Hrvatska
Nakon što je u završnih 16 sekundi umalo prokockao 6 razlike Zadar izborio finale sa Splitom

Nakon što je u završnih 16 sekundi umalo prokockao 6 razlike Zadar izborio finale sa Splitom

Autor: Branko Tabak

Zadrani su bili bolja momčad i pobjedu su zaslužili unatoč nevjerojatnim greškama u završnici.

U drugom polufinalu Kupa Krešimira Ćosića Zadar je pobijedio Cibonu 84-82.

Imali su Zadrani dobivenu utakmicu u rukama, a onda u završnici spašavali živu glavu.

Cibona je po preokret krenula na tri minute i 20 sekundi prije kraja kada Toni Nakić tricom topi prednost Zadra na 8 poena (75-67). Zadrani nakon time outa Veljka Mršića ne pokazuju mirnoću, gube dvije lopte, a Nakić novom triom dovodi Cibose na samo -5 (75-70). 

Odmah Nakić pravi i petu osobnu i stavlja na liniju slobodnih bacanja Justina Cartera koji Zadru donos +7 (77-70). No gdje je stao Nakić nastavlja Igor Marić novom tricom za 77-73. Aleksandar Bursać jedan otpadak posprema u obruč (79-73), a Scott Reynolds četvrtom vezanom tricom Cibone najavljuje dramu (79-76).

Carter je pokušao iznuditi dva bacanja pa se spustio pod gostujući obruč, no dobio je ništa, a Cibona priliku za izjednačenje, ali Reynolds izlazi s loptom izvan granica igrališta. Chinanu Onuaku je snalažljiv ispod drugog koše i dovodi Zadrane do 81-76, a potom blokira Josipa Bilinovca na šutu za tri poena i omogućuje Dominiku Mavri do dovede Zadar na velikih, činilo se i nedostižnih 7 poena prednosti (83-76). 

U završnih 28 sekundi spletom nevjerojatnih okolnosti imali su gosti priliku za odvesti susret u produžeta. Prvo je Darko Planinić s linije slobodnih bacanja smanjio na 83-78, pa je Carter promašio jedno bacanje, a nakon zakucavanja Ciboninog Planinića za 84-80 i Mavra dva šuta s linije bacanja. 

Krenuli su Cibosi 8 sekundi prije kraja u napad koji je trebao imati revijalni karakter. Uz Cartera najbolji igrač Zadra Aleksandar Bursać nesmotreno u doskoku na šutu za tri poena faulira Damira Markotu koji pogađa prva dva bacanja, a nakon što je promašio treće lopte se dočepao njegov sugrač Planinić koji ju baca prema obruču. Nije ušla, ali je Planinić zbog prekršaja Cartera dobio dva bacanja. Prvo je promašio, drugo također, ali s namjerom. U skoku loptu hvata Domagoj Vuković čime je pobjeda Zadra konačno potvrđena.

Prije ove neočekivane drame Zadar je dominirao i vodio od 19-19 pa do samog kraja. Mršić je danas imao izuzetno raspoložene Cartera i Bursaća, a ostatak ekipe je reagirao odlično i što je najvažnije, u pravo vrijeme. Jedini dužnik možda je ostao Kodi Justice. Kada se Cibona u 28. minuti prišuljala na 49-47, prema velikih +13 Zadrane su povukli Jure Planinić i Antonio Jordano. U održavanju te prednosti aktivno su sudjelovali i Domagoj Vuković i Martin Junaković. Da nije bilo završne minute igru Zadra mogli bismo ocijeniti najvećom ocjenom.

Cibona se s druge strane snažne oslonila na starije igrače u momčadi. Pred Vladom Jovanovićem dug je put balansiranja između iskustva starijih igrača i talenta mlađih igrača. Danas formula koju je spravio nije bila dovoljna za finale Kupa Krešimira Ćosića.

Justin Carter je za Zadrane postigao 16 poena uz 5 skokova i 7 asistencija, Aleksandar Bursać je zabio 16 poena uz 4 skoka, dok je Antonio Jordano postigao 13 poena uz tri pogođene trice iz šest pokušaja.

Kod Cibone najviše je zabio Damir Markota (16 iz 6 skokova). Po 14 poena postigli su Scott Reynolds (7 asistencija) i Darko Planinić (7 skokova).

U subotu 13. veljače Zadar će u Omišu braniti prošle sezone osvojeni Kup Krešimira Ćosića. Protivnik je Split koji je u prvom polufinalu nadigrao Furnira 95-83.

Zadrani i Splićani zadnji puta su igrali finale 2004. godine kada je Roko Leni Ukić košem u zadnjoj sekundi donio veliko slavlje Splićanima u Jazinama. Bio je to posljednji trofej koje su Splićani osvojili.