Hrvatska
Regija
FOTO: Čudesna partija Luke Božića za uvjerljivu pobjedu Zadra protiv SC Derbya, vratio se i Tornado

FOTO: Čudesna partija Luke Božića za uvjerljivu pobjedu Zadra protiv SC Derbya, vratio se i Tornado

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Nova sezona, novi izazovi.

Zadar je u 1. kolu AdmiralBet ABA lige pred domaćim navijačima svladao crnogorskog predstavnika SC Derby rezultatom 96-67.

Kao i uvijek, prva službena utakmica sezone je ona koju navijači Zadra dočekaju s nestrpljenjem, kako zbog (pre)duge ljetne pauze, tako i zbog strepnje oko finalnog proizvoda kojeg je daleko od očiju javnosti kreirao Danijel Jusup. Podgorički "Studenti" su u prošloj sezoni bili iznimno neugodan suparnik našim abaligašima, no u ovoj sezoni ostali su bez najvažnije karike u momčadi, snažnog centra Kenana Kamenjaša. Malu hrvatsku koloniju (braća Ivišić, Tišma) pojačao je dojučerašnji Cibos Mateo Drežnjak.

Otvaranje utakmice bilo je, vjerujemo, upravo onakvo kako ga je zamislio Jusup. Petorka Jordano-Ramljak-Božić-Drežnjak-Žganec ponudila je igru s puno agresije i preuzimanja u obrani, a bez čistog razigravača u postavi playmakersku ulogu su preuzimali praktički svi igrači. Prva dionica je bila kao iz snova - Zadrani su u prvih deset minuta otišli na velikih 17 poena razlike (25-8). Briljirao je sjajni Luka Božić, koji je svojim fizikalijama radio razliku pod oba koša. U drugih deset minuta Zadrani su malo digli nogu s gasa, ali niti u jednom trenutku nisu dozvolili gostima da utakmicu dovedu u nekoliko posjeda razlike. Na poluvrijeme se otišlo s 13 poena prednosti domaćih (41-28), a svoj nemali obol su dali zadarski igrači s klupe (14 poena), kao i dobra realizacija kontranapada (13 poena spram svega dva poena Podgoričana). Veliki dužnik je bio Dario Drežnjak, koji je ostao bez ubačaja.

Upravo on je dobrim ulazom u drugo poluvrijeme bio inicijator odlaska Zadrana iznad granice od dvadeset poena razlike. U 27. minuti na semaforu je svijetlilo 60-37, ali gosti rade seriju 11-0 i stvaraju nelagodu domaćima. Srećom po Zadrane, u posljednjih tridesetak sekundi treće dionice pojavljuju se Karlo Žganec (trica) i Sani Čampara (dvica) te se u posljednju četvrtinu ulazi s poznatih +17 (65-48).


Posljednji znak života gosti su pokazali u 34. minuti, kada su se približili na 11 poena zaostatka (72-61). Nakon toga na terenu postoji samo jedna momčad, a kao na traci nizali su se atraktivni potezi. Konačnih 96-67 potpuno je razgalilo srca 1500 domaćih navijača, kojima se nakon nešto manje od godinu dana odsustva priključila i navijačka skupina Tornado.

Zadar u drugom kolu ima novi okršaj s Crnogorcima, ovaj put s Mornarom u Baru. Utakmica se igra u nedjelju, 9. listopada u 19:00.

Najefikasniji u redovima hrvatskog viceprvaka bili su Božić 30 poena, 13 skokova, 7 asistencija), Ramljak (13 poena, 6 skokova) i Jordano (12 poena), dok su kod gostiju prednjačili Magee (15 poena) i Mateo Drežnjak (13 poena, 7 skokova).