Hrvatska
Zadar pokorio Gripe, Luka Božić zadivio košarkaški svijet i eksplodirao na kraju utakmice

Zadar pokorio Gripe, Luka Božić zadivio košarkaški svijet i eksplodirao na kraju utakmice

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Josip Begonja

Triple double Luke Božića je ništa prema užitku i gledanja njegove igre!

Košarkaši Zadra pobijedili su u 8. kolu AdmiralBet ABA lige na gostovanju kod Splita rezultatom 75:82 (14:16, 28:19, 14:25, 19:22). Bila je to rapsodija Luke Božića, MVP-a prošle sezone i najboljeg igrača dosadašnje, koji je ostvario triple-double i najbolju valorizaciju sezone. Split je bio opasan, vodio je sedam poena razlike ali nije imaš šanse kada se pokrenuo zadarski stroj. Zadar je sada na učinku od 4 pobjede i 4 poraza, Split ostaje na začelju sa samo jednom pobjedom i trebat će mu dosta sreće da izbjegne grčevitu borbu za opstanak.

U najavi utakmice trener Zadra Danijel Jusup rekao je da ne može računati na grč Splita zbog loše serije i pritiska domaćeg terena, ne računajući da će njegova momčad otvoriti utakmicu u još većem grču. Osim jedne uspješne akcije za Ramljaka Zadar je u prvih pet minuta promašio sve što se dalo promašiti, dvije lopte izgubio, dva napada završio u panici lošim izbačajima i Split je poveo 6:2. Krizu jer prekinuo Božić uz dvije trice, Ramljak položio iz kontre za prvo vodstvo, koje je Zadar sačuvao do kraja prve četvrtine (14:16).

Oni koji su se pitali gdje je nestala splitska trica iz prošle utakmice  odgovor su dobili u drugoj četvrtini – dvaput je pogodio Vuko, jednom Sullivan za seriju 9:0 – od 14:19 do 23:19. Zasluge su podjednako imali i zadarski igrači, koji su Splićane ostavljali same na liniji. Zadru je mogla biti utjeha da unatoč lošijoj igri i povremenom bljesku Splićana nisu otišli u veći zaostatak. Ono što bi Split dobio pogocima s distance Zadar je vraćao uspješnim akcijama Lakića i Božića ispod koša i bilo je to dobro do 32:35 u 18. minuti. Rimac zove minutu odmora a Split radi seriju 10:0 i zasluženo odlazi na odmor s velikom prednošću.

Zadar je igrao solidno u pojedinim dijelovima utakmice, posebice Božić koji je prvo poluvrijeme okončao s 14 poena, ali sve zajedno bila je to jedna od lošijih predstava ove sezone. Šut za tricu 2-11 (obje Božićeve!), ispod 50 posto za 2 poena i povremeno nepostojeća obrana odveli su Jusupovu momčad u zaostatak 42:35.

Odmah su statistiku trica popravili Žganec i Drežnjak, igra se i bolja obrana. Kada Božić poveže tricu i polaganje opet je izjednačeno, a uz Lakićevu tricu Zadar opet vodi 49:51. Najvažniji zadatak zaustavljanja Shortera (bez poena do zadnjih sekundi utakmice) uspješno je odrađen, Zadar je četvrtinu dobio 25:14, a bilo bi i bolje da posljednji napad nije potrošen tako da je ostalo vremena za kontru Splita. Uz izvrsni Božićev učinak koji je već nakon 30 minuta bio na rubu triple-doublea (21p, 10sk, 8as), Zadar je u posljednju dionicu ušao s prednošću 56:60.

Dvije Drežnjakove trice donijele su Zadru prvu osjetniju prednost od 8 poena razlike. Četiri minute prije kraja ušlo se u rovovsku bitku, Split se vraćao na pet poena, pa Božić (već s triple-doubleom) pogađao trice, Split krenuo s presingom a u bitnoj situaciji Ramljak iz napadačkog skoka popravio Lakićev promašaj za 70:78 i tu je bio kraj zadarskim nadama.




Luka Božić je duša i srce ovog Zadra, pokazalo se to i u Splitu. Na parketu svih 40 minuta, 28 poena, 14 skokova, 10 asistencija, valorizacija 47! Pogađao je u svim bitnim trenucima utakmice, preuzimao odgovornost, razigravao suigrače, otvarao prostor u napadu i bio prvi u obrani. a na kraju utakmice je potpuno eksplodirao i proslavio pobjedu sa zadarskim navijačima.

Izvrsno su odigrali i drugi zadarski prvotimci, istaknimo Drežnjaka sa 16 poena i 7 skokova te Žganeca sa 13 poena i 9 skokova. U splitskoj momčadi na kraju najefikasniji Sullivan s 15 poena.


Standings provided by Sofascore