Hrvatska
Regija
Zadar preživio drugo poluvrijeme Borca, Gagiću Bog dao - Bog uzeo

Zadar preživio drugo poluvrijeme Borca, Gagiću Bog dao - Bog uzeo

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

ABA

Zadar je svladao Borac Mozzart u susretu 17. kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 85:75.

Zadar i Borac, bar što se ABA lige tiče, nema neku povijest. Ovo je tek šesti međusobni dvoboj ovih momčadi u 21. stoljeću, pri čemu je Zadar uzeo četiri od prvih pet. Ipak, veliki respekt između hrvatskog i srpskog Grada Košarke je oduvijek "u zraku". Bez obzira na četiri pobjede razlike u korist Zadra, Danijel Jusup je bio svjestan važnosti ovog dvoboja.

Čačani su na ovo gostovanje došli pojačani za nesuđenog razigravača Zadra Diantea Baldwina i bivšeg srpskog reprezentativca rođenog u Benkovcu, Đorđa Gagića. Zadar je imao malu novotariju u startnoj petorci, umjesto Davisa i Žganeca su utakmicu započeli Drežnjak i Šantelj. Upravo je potonji bio inicijator ranog zadarskog odvajanja na 10-2. Slovenac je u tim minutama ugradio svojih osam poena (dvije trice), ali kad je skupio brze osobne greške a gostujući strateg Dejan Mijatović u igru ubacio Gagića umjesto neraspoloženog Save Lešića, bilo je jasno da je vrijeme za Žganeca. Gosti su tada povezali nekoliko dalekometnih šuteva, te su vrlo brzo došli na svega pola koša zaostatka (14-13). Ipak, dobar finiš prve dionice odvodi Zadrane na dvoznamenkastu prednost (26-16) na prvom odmoru. Druga četvrtina se nastavila u istom ritmu, ali domaća momčad nikako nije mogla "probiti" barijeru od +14 do završnice poluvremena. Najzaslužniji za visokih +21 (51-30) na poluvremenu je bio Drežnjak, koji je s dva bacanja i tricom s istekom vremena podigao navijače na noge.

Nije bilo zamjerke izvedbi Zadrana u prvom poluvremenu, 50% šuta iz igre s 37% trice i 86% slobodnih bacanja je sami vrh učinkovitosti, dok su Čačani u svakom segmentu zaostajali za 10-20 posto. Bilo je za očekivati da će gosti nastojati ne pasti bez ispaljenog metka.

Upravo to se i dogodilo, energetski bolji ulazak Borca u drugo poluvrijeme je usmjerio utakmicu u pravcu kojeg Jusup nije nikako htio vidjeti. Gagić svojom masom stvara ogromne probleme zadarskim centrima, koji nemaju ni dovoljno centimetara ni kilograma za borbu s njim. Žganec ulazi u probleme s osobnim pogreškama, što zahtijeva promjenu koncepcije. Bivši igrač Partizana je lako dolazio do obruča, a kada bi bio spriječen prekršajem, realizirao bi slobodna bacanja s visokim postotkom uspješnosti. Neka od tih bacanja su prošla kroz obruč poprilično sretno, za što je on ljubljenjem prstiju i pokazivanjem istih k nebu osobno zahvaljivao Bogu. Gosti su do kraja treće četvrtine više no prepolovili zaostatak (63-54), te se ušlo u prilično neizvjesnu posljednju dionicu. Novi poeni Gagića u 32. minuti dovode goste na svega minus četiri (63-59), ali Zadrov kapetan Ramljak lijepo uzvraća poluhorogom iz reketa s istekom napada, što je bio jedan od važnijih trenutaka utakmice. Iako su se poprilično mučili sa šutom u drugom poluvremenu, Jusupovi igrači su uspjeli odbiti pokušaje Borca da se još jednom vrati u meč. Razlika je otišla na desetak poena i u trenucima kada je cijela dvorana odbrojavala sekunde do kraja utakmice (a na semaforu ih je ostalo trinaest), na jednom prekidu Gagić - koji je tada bio na klupi - neprimjereno reagira na provokacije dijela publike usmjerene ka njegovom novom imidžu. Sudac Igor Dragojević mu dodjeljuje tehničku grešku, što potpuno raspamećuje Gagića, koji je tada pod svaku cijenu htio (dojma smo) fizičkim nasiljem riješiti problem neslaganja s Crnogorčevim odlukama. Takvo ponašanje je generiralo drugu tehničku pogrešku i posljedično isključenje, te je Gagić morao napustiti dvoranu. Razbješnjeli Đorđe je prije ulaska u tunel još jednom odlučio "počastiti" zadarsku publiku s dva visoko podignuta srednja prsta, one iste koje je nekoliko minuta ranije ljubio i njima zahvaljivao Bogu. Nekad Bog da, nekad uzme, tako to ide. Ne sumnjamo kako će ABA liga na primjeren način sankcionirati Gagića, ali i KK Zadar zbog raznih stvari koje su uletjele u teren. Nadamo se da će u budućnosti ovakvih scena biti sve manje, jer ljudima koji nisu u stanju istrpjeti uvrede takvog tipa nije mjesto u profesionalnom sportu. Ovako je bačena sjena na dobru i kvalitetnu utakmicu dva kluba iz dvije prave košarkaške sredine, a to ne bi trebao biti slučaj.

Najefikasniji u redovima Zadrana bili su Božić (22) i Drežnjak (19), dok su kod gostiju prednjačili Gagić (20) te dvojac s po 14 poena (Hale, Todorović).