Hrvatska
Regija
Zadar pukao u trećoj četvrtini, Božić ostao na 2 poena. Treneri prokomentirali njegovu igru

Zadar pukao u trećoj četvrtini, Božić ostao na 2 poena. Treneri prokomentirali njegovu igru

Autor: KK Zadar Photo: Buducnost VOLI/Filip Roganovic

ABA liga doigravanje: Budućnost povela protiv Zadra

Košarkaši Zadra poraženi su u prvoj utakmici četvrtfinala AdmiralBet ABA lige u Podgorici, gdje ih je domaća Budućnost VOLI svladala uvjerljivim rezultatom 100:67 (23:24, 19:12, 34:15, 24:18). Zadar je dobro igrao 25 minuta, imao aktivan rezultat 51:46, ali kada im je ponestalo snage više nisu mogli parirati favoriziranim domaćinima te su zadnjih 15 minuta imali negativan skor 49:21. Prvih 25 minuta pokazalo je da se može igrati i s ovakvim protivnikom, a uz puni Višnjik mogla bi se dohvatiti i pobjeda.

STATISTIKA

„Sve počinje od obrane“, bila je jedna od rečenica koje je Danijel Jusup izgovorio pred odlazak u Podgoricu, a Zadar je utakmicu otvorio kao da je uopće nema. Budućnost je uspješno završila sve napade i brzo došla do 13:5. Jusup je reagirao minutom odmora, Zadrani su se stisnuli u obrani, dobili sigurnost u napadu te dvjema vezanim tricama Ramljaka i jednom Žganeca došli u vodstvo 13:14. Kada je Davis ubacio svoju tricu za 18:24 činilo se da Zadar preuzima kontrolu, ali još jednom se pojavio izvrsni Ferrell, koji je tricom smanjio za 23:24 na kraju prve četvrtine.
Zadar je uspio zadržati vodstvo do 15. minute, kada Budućnost serijom 8:0 okreće na 36:31. Jusup je tražio od svojih igrača da ne upropaste izvrsno poluvrijeme, uspio ih potaknuti da se opet približe na -2, ali opet se javlja Ferrell tricom u zadnjem napadu za vodstvo na poluvremenu 42:36.

Na otvaranju treće četvrtine domaćini prvi put dolaze do +10. Borbeni Žganec i Drežnjak vratili su dašak nade u 25. minuti, kada je semafor prikazivao još uvijek dohvatljivih 51:46, ali tada domaćini ubacuju višu brzinu i odlučuju pobjednika. Novom serijom 12:0 odlaze na nedohvatnih 66:47 i Zadar je 13 minuta prije kraja mogao razmišljati o tome kako iznenaditi Budućnost u uzvratu.
Božić je prve poene postigao u 35. minuti, a kada najbolji zadarski igrač i MVP cijele lige ima takav učinak, teško je više očekivati protiv ovakvog protivnika. Baš u tom podatku krije se najveća rezerva i nada da bi Zadar u uzvratu koji je na rasporedu u petak na Višnjiku mogao uzvratiti i izboriti majstoricu u Podgoricu.

Najbolji pojedinac Zadra je bio Marko Ramljak, koji je postigao 14 poena, a po 13 su ubacili Drežnjak i Mazalin. Budućnost su predvodili Ferrell sa 17 i Tanasković s 15 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Prvo poluvrijeme smo dobro stajali na terenu i obranu igrali solidno, Ferrell je pogađao s devet metara, obrana je teško mogla nešto više napraviti. U drugom poluvremenu smo se raspali. Zašto? Ovo je nama 64. utakmica sezone i ne mogu previše zamjeriti igračima. Više ne znamo što igramo, protiv koga igramo, non-stop smo u autobusu, to je izuzetno iscrpljujuće. Za dva dana igramo protiv Cibone, a roster je takav da igrači s klupe ne mogu na ovoj razini igrati. Koliko mogu napravim, očekivao sam da ćemo drugo poluvrijeme za nijansu biti bolji.

U Zadru će biti sasvim druga utakmica, proti svojim navijačima ćemo izgledati bolje. Žao mi je što što večeras nismo izgledali malo bolje, ali to je nova utakmica, kreće od 0:0, bilo je slučajeva da prva utakmica bude ovakva pa da druga bude u neizvjesnosti. Budućnost igra jednu dobru obranu, mogu defenzivno odgovoriti, tricama, unutrašnjom igrom, trčanjem, taj intenzitet igre je teško pratiti. Dok smo to mogli dobro je bilo, ali kad su nastavili mi smo pali i tu je nastala ta razlika. 

Božiću nije lako, malo sam s njime razgovarao. Nije to sad Valencianego enormna potrošnja, svaku utakmica mora vući, igrati, to je jedna mentalna zasićenost i to se danas manifestiralo. On je natjecatelj, neće noćas spavati, zapamtit će ovo i u Zadru će biti bolji.

Andrej Žakelj, trener Budućnosti VOLI: Malo nervozan početak, premekani smo bili, nismo bili agresivni i neke taktičke situacije nismo poštovali i Zadru smo dopustili da ostanu u igri U drugom poluvremenu smo krenuli agresivniji u obrani i iz toga dobili lagane poene. Tek je prva pobjeda, treba analizirati utakmicu, u Zadru će biti sasvim drugačije. I Luka Božić je čovjek, ovakve utakmice su sastavni dio igre. Imali smo više opcija kako da ga ostavio na što manje poena, siguran sam da će biti motiviran pred svojom publikom i očekujem motiviranog Božića.