Hrvatska
Regija
Jacob, Jaka i Yogi ubacili 13 trica na Višnjiku i produžili niz pobjeda Cedevite Olimpije

Jacob, Jaka i Yogi ubacili 13 trica na Višnjiku i produžili niz pobjeda Cedevite Olimpije

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

AdmiralBet ABA liga.

Cedevita Olimpija je svladala Zadar u susretu 23. kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 77-92.

Aktualni hrvatski prvak je nakon sinoćnje relativno bezbolne i lagane pobjede nad Zabokom danas imao pred sobom puno teži zadatak. Cedevita Olimpija je preko tjedna ostvarila veliku pobjedu u Eurocupu nad Virtusom u Bologni, potvrdivši dobru formu u posljednjih nekoliko tjedana.

Srđan Helbich ni danas nije mogao računati na Bralu i Junakovića, što je stvorilo probleme u rotaciji i prisililo privremenog "glavnog i odgovornog" na alternativna rješenja. Startali su Carter, Mavra, Marčinković, Drežnjak i Thompson, kojima su s druge strane stajali Ferrell, Murić, Blažič, Omić i Dragić. Otvaranje je pripalo gostima, koji su nastavili nevjerojatnu šutersku seriju iz Bologne. Od prvih sedam pokušaja za tricu ubacili su čak šest, a posebno vruć je bio Jaka Blažič s četiri dalekometna ubačaja. Vitamini su igrali jednostavnu modernu košarku, forsirajući dalekometan šut i realizaciju u neposrednoj blizini obruča. Zadrani su se trudili održati u egalu, ali protiv raspoloženih gostiju to nije bio niti malo lagan zadatak. Nakon prvih deset minuta Vitamini su imali sedam poena prednosti (18-25), a u drugoj dionici su vrlo brzo otišli i na dvoznamenkastu razliku. Helbich je četiri minute prije poluvremena razumljivo htio odmoriti kapetana Mavru (koji je u tom trenutku imao i tri prekršaja na kontu) te je na njegovo mjesto ubacio mladog Filipa Paponju, kojeg su Ljubljančani konstantno tražili kao obrambenu metu. Ipak, Papi se hrabro nosio sa zvučnim protivnicima Pullenom i Ferrellom, pa se u njegovoj minutaži Zadar čak i primakao na jednoznamenkasti zaostatak na poluvremenu (34-43).

Najbolje minute Zadra došle su u trećoj četvrtini, kada se potpuno raspištoljio Antonio Jordano. Četiri njegove i po jedna Mavrina, Drežnjakova i Thompsonova trica stvorile su seriju kojom su Helbichovi momci u svega nekoliko minuta izbrisali 14 poena zaostatka (36-50 u 57-56). Najopasniji igrač gostiju u tim trenucima je bio Zach Auguste, na čiju snagu i atletičnost Zadrani nisu imali odgovora. Nakon dva Carterova realizirana bacanja Auguste je sjajnim alley-oop zakucavanjem vratio minimalnu prednost gostima (59-60) tri minute prije kraja treće dionice. Helbich je odlučio još jednom odmoriti Mavru, ali Jurica Golemac je sa svojim igračima našao način kako kapitalizirati Paponjine minute. Već u prvom napadu Pullen je zabio tricu uz prekršaj mladog Zadrovog playmakera, i iako je Helbich promptno reagirao vraćanjem kapetana u igru - gosti su se zahuktali. Serija 12-0 gostiju je zatvorila treću dionicu i uoči posljednjih deset minuta vratila ih u dvoznamenkastu prednost (59-70).

Iako su Zadrani pokušali u prvoj polovici četvrte četvrtine još jednom doći u egal, čvrsta obrana gostiju popraćena šuterskim dionicama razigrane vanjske linije brzo je rezultirala dizanjem prednosti do najviših +20 (68-88). Zadrani su u posljednjim minutama, kada su na teren izašli i najmlađi Krševan Klarica i Antonio Sikirić tek djelomično uspjeli ublažiti poraz.

Cedevita Olimpija je ostvarila svoju petu pobjedu u nizu u AdmiralBet ABA ligi, te su sada na omjeru 14-7. Zadar je na omjeru od 7 pobjeda i 14 poraza.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Pullen (22), Blažič (19) i Ferrell (16), dok su kod domaće momčadi prednjačili Mavra (17), Thompson (16) i Carter (13).