Hrvatska
Zadar - Škrljevo: 115 minuta, 55 prekršaja, 34 koša Slavice i pobjeda Zadra u čudnovatoj utakmici

Zadar - Škrljevo: 115 minuta, 55 prekršaja, 34 koša Slavice i pobjeda Zadra u čudnovatoj utakmici

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

(Ne)sretno 13. kolo.

Zadar je u prvom susretu 13. kola HT Premijer lige na svom parketu svladao Škrljevo rezultatom 95-81.

Aktualni prvak je nakon sjajne pobjede nad Cedevita Olimpijom u ABA ligi imao tek jedan puni dan odmora uoči utakmice domaćeg prvenstva protiv Adria Oil Škrljeva. Vladimir Anzulović, premda nije bio na klupi Zadrana u međusobnom dvoboju ovih momčadi koncem rujna, znao je da ga čeka težak zadatak protiv neugodne momčadi Damira Rajkovića, pojačanom Nikom Slavicom i Danielom Zovkom.

Glavne "štorije" prvog poluvremena bile su izvedbe dvojice igrača. Anzulović je u ranoj fazi susreta dao povjerenje mladom Tomislavu Buljanu, koji mu je uzvratio s deset poena u nepunih dvanaest minuta igre, od čega je većina bila plod efektnih zakucavanja. S druge strane, pak, Slavica je ubacio 16 poena za 15 minuta igre. Kako do kraja tjedna Zadrani imaju još dvije važne utakmice (Cedevita Junior i Mornar), Zula je morao pažljivo balansirati u potrazi za rezultatom uz što manje raubanje najvažnijih igrača. Justin Carter je tako u igri proveo tek četiri minute, ali i to mu je bilo dovoljno za valorizaciju od osam indeksnih poena! U takvim uvjetima lakše se snašla momčad s kraćom rotacijom, pa ne čudi +5 za goste nakon prvih dvadeset minuta igre (42-47).

Dobar ritam gostiju nastavio se i u trećoj dionici, što je rezultiralo s najviših +11 (45-56). Lajtmotiv drugog poluvremena su, na veliku žalost okupljenih gledatelja, postale tenzije na svim mogućim relacijama. Igrači i stručni stožeri obje momčadi su ulazili u rasprave sa sudačkom trojkom, koja je imala malo sluha za takav vid komunikacije. Epilog svega bio je visok broj osobnih grešaka, ali i tehničkih. Situacija je eskalirala, kako to obično biva, u situaciji - tko će koga ako ne svoj svoga. Slavica se u jednom kontranapadu sjurio prema košu Zadra, gdje ga je čvrstim prekršajem dočekao drugi Šibenčanin, Martin Junaković. Nije se to svidjelo enfant terribleu hrvatske košarke, pa je došlo do razmjene psovki, uvreda i prijetnji. Aleksandar Bursać je s klupe ušao u teren tražeći bliski susret sa Slavicom, no do većeg izgreda ipak nije došlo. U svoj toj gunguli Zadar je pronašao snage za povratak u susret, a prvi preduvjet za to je bio povratak sjajnog Cartera na parket. Domaći prelaze u vodstvo nakon sjajnog zakucavanja novopridošlog Trevora Thompsona (61-60), ali se Škrljevo ne predaje te se u posljednjih deset minuta ipak ulazi s minimalnom prednošću gostiju (64-65). 

Ipak, kratka rotacija i zamor materijala protiv fizički nadmoćnijeg protivnika je došla glave Rajkovićevoj momčadi. Zadar furioznom četvrtom četvrtinom dolazi do nove pobjede u domaćem prvenstvu, što je znak da se momčad polako ali sigurno adaptirala na Anzulovića, ali i obrnuto.


Najefikasniji u domaćim redovima bili su Carter (17 poena, 6 skokova) i Buljan (13 poena, 4 skoka), dok su najbolji igrači gostiju bili Slavica (34 poena, 10 skokova) i Barnjak (21 poen).