ni kaznu koja je zbog oštrih riječi predsjednikakluba odrezana Karpošu.

foto: KK Karposh Sokoli Skopje - Facebook

Podsjetimo, Sokoli su kažnjeni s 12 000 eura nakonšto je Ognjen Dedić nazvao kvartet vodećih ljudi tvrtke koja vodi ABA ligu„gangsterima“, te ih oslovio s još nekoliko nebiranih riječi. Zbogadministrativnog izbacivanja kluba iz lige dan prije odigravanja posljednje utakmicefinala doigravanja koja je, prema njihovim riječima, trebala odlučitimakedonskog predstavnika u Jadranskoj ligi i odabira njihovog suparnika MZT-a,što smatraju nesportskim potezom, čelništvo skopskog kluba drži da jefinancijska kazna njihovom klubu nelegitimna i bez pravne osnove pošto je klubna gornje spomenutoj sjednici de iure– izbačen iz ABA lige. Makedonci dodaju da ozbiljne lige ne mijenjaju pravilatijekom natjecanja, a svakako ne nakon završetka istoga, s idejom da se onaprovode već od naredne sezone, već da treba proći makar jedna godina prijenjihove primjene kako bi se postigla transparentnost i jednakost prilika.

Po toj osnovi smatraju ne samo da nisu dužniplatiti propisanih 12 000 eura, za koje ponavljaju da nisu izrečeni ni po kojojpravnoj osnovi, pogotovo što Jadranska liga nije priznata od strane FIBA-e, asamim time nema ni pravne mehanizme da nametne svoj pravorijek ni preko krovneMeđunarodne košarkaške federacije, tj. njezine kontinentalne ispostave, a nitipreko nacionalnog saveza, već zahtijevaju i da Adriatic Basketball Association– Aba League J.T.D. njima vrati 150 000 eura koliko su lani platili zapozivnicu.

Zanimljiv zahtjev za koji će biti interesantnopratiti daljnji rasplet situacije. Loptica je ponovno prebačena na stranuterena koja pripada vrhušci regionalne lige, a vama ćemo ostaviti da sami zasebe procijenite vjerojatnost povoljnog ishoda po makedonski klub.