Hrvatska
Regija
Zadar izgubio u Baru, ozlijedili se Božić i Mazalin

Zadar izgubio u Baru, ozlijedili se Božić i Mazalin

Autor: KK Zadar Photo: Mornar Barsko zlato/Media Pro

Poraz je najmanji problem Zadra

Zadar izgubio u Baru, Božić zbog ozljede propustio drugo poluvrijeme

Košarkaši Zadra poraženi su u utakmici 16. kola AdmiralBet ABA lige na gostovanju kod Mornara – Barskog zlata rezultatom 86:78 (25:21, 19:21, 18:14, 24:22). Zadar je većinu utakmice proveo u manjem zaostatku, nekoliko puta uspio je povesti ali na kraju je presudila ozljeda Luke Božića, koji nije mogao nastaviti nakon doskoka na nogu protivnika u 22. minuti utakmice. Bila je ovo tek druga pobjeda Mornara ove sezone, uz napomenu kako se radi o puno jačoj momčadi u odnosu na onu s početka natjecanja.

Zadrani su loše otvorili utakmicu, prva četiri napada potrošili za četiri promašene trice i domaćine propustili na prednost 6:0. Malo se situacija stabilizirala na toj ili manjoj razlici, iako je Zadar nastavio s promašajima izvan linije 6,75 (u prvoj četvrtini tek 2-11), ali se uspio primaknuti domaćinima i nakon serije od 5 poena Žganeca prvi put poveo (17:18). Vodstvo je trajalo manje od pola minute, domaćini su ponovno držali konce igre u svojim rukama i na prvi odmor otišli prednošću 25:21.

U drugoj četvrtini preslik prve: tri promašene trice Zadra, zaostatak ide na minus 8, a prvi poen je trica Žganeca nakon 2 i pol minute igre. Za lakat u glavu Mazalina Luković je „nagrađen“ s dva slobodna bacanja. Prijetilo je Zadru potonuće, Barani su nakratko došli do +11 (37:26) pa je bilo pravo vrijeme za mini-seriju Zadra 7:0 (trica Lakića, Žganec, Božić), do 37:33.  Bez Ramljaka, s lošim učinkom Božića na trici (0-4), ošamućenim Mazalinom, Zadar se dobro držao ponajviše zahvaljujući izvrsnom učinku Žganeca (14 poena) i Lakića (11) te je na poluvrijeme otišao s minimalnim zaostatkom 44:42.

Na početku treće četvrtine dugo čekana trica Davisa za novo vodstvo 44:45. U nekoliko napada i obrana Zadar je sam sebi „pucao u nogu“, a najgore je s nogama prošao Luka Božić, koji je doskočio na protivnikovu tenisicu i „izvrnuo“ zglob. Luka se kasnije nakratko vratio u igru, ali nije mogao podnijeti puno opterećenje te je do kraja utakmicu odgledao s klupe.

Srećom, krenula je serija trica (Lakić, Davis, Drežnjak, Vujačić), koja je privremeno zamaskirala probleme. Jedan od nerješivih je bio i Uroš Luković, koji je spretno koristio svoju visinsku nadmoć (213 cm). Posljednje 4 i pol minute ove dionice Zadar je odigrao bez postignutog poena i tako dopustio domaćinima novo odvajanje na 62:56.

Zadar se borio i u zadnjoj četvrtini ali nije mogao protiv izuzetno raspoloženog Lukovića koji bi, „hladno“, nakon promašaja skočio i - položio. Trica Dunn-Martina za 79:68 tri minute prije kraja najavila je konačni rasplet, odnosno poraz Zadrana. Imao je Zadar napad na 79:74 kojeg nije iskoristio i posljednja šansa otišla je u nepovrat.

Najbolji igrač utakmice bio je Uroš Luković, koji je u 24 minute igre postigao 17 poena uz 10 skokova i 6 blokada! Zadar je vukao trojac Karlo Žganec (18p, 10sk), Lakić (19p) i Drežnjak (13p, 10 sk), ali ga nisu uspjeli dovući do pobjede.

Zadar nema vremena za odmor, u ponedjeljak gostuje kod Zaboka u 16. kolu FAVBET Premijer lige, a u petak u 17 sati na Višnjiku u AdmiralBet ABA ligi dočekuje Krku.

Danijel Jusup, trener Zadra: Mornar je potpuno zasluženo pobijedio, bio je momčad koja je većim dijelom utakmice kontrolirala rezultat i ritam. Mi smo bili nepovezani, poremetile su nas ozljede Mazalina i Božića, nismo na njih mogli računati u punom intenzitetu, a ionako smo bez Ramljaka pa se to osjetilo na našoj igri. Imali smo puno pokušaja za tri poena, 45 šutnutih trica, nisu bili ni zatvoreni posebno, da smo ih ubacili više možda bismo došli u šansu za postići bolji rezultat. Što je tu je, čestitam protivniku na pobjedi.

Mihailo Pavićević, trener Mornara-Barsko zlato: Zahvaljujem Zadru na korektnoj sportskoj borbi, drago mi je da su došli njihovi navijači u Bar jer nas uvijek toplo dočekaju u Zadru. O utakmici ne mogu mnogo govoriti, čestitam igračima na izvanrednoj borbi, želji. Igrali smo pametnije nego u prethodnim utakmicama, znali smo što trebamo raditi i gdje napadati. Normalno, bilo je i grešaka ali ovog puta manje nego na prethodnim utakmicama.

Standings provided by Sofascore