Hrvatska
Zabok i Cibona otvaraju 17. kolo s dva derbija; Gorica i Škrljevo igraju utakmicu istine

Zabok i Cibona otvaraju 17. kolo s dva derbija; Gorica i Škrljevo igraju utakmicu istine

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić - HKS

Od četvrtka do nedjelje

Novo kolo, nova uzbuđenja, a prva nam stižu već u četvrtak kada će se u Zaboku sastati Zabok i Cibona. Dva subotnja susreta igrat će se u Dalmaciji (Šibeniku i Sinju), a tri nedjeljna u Zagrebu i okolici.

17. KOLO HT PREMIJER LIGE

KK ZABOK –KK CIBONA, ČETVRTAK 26. SIJEČNJA 2023. U ZABOKU,
U GRADSKOJ SPORTSKOJ DVORANI, PRILAZ JANKA TOMIĆA 2, S POČETKOM U 19:00 SATI

Zabok je gostujućim pobjedama kod Alkara i Bosca stabilizirao stanje u svlačionici i napravio značajan rezultatski bijeg sa začelja poretka. S pet pobjeda Zabočani su pobjegli posljednjoj Gorici tri, a pretposljednjem Škrljevu dva boda te bez pritiska mogu pristupiti susretu s velikim protivnikom Cibonom. Vukovi su se već protiv Dinama uvjerili da nije uvijek jednostavno braniti ulogu favorita. Momčad Domagoja Kujundžića, s druge strane, na Gripama je pokazala da posjeduje arsenal s kojim može napasti i najjače. Tada je Splićane spasila individualna kvaliteta Dominika Mavre. Cibona, želi li zadržati korak s ostalim lovcima na startnu jedinicu, računa na bodove iz Zagorje. Ipak, nešto će se pitati i Zabočane.

GKK ŠIBENKA –KK FURNIR, SUBOTA 28. SIJEČNJA 2023. U ŠIBENIKU,
U SPORTSKOJ DVORANI “BALDEKIN”, STJEPANA RADIĆA 44, S POČETKOM U 18:00 SATI

Može li Šibenčanin Jeronimo Šarin stati na kraj šibenskoj nepobjedivosti na Baldekinu ove sezone? Igrači Damira Milačića su na svom parketu ostvarili osam pobjeda u osam susreta, a s ukupnih 12 su iznenađujuće ravnopravni u borbi za sam vrh HT Premijer lige momčadima od kojih se to očekivalo (Zadru, Splitu, Cedeviti Junior i Ciboni). Furnir je podigao formu, prikupio osam pobjeda i vodi bitku za plasman u Ligu za prvaka. Protiv Zadra su, unatoč porazu, pokazali koliko neugodan protivnik mogu biti. Ponove li takvu igru na Baldekinu nisi bez šansi.

KK ALKAR –KK BOSCO, SUBOTA 28. SIJEČNJA 2023. U SINJU,
U ŠD “IVICA GLAVAN – IĆO”, TRG GOJKA ŠUŠKA 16, S POČETKOM U 18:00 SATI

>Alkar je u prvenstvo krenuo s tri pobjede u četiri kola, a nakon toga slavio još samo jednom, na gostovanju kod Gorice. Jedinu domaću pobjedu Sinjani su u ovoj sezoni ostvarili početkom listopada prošle godine, baš protiv Gorice. Bosco u Sinj stiže s pobjedom više od Alkara. Porazom većim od četiri poena razlike izgubili bi tu prednost, pobjedom je udvostručili. Štoviše, u slučaju istog broja bodova zbog međusobnog skora 2-0 bili bi ispred Sinjana u slučaju istog broja bodova. Posve je jasno koliko je ovo važna utakmica za obje ekipa- Utakmica je to u kojoj jedan potez može drastično promijeniti stanje na tablici. Alkar je dužnik vjernim navijačima koji predugo čekaju na domaću pobjedu. Je li konačno došao taj trenutak?


KK GORICA – KK DEPOLINK ŠKRLJEVO, NEDJELJA 29. SIJEČNJA 2023. U VELIKOJ GORICI, U GRADSKOJ SPORTSKOJ DVORANI VELIKA GORICA, RAKARSKA ULICA 19, S POČETKOM U 19:00 SATI

Utakmica je ovo dvaju klubova sa samog dna poretka. Gorica ima dvije, a Škrljevo tri pobjede. U prvom susretu Škrljevo je slavilo s četiri poena razlike što znači da Goričani pobjedom izraženom s većim brojem poena mogu prepustiti gostima fenjer. Istovremeno Škrljevo pobjedom može prikovati Goricu za dno poretka, pobjeći joj za dva boda i imati kapital boljeg međusobnog skora. Iako je do kraja natjecanja ostalo još puno utakmica, ova bi mogla u velikoj mjeri odrediti tko će sljedeće sezone u niži rang natjecanja.

KK DINAMO-ZAGREB –KK SPLIT ODIGRAT ĆE SE U NEDJELJU 29. SIJEČNJA 2023.
U ZAGREBU, U KOŠARKAŠKOM CENTRU “DRAŽEN PETROVIĆ”,SAVSKA 30, S POČETKOM U 18:00 SATI

Dinamo je protiv Cibone pokazao da nema respekt prema nikome, a eventualnom pobjedom protiv Splita ozbiljno bi koraknuo u zonu Lige za prvaka. To bi značilo siguran ostanak Dinama u elitnom razredu hrvatske košarke, ali i donijelo potpuno rasterećenje koje bi dinamovce moglo vući do novih velikih pobjeda. Split nakon domaćeg poraza od Cedevite Junior o porazu u Draženovom domu ni ne pomišlja. Roster je kvalitetan, ciljevi visoko postavljeni, pa svaki sljedeći kiks može biti nenadoknadiv.

KK CEDEVITA JUNIOR – KK ZADAR, NEDJELJA 29. SIJEČNJA 2023. U ZAGREBU,
U ŠSD “BOŠKO BOŽIĆ PEPSI”, TRNSKO 25 A, S POČETKOM U 20:45 SATI.
SPORTSKA TELEVIZIJA

Derbi kola dviju momčadi iz samog vrha ljestvice imat ćemo priliku gledati u izravnom prijenosu na Sportskoj televiziji. Zadar nakon poraza na Višnjiku od Splita, a odmah potom i poraza Splićana na Gripama od Cedevite Junior ima priliku pobjedom preskočiti i jedne i druge na prvenstvenoj ljestvici. Cedevita Junior, s duge strane, u 2023. ne zna za poraz. Ostane li tako i iza Zadra, osim rezultatskog. Mulaomerovićevi igrači dobit će i kvalitativnu potvrdu kandidata za naslov prvaka.