Hrvatska
Zadrani držali Alkare u utakmici dok Božić nije uzeo svoj triple-double

Zadrani držali Alkare u utakmici dok Božić nije uzeo svoj triple-double

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Deseto kolo.

Zadar je u susretu 10. kola HT Premijer lige na domaćem parketu svladao Alkar rezultatom 90-66.

Već poslovično smo navikli da Danijel Jusup u domaćem prvenstvu daje priliku igračima koji su manje participirali u abaligaškim utakmicama, pa je tako na parket protiv Alkara mladog zadarskog stručnjaka Luke Bujasa poslao petorku Čampara-Lakić-Božić-Davis-Šantelj. Sinjani su ušli u utakmicu maksimalno motivirani, što im se ekspresno vratilo - već nakon dvije i pol minute na semaforu je svijetlilo 2-9. Jusup poziva minutu odmora, ali momentum gostujuće momčadi ne nestaje. Alkarima je kretanje s loptom, ali i bez nje, na visokoj razini, sjajni George Brock kvalitetno razigrava svoje suigrače, pa gosti u vodstvu provode još nekoliko minuta. Zadar dolazi do egala odnosno vodstva u posljednje dvije minute prve dionice, koju su na kraju dobili s +5 (27-22). 

Kao i obično, u HT Premijer ligi priliku u ranim fazama susreta dobiju i mladi igrači. Ulazili su u igru Matulina, Sikirić i Klarica, a zanimljivo je da je punu minutažu dobio Luka Božić. Prvi igrač Zadra u ovoj sezoni je očito bio na nekakvoj misiji, što će se pokazati točnim nešto kasnije. Zadar je do poluvremena razliku podignuo na +11 (47-36), pa je petstotinjak okupljenih gledatelja očekivalo nešto ležerniji nastavak.

No, već u prvim minutama treće četvrtine Alkar je još jednom zagrizao. Zadar nikako nije mogao napraviti zadnji korak u slamanju utakmice, a dobrim dijelom je to bila posljedica Božićeve solo igre. Je li ciljano dogovoreno da kroz playmakersku ulogu pokuša razigrati suigrače koji (još) nemaju dovoljno rutine u igri ili je Bjelovarac žarko želio na svom kontu triple-double, ne znamo. Znamo samo da je nekoliko akcija Zadar propustio realizirati u cilju nečeg od navedenog, pa je Alkar (ni kriv ni dužan) rezultatski bio u utakmici gotovo pune tri četvrtine. Božić je do triple-double učinka (10 poena, 12 skokova, 10 asistencija) došao u 35. minuti, te ga je Jusup napokon mogao mirne duše izvaditi iz igre. Razlika je do kraja, jednom kad su i Bujas i Jusup dali priliku za igru svim svojim mladim igračima, samo rasla do konačnih +24.

Najprecizniji u redovima domaće momčadi bili su Jordano (16), Lakić (15) i Šantelj (14), dok su kod gostiju prednjačili Tomašević (17), Brock (15) i Polutak (12).