Hrvatska
VUŠ Enigma je na vrhu ŠRKL-a, no suparnici ulaze u formu

VUŠ Enigma je na vrhu ŠRKL-a, no suparnici ulaze u formu

Autor: Saša Ćirić

Nova uzbuđenja na šibenskoj amaterskoj sceni!

Šibenska rekreativna košarkaška liga se zahuktava. Zbog tehničkih i taktičkih poteškoća, te nekoliko odgođenih utakmica, pričekali smo da sve sjedne na svoje mjesto. 

Je li bilo kakvih promjena u proteklom razdoblju. Poprilično, što je dovoljan dokaz izjednačenosti lige, kao i njenoj sve većoj kvaliteti. Počnimo redom, od utakmica drugog kola.

VUŠ Enigma je, teže od očekivanog, pobijedila Oxford. Gosti su preko raspoloženih Zlatka Ajdukovića i Ivana Rončevića držali favorizirane domaćine u šahu prvih 20 minuta, no iskusni VUŠ-ovci se bude u nastavku i slave s četiri poena razlike (66-62). Kao i obično, do pobjede ih je predvodio Marko Sandrić (23 poena, 9 skokova), a dobre partije pružili su i Ante Nerber (13 poena, 4 asistencije) te Filip Vukičević (6 poena, 15 skokova, 7 asistencija). Ajduković je bio prvi strijelac Oxforda s 21 poenom, dok je Rončević dodao 15 uz 5 skokova.

Druga utakmica drugog kola, pokazat će se, će istaknuti ranu kandidaturu za ljepoticu sezone. U dvoboju prestižnih kafića, Vintage bara i Moderato cantabilea, pobjedu je doslovno odlučila jedna lopta. Utakmica je bila napeta od prve do posljednje sekunde, a momčadi su se često izmjenjivale u vodstvu. Neočekivani junak u redovima Vintage bara bio je backup šuter Hrvoje Poljičak, koji je četiri sekunde prije kraja pogodio tricu za konačnih 98-96 i pobjedu njegove momčadi. Najbolji u redovima Vintagea bili su Petar Maleš (21 poen i čak 12 asistencija!), Tomislav Vučić (16 poena, trice 4-5) i duguljasti Ivan Cukrov (16 poena, 8 skokova). Kod gostiju je nevjerojatnu partiju pružio nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac Zoran Huljev (34 poena, 6 skokova), a sjajan je bio i dojučerašnji junior GKK Šibenika Luka Skorić (25 poena, 7 skokova, 6 asistencija, 5 ukradenih lopti). Uz njih, valja istaknuti i nekoć veliku nadu šibenske košarke Božu Petričevića, koji je upisao double-double (13 poena, 11 skokova).

Nakon ove sjajne utakmice uslijedio je dvoboj aktualnog prvaka CB Victoria te KK River banda. Gosti su u ovu sezonu ušli iznimno motivirani i pripremljeni, dok su igrači Victorije u traženju forme s kraja prošle sezone. Uvjerljivih 76-50 u korist River banda pokazuju kako je ovaj susret bio lišen neizvjesnosti, a gotovo nevjerojatno će zvučati podatak da je šut za tricu CB Victorije bio nevjerojatnih 3-35 (!). Ne čudi stoga visoka razlika na kraju, a najistaknutiji pojedinci u redovima River banda bili su Ivan Blaće (20 poena, 19 skokova) i Luka Kovač (19 poena). Kod Victorije su dvoznamenkasti učinak imali tek Ante Pešić (14 poena, 7 skokova) i Mateo Grgurica (11 poena, 5 skokova).

Posljednja utakmica kola je bila ona između KK 1990 i Kruške, koja je zbog više sile bila prebačena na utorak. Premda su domaći sjajno otvorili susret (31-14 nakon prvih deset minuta), Kruška se vraća u susret te na ulasku u posljednji period zaostaje tek četiri poena (68-64). No, mladići rođeni 1990. godine u posljednjih deset minuta podižu razinu intenziteta na obje strane terena, te na kraju slave s visokih +18 (90-72). Najbolji u redovima 90ersa bili su Marko Brajković (34 poena, šut iz igre 14-16), Marko Živković (16 poena, 6 skokova) i Josip Jakelić (14 poena, 15 skokova i 4 asistencije). Kod Kruške je standardno na visokoj razini bio Vice Banić (16 poena, 4 asistencije), a po 12 poena dodali su i Krešimir Ivić (7 skokova) te Josip Petrović.

Kruška je u NBA ritmu već u nedjelju igrala uvodni susret trećeg kola, a za suparnika je imala Vintage bar. Vintageovci su bolje ušli u susret, te preko raspoloženog Ivana Duvančića rano stvorili dvoznamenkastu prednost. Kruška je imala dobro razdoblje početkom treće četvrtine, kada su se s -18 vratili na svega -5, ali nisu izdržali u tom tempu. Vintage bar je tako u novim dresovima imao odličnu premijeru s konačnih 70-52. Već spomenuti Duvančić je bio iznimno topao (26 poena, trica 6-8), dok je s druge strane Krešimir Ivić odigrao jako dobro s 19 poena i 7 skokova.

Druga utakmica trećeg kola je ponudila dvoboj CB Victorije i Oxforda. Nakon teškog poraza u drugom kolu, igračima Victorije je susret s Oxfordom bio idealna prilika za povratak na pobjedničke staze, što su svesrdno iskoristili. Od prve minute je utakmica bila jednosmjerna cesta, pa konačnih 75-51 zorno prikazuje odnose snaga na terenu. U balansiranom napadu Victorije formu je polako počeo pronalaziti prošlosezonski MVP Marko Matulja (14 poena, 9 skokova), a dvoznamenkasti su bili i Marko Smolić (13 poena, 6 skokova), Ante Pešić (12 poena, 10 skokova) te Luka Mijalić (11 poena, 5 asistencija). Kod gostiju je teško bilo nadomjestiti lošu večer prvog imena momčadi Zlatka Ajdukovića (5 poena, šut iz igre 2-12), ali dobre izvedbe Ivana Rončevića (16 poena) i Jure Kljajića (15 poena) su spasile Oxford od rezultatske katastrofe.

Treća utakmica je ponudila derbi dviju neporaženih momčadi, VUŠ Enigme i KK River banda. Obje momčadi su u susret krenule motivirano i čvrsto, ali je na krilima šuterski raspoloženog Charlesa Mandića domaća momčad imala rezultatsku prednost tijekom prve dionice. No, River band se vraća u susret preko Ivana Blaće, pa susret ulazi u vode rezultatske neizvjesnosti. Počelo je tada s iskricama na terenu, a nezadovoljstvo suđenjem su iskazivale klupe obje momčadi. Nastavilo se u sličnom tonu i u trećoj četvrtini, sve do 27. minute, kada su suci zaustavili igru i odlučili prekinuti susret. Najglasniji u prosvjedima su bili Blaće iz River banda i Filip Vukičević iz VUŠ Enigme, a utakmica je kasnije registrirana rezultatom u trenutku prekida (51-49 za VUŠ Enigmu). Mandić je s 22 poena bio najefikasniji VUŠ-ovac, dok je Blaće s 23 (6 skokova) bio prvo ime u redovima River banda. Naknadno smo doznali kako su Blaće (dvije utakmice) i Vukičević (jedna utakmica) suspendirani u nadolazećim kolima, a River band je kažnjen oduzimanjem jednog boda.

Kao i u drugom kolu, KK 1990 je svoj susret igrao s odgodom, ovaj put je bio prebačen za srijedu. Za protivnika su imali Moderato cantabile, koji je pokazao da dosadašnje izvedbe nisu bile plod slučajnosti. Naime, favorizirani 90ersi su u prognozama pratitelja ove lige bili percipirani kao momčad koja će svojim iznimnim atletskim i šuterskim sposobnostima biti veliki favorit za osvajanje naslova prvaka. Ipak, kao i većina košarkaških momčadi, imaju svoje slabe strane. Očito, nesnalaženje u uvjetima kontroliranog tempa i čvrstih obrana će biti veliki problem za njih. Moderatovci su se, s druge strane, posložili u novoj sezoni, te mogu zaprijetiti svima. Tako su nakon nešto slabijeg ulaska u susret uspjeli okrenuti vodu na svoj mlin u drugom poluvremenu, te na kraju slaviti s rudarskih 72-59. Do pobjede ih je vodio Zoran Huljev, koji je očito u vrhunskoj formi (23 poena, 7 skokova, 5 asistencija). Mladim 90ersima je nedostajalo podrške Marku Brajkoviću, koji je jedini odigrao na uobičajenoj razini (21 poen).

Nakon tri kola tako imamo jednu neporaženu momčad (VUŠ Enigma), te dvije momčadi bez pobjede (Kruška i Oxford).

Tablica izgleda ovako:

Pozicija
Ime momčadi
Pobjede
Porazi
Postignuti poeni
Primljeni poeni
Bodovi
1.
VUŠ Enigma
3
0
189
166
6
2.
KK 1990
2
1
249
212
5
3.
RKK Vintage bar
2
1
240
226
5
4. 
KK Victoria
2
1
201
186
5
5.
KK River band
2
1
203
173
4 (-1)
6.
RKK Moderato cantabile
1
2
223
229
4
7.
Kruška Smart plus
0
3
183
236
3
8.
Oxford
0
3
181
245
3


Utakmice četvrtog kola su:

Oxford - RKK Vintage bar

Kruška Smart plus - VUŠ Enigma

KK River band - KK 1990

RKK Moderato cantabile - KK Victoria