Hrvatska
Zadar u završnici slomio Alkar u Sinju, a Jusup poručio: Ovo je nehumano, Ramljak je čini se opet iskrenuo zglob

Zadar u završnici slomio Alkar u Sinju, a Jusup poručio: Ovo je nehumano, Ramljak je čini se opet iskrenuo zglob

Autor: KK Zadar Photo: AB Foto digital

Dan za danom

adar je u 25. kolu FAVBET Premijer lige uz dosta poteškoća u Sinju svladao Alkar 65:73 (16:17, 20:22, 19:15, 10:19). Ponovila se utakmica iz prvog dijela sezone, u kojoj je Alkar dugo prijetio, imao vodstvo u posljednjoj četvrtini ali se na kraju morao pokloniti klasi Luke Božića.

STATISTIKA

Igrači Alkara su, nošeni puno dvoranom i željom da u razmaku od osam dana pobijede dva velikana, Cibonu i Zadar. Ni Jusup nije štedio „tešku artiljeriju“, pa je tako u odnosu na petorku koju je jučer izveo u regionalnoj ligi odmor dobio samo Lakić. Prvi koš postigao je Zadranin, ali u „krivom dresu“ Pavle Marčinković, dok je Zadar morao čekati svog Makedonca Mekića da nakon tri i pol minute prvi put pogodi kroz obruč. Morao je nakon osam minuta u vatru i Lakić, jer Zadar sa sedam izgubljenih lopti nije uspio ući u prednost. Na drugoj strani živost je unio Brocić, dojučerašnji igrač razvojne momčadi Zadra Jazina Arbanasa.  Zadar je ipak „na mišiće“ i uz podršku Tornada, koji je u to vrijeme ulazio u dvoranu, sačuvao vodstvo 17:16 na kraju prve četvrtine.

U drugoj četvrtini Sinjani još bolji i motiviraniji. Još jedan Zadranin, onaj na posudbi u Alkaru Maksim Matulina, tricom je Alkar odvojio na +7 (27:20). Obrana Zadra jedva da je postojala, a Božić je donekle držao priključak u napadačkim akcijama. Razmahao se i Vučić, koji je triput bez problema ušao pod koš i poentirao. Na 36:30 tricama reagiraju Lakić i Žganec, a Davis i Božić slobodnim bacanjima donose vodstvo na poluvremenu – 36:39.

Nije Jusup uspio sačuvati glavne uzdanice od novih napora, o čemu svjedoči i svih 20 minuta Božića na parketu. Serijom 10:0 Zadar je prvi put ušao u osjetniju prednost (42:53), a onda serijom promašenih trica i izgubljenih lopti domaćinima pružili priliku za jednak revanš (52:53). S istekom vremena Marčinković je tricom s osam metara vratio domaće u vodstvo 55:54.

Kad se već ponavljao neizvjesni scenarij iz prošle utakmice u Sinju,, valjalo je onda barem i ovog puta uzeti bodove. Naravno, teško je do toga doći s crnim rupama od četiri i pol minute, kakvu su imali u trenucima koji su trebali odlučivati utakmicu. Nakon devetog promašaja Drežnjak sam hvata loptu i zakucava za svoj prvi pogodak i povratak vodstva 60:61.

Morao je uzeti stvar u svoje ruke Luka Božić – nakon trice iznudio je i tri prekršaja, pogodio pet bacanja, stvorio zalihu koju su njegovi suigrači do kraja uspjeli obraniti.

Žganec je sa 17 poena, 9 skokova i 4 asistencije bio najkorisniji igrač utakmice, a odmah do njega bio je Božić, koji je odigrao svih 40 minuta, postigao 20 poena, 5 skokova i 9 asistencija. Najbolji igrač domaćina bio je Pavle Marčinković s 12 poena.

Damir Milačić, trener Alkara: Zadar je četvrta ekipa ABA lige, graniči sa znanstvenom fantastikom da mi možemo biti s njima ovako u egalu. Međutim, ja sam vjerovao u svoju momčad, igrači su vjerovali da se Zadar može iznenaditi, dobro su se pripremili za neke njegove strane koje dobro rade. Ipak njihova kvaliteta je presudila i zasluženo su dobili utakmicu. Ja sam jako zadovoljan kako smo izgledali tri utakmice protiv abaligaša i to nam je dobar poticaj za dalje. Sada brišemo sve što je bilo, zahvaljujem publici na dolasku i okrećemo se sljedećoj utakmici.

Hrvoje Vučić: Čestitke Zadru i treneru Jusupu, pokazali su da imaju puno ovakvih odigranih utakmica u rukama i nogama ove i prošle sezone. Ponosan sam na svoje momke što smo se držali u egalu cijelu utakmicu, dio čak i vodili ali na kraju se pokazalo da imaju kvalitetu više i da je to tjelesno kvaliteta ABA lige koju mi nismo mogli ispratiti.

Danijel Jusup, trener Zadra: Znali smo da će biti težak meč, Alkar je proširio igračku listu, ima tu igrača koji mogu dobro odigrati. Oni su bili nadahnuti, igrali su pred svojom publikom. Nama se osjetila ta utakmica od jučer, mi smo sinoć igrali izuzetno tešku utakmicu, takve okolnosti su nehumane i čini mi se da je Ramljak opet iskrenuo zglob. Apeliram da onaj tko o tome odlučuje povede računa jer je opasno ovako igrati dan za danom, dolazi do ozljeda i na tome treba raditi. Glavno da smo dobili, idemo dalje.

Karlo Žganec: Mi smo se jučer i fizički i mentalno dosta potrošili, možda je izgledala kao lagana utakmica ali sigurno nije bila. Znali smo da nas čeka Alkar koji igra dobro na domaćem terenu, uz par pojačanja i trenera Milačića dosta su se digli, dobro izgledaju i očekivali smo ovakvu utakmicu. Dali smo zadnji atom snage i na kraju sretno i spretno priveli utakmicu u našu korist. Čestitam Alkaru na odličnoj predstavi, zahvaljujem navijačima a mi se moramo okrenuti sljedećim utakmicama.

 

Standings provided by Sofascore