Europa i Svijet
Hrvatska
Vrbanc postao Apollon

Vrbanc postao Apollon

Autor: Paulo Sarić

Valjda će se tamo na vrijeme naplatiti, kad već u Hrvatskoj nije mogao.

Bivši igrač Cibone i Zadra potpisao je ugovor s grčkim drugoligašem iz Patrasa, objavljeno je na službenim stranicama kluba. Iskusni bek šuter koji je karijeru započeo u riječkom Triglavu dugo je godina slovio za jednog od talentiranijih hrvatskih vanjskih igrača i s takvom je reputacijom stigao u tada najjači domaći klub Cibonu. Posljednje sezone u Rijeci zabijao je 21.8 koševa u prosjeku, te je bio na pragu probitka na europsku razinu košarke.


Nažalost, teška ozljeda i duga rehabilitacija zbog koje je prvotno izgubio čak 13 mjeseci, a u globalu gotovo tri godine osujetile su njegove planove za razvoj, pa je bio primoran s 25 godina ponovno počinjati. Preko Širokog se vratio profesionalnoj košarci koju je nastavio igrati u redovima Cibone, da bi ponovnu potvrdu vrijednosti dobio u Zadru čiji je dres obukao one sezone kada dalmatinski klub nije nastupao u regionalnoj ligi. Vrbanc je te godine bio najefikasniji igrač momčadi iz grada košarke, a posebno je u sjećanju ostala njegova partija protiv Cibone u Kupu „Krešimir Ćosić“ kada je na Višnjiku zabio 44 poena zagrebačkom sastavu. U tom je susretu imao i poseban motiv pošto je tadašnji sportski direktor Cibone i kasnija glavna figura u rušenju dugogodišnjeg vodstva HKS-a nekoliko mjeseci ranije nokautirao njegovog menadžera Sinišu Kelečevića jer se usudio tražiti da se Vrbancu isplati ono što je – dogovoreno. Nečuven zahtjev, uistinu. Na kraju je platila Cibona. Prvo rezultatski, na terenu, a kasnije valjda, malo po malo i financijski. Doduše, pod prijetnjom FIBA-e, a ne hrvatskih sudova ili HKS-a.


Vrbanc je ostao u Zadru i iduće sezone, ali se ni tu nije usrećio s financijama pošto mu je i drugi hrvatski klub ostao dužan. Nakon toga se zaputio prema inozemstvu te je u posljednje četiri godine odigrao samo dvije utakmice za neki hrvatski klub, i to za KK Zagreb nakon povratka iz poljskog AZS Koszalina početkom sezone 2015/16. Najbolje je inozemne brojke bilježio u litavskom Lietkabelisu. Na sjeveroistoku Europe je prosječno zabijao 14.6 koševa uz 3.1 skok po utakmici i vrlo dobru tricu od preko 40 posto. Posljednji je angažman imao u makedonskom abaligašu Karpošu. U devet utakmica regionalne lige većinom je ulazio s klupe i prosječno doprinosio svojoj momčadi s 4.7 koševa i jednim skokom.

Apollon iz Patrasa bit će 11. klub u karijeri i šesti inozemni angažman bivšeg hrvatskog reprezentativca.