Hrvatska
Regija
William Magarity pao na doping testu! Suspendiran na tri mjeseca

William Magarity pao na doping testu! Suspendiran na tri mjeseca

Autor: Paulo Sarić

Preston Knowles je prošle sezone dobio kraću suspenziju nakon čega je napustio zadarski klub. Kakva će biti Magarityjeva sudbina?

Imam jednu dobru i jednu lošu vijest. Tom bi se kovanicom moglo opisati jutro u KK Zadar. Samo nekoliko minuta nakon službenog predstavljanja Luke Žorića iz dalmatinskog je abaligaša stigla informacija o suspenziji švedskog centra američkog podrijetla Williama Magarityja.

- Dobili smo obavijest o suspenziji Williama Magarityja. Radi se o tome da je kao astmatičar uzimao određene lijekove koje treba prijavljivati. Koristio je lijek koji je do dolaska u Zadar uredno prijavljivao i imao dozvolu za korištenje, međutim dolaskom ovdje to nije napravio i jednom je prilikom uzeo lijek. Na kontroli koja je uslijedila analiza je pokazala pozitivan rezultat što je dovelo do osnovane sumnje za uzimanje nečega što nije prijavljeno te je zaradio suspenziju – izjavio je direktor KK Zadar Željko Žilavec iznenadivši okupljene.

Prema službenim informacijama u zadarskom klubu za sada nemaju dodatnih informacija, no Magartiy nema pravo igranja ni treniranja s momčadi dok se postupak ne okonča.

- On je kao igrač zaslužio maksimalno povjerenje te podršku kluba. Svojim je pristupom i odnosom prema klubu, navijačima i utakmicama to zaslužio – dodao je Žilavec.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kako saznajemo, visokom je igraču vijest o padu na doping testu jako teško pala te osjeća da je ostavio ekipu na cjedilu. Prema riječima odgovornih većih posljedica ne bi trebalo biti pošto je klub dobro zaštićen ugovorom.

- Klub je zaštićen maksimalno. Ne odričemo se Williama, uz njega smo maksimalno, međutim po nekim stvarima moramo postupati. Sve će se znati za 15-20 dana. Napravio je propust i snosit će sankcije. Samim time što nije u ekipi već ih snosi. Nije to uzimanje dopinga već samo lijeka koji se nalazi na zabranjenoj listi zbog čega nije prihvatljiv. Takve se stvari nažalost događaju – kazao je čelni čovjek KK Zadar.

Ne treba ni spominjati da je suspenzija Magarityja osjetan udarac momčadi Ante Nazora. Ne samo zbog činjenice da je najbolji strijelac kluba u domaćem prvenstvu i treći najbolji u regionalnoj ligi, već i zbog samog pristupa treninzima i radu gdje se pokazao kao pravi 'vojnik kluba'.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

No, propust se dogodio i posljedica će biti.

- Četiri ili pet godina ima dozvolu za izuzeće tog lijeka. No, ono mu je isteklo početkom prošle godine i nije ga produžio. U potpunosti je preuzeo odgovornost i cijela priča koja se dogodila je isključivo njegova krivica. Nadam se ne-rigoroznoj kazni jer se ipak radi o lijeku za astmu – zaključio je Žilavec.

Dodajmo ovome da minimalna suspenzija za prekršaj ovog tipa iznosi tri mjeseca. Pred Magarityjem je saslušanje nakon kojega bi kazna trebala biti potvrđena, no iz zadarskog se premijerligaša nadaju da će se u obzir uzeti i olakotne okolnosti o čemu bi mogla ovisiti i Šveđaninova budućnost u KK Zadar.