Hrvatska
Regija
Kraj puta za Zadar u ABA ligi, Zvezdaši na mišiće ušli u polufinale

Kraj puta za Zadar u ABA ligi, Zvezdaši na mišiće ušli u polufinale

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar (Zvonko Kucelin)

Četvrtfinale.

Zadar je domaćim porazom od Crvene zvezde u drugoj utakmici četvrtfinalne serije AdmiralBet  ABA lige završio svoju sezonu u tom natjecanju. Beograđani su slavili rezultatom 63-74.

Uoči početka današnjeg dvoboja, koji je zbog raznoraznih razloga višekratno odgađan i prebacivan na alternativne termine, svečani trenutak u Krešinom domu. Luka Božić je dobio trofej za najkorisnijeg igrača sezone ABA lige, za što je nagrađen gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Ali, valjalo je vratiti se mentalno u stanje potpune pripravnosti, jer protivnik je sve samo ne lagan. Danijel Jusup je u ovom dvoboju bio dodatno sputan glede rotacijskih opcija. Dario Drežnjak je bio pod blokadom zbog bolova u leđima, pa su veći dio tereta pod obručima morali izvući Karlo Žganec i Juan Davis. Prvog je trener gostiju Duško Ivanović označio kao glavnu metu napada u trenucima dok je na terenu, a drugi je imao svojih problema s pronalaskom pravog ritma. Počelo je tvrdo, Zadar je do prvih poena došao tek nakon punih pet minuta igre (2-7). Crvena zvezda je kontrolirala tempo susreta i rovovska bitka na mali broj poena je dvorište u kojem se najugodnije osjećaju. Ipak, dobre minute Sanija Čampare s klupe dali su domaćoj momčadi stabilnost, pa se na prvi veći odmor otišlo s prihvatljivih sedam poena zaostatka (12-19). Božić je dobio MVP tretman, obrana gostiju je bila potpuno fokusirana na zaustavljanje glavnog pokretača Zadrove igre, u čemu su uvelike uspjeli. No, to je ostavilo prostora za druge igrače, koji su to odlično iskoristili. Beograđani su nakon manje od dvije i pol minute druge četvrtine nakon Mitrovićevog zakucavanja otišli na +13 (15-28), ali slijedi furiozna serija Zadra. Jusupovi igrači u sljedećih pet minuta rade seriju 18-2 i tricom Davisa prelaze u - pokazat će se - jedino vodstvo na utakmici (33-30). Zvezdaši su u posljednje dvije i pol minute uspjeli konsolidirati obranu, ali u napadu su se još uvijek mučili - iako su preokrenuli rezultat u svoju korist na poluvremenu (33-35), posljednjih pet poena u drugoj četvrtini su postigli s linije slobodnih bacanja. 

U drugom poluvremenu isti ritam, ista borba. Beograđani maksimalno gađaju slabe točke zadarske obrane (među kojima je i ozlijeđeni Drežnjak), dok u napadu zatvaraju Božića i raspoloženog Čamparu, a maksimalnu slobodu ostavljaju Lakiću i Ramljaku. Nije ovo bio oku ugodan košarkaški sraz, valja to reći. Jusup se pokušavao prilagoditi, ali manjak opcija ga je jednostavno ograničio u nekim (ponajprije) ofanzivnim idejama. Posljednji put su Zadrani bili u dva posjeda zaostatka u 34. minuti (53-58), ali trica Luce Vildoze je ekspresno ugasila kratkotrajnu euforiju polupunog Višnjika. U nastaloj nervozi i malodušju teško je bilo funkcionirati igračima Zadra, pa su se promašivale otvorene trice i ziceri iz reketa. Crvena zvezda je ipak dovoljno iskusna momčad da takve situacije ne bi iskoristila u svoju korist, što je i napravila. Konačni rezultat najbolje sugerira o kakvoj borbi se radilo, što naravno povlači sljedeći zaključak - Zadar je časno pao. Da, neusporedivo manji budžet možda jest floskula, ali nije netočna teza. S makar dvostruko većim budžetom bi, pretpostavljamo, cijela ova priča izgledala puno bolje, a nije ni ovako bilo loše - dapače! Trener Jusup je, da ne parafraziramo doslovno narodnu izreku, napravio slasnu pitu od ne pretjerano primamljivih sastojaka - ili ako vam je draže, s malo sastojaka. Da bi se u idućoj sezoni nastavilo u istom ritmu, valja početi pobjeđivati i van terena. A to ipak nije Jusupova domena.

Goste su do pobjede predvodili Luka Mitrović (13 poena, 5 skokova), Facundo Campazzo (12 poena, 6 skokova) i Filip Petrušev (11 poena, 6 skokova). Najbolji pojedinci Zadra bili su Božić (17 poena, 7 skokova, 5 asistencija), Sani Čampara (15 poena) i Juan Davis (11 poena).