Hrvatska
FOTO: Zadar umalo prokockao plus 17

FOTO: Zadar umalo prokockao plus 17

Autor: Paulo Sarić

Izvrsni Marčinković nedovoljan Splićanima.

Zadar je u posljednjem susretu šestog kola HT Premijer lige na domaćem terenu pred nekoliko stotina gledatelja svladao KK Split rezultatom 78-76. Bio je to pravi derbi. Ne samo dalmatinske, već i hrvatske košarke koji je odlučen, kako i doliči ovakvim utakmicama – u posljednjem napadu.

Dobru je vijest za najbolji europski klub 20. stoljeća predstavljao povratak kapetana Matea Kedže u sastav nakon nekoliko tjedana izbivanja. Domaćini su nakon nešto sporijeg otvaranja krenuli u seriju 9-0 koju je lijepim polaganjem okončao Filip Kraljević što je primoralo Ivicu Skelina na prvu minutu odmora. Šok terapija je nakratko urodila plodom, no onda se razigrao Ive Ivanov i doveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost (21-10). No, u gostujućim je redovima raspoložen bio nekadašnji kapetan Zadra Pavle Marčinković koji je prvu četvrtinu završio sa stopostotnim učinkom i devet koševa na kontu  te nije dozvoljavao svom bivšem klubu da se odlijepi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nastavio je Marčinković u istom ritmu i u drugoj dionici, pa se prednost Zadra smanjivala iz minute u minutu, da bi nakon dvaju slobodnih bacanja Henrika Širka Skelinovi momci došli do izjednačenja (35-35). Prvog nakon početnih 4-4. No, domaćini su se brzo konsolidirali te su odgovorili serijom 12-2 i vratili se na dvoznamenkastu prednost, s koliko se otišlo i na odmor (49-39).

U prvih smo nekoliko minuta nastavka svjedočili neefikasnoj igri obje momčadi. Split je na svoje prve koševe čekao pet i pol minuta, što su domaćini iskoristili da odu na velikih plus 17 (56-39). Činilo se tada da je pobjednik izvjestan, no gosti se nisu predavali te su s par dobrih obrambenih reakcija pokrenuli seriju 2-13 i učas vratili susret u neizvjesnost. Trice su u tom periodu pogodili Kalajžić, Kanaet i Najev, a ubrzo im se pridružio i Širko pa su Žuti u do kraja dionice zabili čak 17 poena te se u odlučujućih deset minuta ušlo s 60-56 za Zadrane.

Prišao je Split tricama Marčinkovića u dva navrata i na samo minus dva (66-64 i 69-67) te je bilo razvidno da će njegov šuterski dan dati priliku gostima. Nemilo je trpao Zadranin u splitskom dresu. U završnicu susreta ušao je  s 27 koševa i samo jednim promašajem iz igre. Na dobru igru u napadu dodao je i nekoliko izvrsnih obrambenih reakcija, a jedna takva bila je i ukradena lopta prije prvog gostujućeg vodstva minutu i pol prije kraja (73-74).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Domaćine je u vodstvo vratio Knowles nakon skoka u napadu, da bi Širko ponovno donio prednost Splićanima. No, kao i nebrojeno puta ove sezone ukazao se Luka Božić koji je 24 sekunde prije kraja vratio Zadar u vodstvo. Taj se napad pokazao ključnim jer se u njemu ozlijedio i Pavle Marčinković koji je bio primoram propustiti odlučujuće trenutke utakmice, a bez njega gosti nisu uspjeli doći do velike pobjede. Kedžo je prvo izgubio loptu, a nakon što je Brzoja realizirao jedno od dva slobodna bacanja imao je i šut za pobjedu, no trica je iscurila te je slavlje domaćih moglo početi.

Marčinković je bio daleko najbolji igrač na susretu s 27 koševa i šest skokova, no nije mogao sam. Zadra su predvodili Mislav Brzoja sa 16 poena i četiri skoka, dok su po 15 dodali Ivanov i Knowles.