Hrvatska
Zadar u lovu na 20. klupski trofej

Zadar u lovu na 20. klupski trofej

Autor: Z.D. Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Finale HT Premijer lige Split - Zadar

Košarkaši Zadra stigli su do završne etape ovogodišnje sezone, finala HT Premijer lige protiv Splita. Nakon prošle sezone, u kojoj su izgubili odlučujuću petu utakmicu protiv Cibone, Zadrani se nadaju reprizi one iz  2020./21., kada su slavili baš protiv Splita. Oba puta naslov je uzela momčad koja je imala prednost domaćeg terena, a vrijeme je da se ove godine tradicija prekine.

- Nama je dobro došlo ovih par dana  odmora, da ne moramo igrati treću utakmicu protiv Cibone, odmorimo se, osvježimo i pripremimo za Split. Osim što moramo biti na energetski visokoj razini, jedna od ključnih stvari je rješavanje njihovog napadačkog skoka, jer je to jedna od rijetkih momčadi koja ih ima više od nas. Igraju čvrsto u kontaktima i traženju pozicije za napadački skok, trebat će nam čvrstina i koncentracija u zaštiti lopte nakon defanzivnog skoka, kaže trener Zadra Danijel Jusup.

Zadar je na početku sezone slavio u Splitu rezultatom 83:89 i nakon toga nanizao svih pet poraza. Bilo je tu utakmica koje su se igrale na jednu loptu, u kojima je Zadar lako mogao pobijediti, u kojima je vodio pa neobjašnjivo potonuo.

- Split je ekipa koja nas je ne jedanput pobijedila ove sezone. Prednost domaćeg terena je sigurno značajna no na nama je da damo svoj maksimum i budemo koncentrirani do kraja, rijetko to kome uspije u sportu. Vjerujem da će biti i naših navijača, zahvaljujem im na potpori koju nam daju čitavu sezonu i pozivam ih da nas bodre, da pokušamo zajedno nešto napraviti, poručuje Jusup.

U odnosu na ranije utakmice Zadar u završnicu ulazi bez Antonija Jordana, koji je napustio klub u veljači, vjerojatno i Sanija Čampare, koji još uvijek vuče ozljedu iz utakmice protiv Dinama. Ako i bude s momčadi na klupi, teško je očekivati ozbiljniji učinak. S druge strane nema najava o ozlijeđenim igračima, a jedini problem Splitu je ograničenje od dvojice stranaca istovremeno na parketu koje propisuje HT Premijer liga. Na klupi tako uvijek mora biti netko iz terceta Shorter, Nelson i Sullivan.

Zanimljivo je i da svaka momčad ima tek po jednog sudionika iz lanjskog finala – Zadar (koji je finale igrao) Darija Drežnjaka, a Split (koji nije igrao finale) – Dominika Mavru.

- Iako imamo omjer 1:5 u međusobnim susretima, većina ih je bila odlučena u zadnjim minutama i uz malo sreće mogle su otići u našu korist. Mislim da prijašnji porazi i pobjede nisu bitni, kreće sve od nule. U finalu su momčadi koje su u njemu zaslužile svoje mjesto, nema pravog favorita. Sve u svemu, očekuje nas velika borba, potrošnja s obje strane i sigurno zanimljiva košarka, najavljuje Drežnjak.

Zadar je u svojoj dosadašnjoj povijesti osvojio 19 trofeja (6 prvenstava Jugoslavije, 3 prvenstva Hrvatske, jednom regionalnu ABA ligu, jednom kup Jugoslavije i 8 puta kup Hrvatske), Danijel Jusup ih potpisuje četiri (tri Kupa Krešimir Ćosić i naslov prvaka regionalne lige). Protiv Splita, nadaju se Zadrani, klub bi mogao do okruglog jubileja, a Jusup do svog prvog naslova prvaka.

Utakmica se sutra igra u Košarkaškoj dvorani „Split“ u 20  sati, uz prijenos na Sportskoj televiziji.