Hrvatska
Regija
Zadar bez bolesnog Božića izgubio četvrtfinale ABA Superkupa protiv domaće Budućnosti VOLI

Zadar bez bolesnog Božića izgubio četvrtfinale ABA Superkupa protiv domaće Budućnosti VOLI

Autor: KK Zadar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Problemi u organizaciji igre

Košarkaši Zadra izgubili su četvrtfinalnu utakmicu ABA Superkupa u Podgorici protiv domaće Budućnosti VOLI rezultatom 70:58 (15:14, 18:13, 17:13, 20:18). U razigravanju za pozicije od petog do osmog mjesta sutra će u 15 sati igrati protiv poraženog iz susreta FMP Soccerbet – SC Derby koja se igra kasnije večeras. Veliki hendikep za momčad Danijela Jusupa je izostanak Luke Božića, koji zbog viroze nije ni doputovao u Podgoricu.

Zadar je u prvu utakmicu Superkupa krenuo s petorkom u kojoj su bili Lakić, Ramljak, Drežnjak, Jambrović i Žganec, dok su na klupi s „mlađom gardom“ ostali Mazalin i Mekić. Bio je ovo susret dviju momčadi s potpuno različitom strukturom i ciljevima u ovoj sezoni – Zadra koji je na temelju lanjske postave izrazio ambiciju za ponavljanjem rezultata (naslov prvaka i doigravanje ABA lige) te Budućnosti koja je sa čak sedam Amerikanaca (protiv Zadra je nastupilo šest) bacila rukavicu izazova beogradskom dvojcu.

Zadrani su dobro pratili ritam domaćina, povremeno ulazili u manje zaostatke ali na kraju četvrtinu izgubili s minimalnih 15:14. Mazalin i Jambrović upisali su svoje prve službene poene za momčad, a Žganec je poveo za vodstvo nakon 10 minuta, ali je izgubio loptu.

Nekoliko nonšalantnih poteza na početku druge četvrtine nagnalo je Jusupa na pozivanje prve minute odmora. Lopta nakon spuštanja u reket nije dovoljno brzo dolazila na vanjske pozicije, a ni šut nije služio najboljeg zadarskog šutera Drežnjaka, pa je Zadar očekivano ušao u zaostatak i uz šut za tricu 0-8 dočekao poluvrijeme na -6 (33:27). Samo 27 postignutih poena uz 9 izgubljenih lopti nije dovoljno za pobjeđivanje na abaligaškoj razini.

Ono što je bilo za pohvalu je vrlo dobra igra u obrani, a kada je u napadu procurilo makar i na kapaljku Zadar se vratio. Drežnjak je pogodio tricu, Ramljak slobodna bacanja za 36:36 u 23. minuti. Nažalost, u sedam preostalih minuta Zadar postiže samo četiri poena, Budućnost 14 i rezultat pred posljednju četvrtinu je 50:40 (zadarska trica 1-14).

U posljednjih 10 minuta Zadar se više nije vraćao ispod 10 poena razlike te su Podgoričani zasluženo izborili polufinale.

Najbolji strijelac Zadra bio je Dario Drežnjak s 14 postignutih poena, ali i uz šut za tricu 2-10. Ramljak je imao najbolju valorizaciju s 12 poena i 6 skokova, a nešto bolji od ostalih bio je Mazalin s 11 poena. Trener Budućnosti Petar Mijović ravnomjerno je rasporedio minutažu svoje momčadi te je najbolji strijelac bio Wright IV s 11 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Prvo poluvrijeme smo dosta dobro stajali na parketu, nosili se s Budućnosti, imali neke otvorene situacije za tri poena ali nismo pogodili ni jedan. Da bi dobio u gostima moraš nešto zabiti iz kontranapada i nešto šuta za tri poena. Bili smo i malo kompaktniji i koncentriraniji u obrani nego u drugom dijelu, nismo dali Budućnosti da se razigrava. Drugim poluvremenom sam manje zadovoljan. Pokušavam dati šansu mlađim igračima, da vidimo što mogu pa i to njihovo neiskustvo u defanzivnim zadacima košta. Evidentno imamo problem s organizacijom igre, nismo bili u stanju  organizirati suvisao napad na agresivnu igru Budućnosti, morat ćemo po tom pitanju nešto napraviti.

Petar Mijović, trener Budućnosti VOLI: Momčad Zadra je među momčadima koja je najmanje mijenjala u ABA ligi, u takvim okolnostima imaju jednu prednost pred momčadima u stvaranjima. Pretpostavljao sam da neće biti tečno jer se nismo pripremali za Superkup, prvenstveno nam je cilj da budemo spremni za obje lige, noge su teške ali ono što raduje je fantastičan odnos koji smo imali, na donjem postu smo nekoliko puta izgubili Mazalina, propustili nekoliko zagrađivanja u obrambenom bloku, sve ostalo je bilo na visokoj razini. Kroz obranu smo došli do nekih lakih poena i mirno priveli utakmicu kraju, raduje me način na koji smo pobijedili.