Intervjui
Zadarska Zagrepčanka Borović Gregov čeka bebu, sprema doktorat i poručuje: Medveščak je moj dom!

Zadarska Zagrepčanka Borović Gregov čeka bebu, sprema doktorat i poručuje: Medveščak je moj dom!

U Zadru sam zavoljela i naučila košarku, a Medveščak mi je omogućio da ispunim svoje sportske ciljeve.

Dvije godine po završetku igračke karijere Iva Borović Gregov radi s mladim košarkašicama Medveščaka, a početkom ljeta postati će i mama pa su joj nakon prekida sezone zbog koronavirusa sve misli usmjerene prema tom sretnom trenutku.

- Dva tjedna sam u Zadru u krugu obitelji i tu se nekako najbolje osjećam u ovom trenutku. Pišem doktorat, čitam knjige i imam mogućnost se malo prošetati u blizini doma - kaže nam Iva koja je punih deset godina stanovnica Zagreba nakon što je pristigla iz rodnog Zadra. 

- Uvijek kažem u Zadru sam zavoljela i naučila košarku, a Medveščak mi je omogućio da ispunim svoje sportske ciljeve kroz pet naslova prvakinja i četiri osvojena Kupa Ružice Meglaj Rimac. 

S pregršt osobnih trofeja Iva je i dalje ostala u košarci, a i ove sezone znala je u nekoliko utakmica sjesti na klupu seniorske ekipe kao predstavnica kluba.

- Gledala sam gotovo sve utakmice i sjela poneki puta na klupu. Nekako se u sebi zagrizem kada vidim neki detalj u utakmici koji cure nisu prepoznale na pravi način. Sigurno da nije bilo lako curama koje nisu bile u naslovnim ulogama prošle sezone uskočiti u glavne uloge ove sezone. Jedanaest uzastopnih trofeja nosi i određeni pritisak. Praktički smo ostali bez cijele petorke i trener Viktor Kovač je uspio izvući maksimum iz cura s obzirom na njihovu mladost i broj treninga. Šteta zbog  dva lošija poluvremena s Ragusom i Trešnjevkom, ali ekipa je dolaskom Mirne Mazić dobila jednu sigurnost. Nismo imali adekvatnu zamjenu na poziciji organizatora igre i to nam je veliki problem. Imalo se još dosta utamica odigrati do kraja iako je Ragusa bila u prednosti zbog svoje kvalitete dovođenjem gotovo cijele nove ekipe. - kaže Borović Gregov 

Ove sezone je u Medveščaku trenirala selekciju pretkadetkinja i kadetkinja, a prve su sezonu okončale kadetkinje osvojivš. četvrto mjesto na PH.

- Kada znamo da nam je samo jedna igračica izlazno 2003.godište, a ostale cure 2004. i 2005. onda taj rezultat ima svoju vrijednost. Isprofilirala nam se Ivona Jakovljević koja je članica kadetske reprezentacije i koja ima potencijal. Rad u mlađim kategorijama Medveščaka je izazovan jer ima puno zanimljivih cura koje izazivaju pažnju. Naš tandem u školama košarke Čedo Majstorović i Željko Alatović radi sjajan posao. Evo OŠ Većeslava Holjevca s četiri naše igračice osvojila je drugo mjesto na nedavnom PH u Zadru. Djevojčice U12 su prošle godine kao selekcija U11 bile prvakinje Hrvatske, a nažalost pitanje je hoće li ove godine braniti naslov. Ova moja kadetska selekcija je i ove godine kao najmlađa ekipa igrala i WABA ligu, te s tim brojem utakmica dobila iskustvo koje će im puno značiti slijedeće godine.

I ovoga ljeta će neke od igračica put SAD-a što će dodatno oslabiti kvalitetu ženske košarke.

- Dio igračica iz Trešnjevke 2009 odlazi u Ameriku gdje imaju odlične uvjete prije svega za školovanje. Nažalost i nema baš puno primjera da se nakon SAD-a vraćaju kao bolje igračice. Imamo taj veliki problem cura koje jednostavno odustaju nakon početka studiranja. Naša cijela petorka Medveščaka od prije dvije godine bila je studentska i mislim da se u Zagrebu može lijepo spojiti školovanje i igranje košarke. Ovaj Bolonjski proces to i omogućuje na način da se ipak u tjednu mogu pronaći dva ili tri dana za dva treninga dnevno. Ja sam najbolji primjer da se to može.

Veseli odličan start seniorske reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket, a Iva se nalazi u stožeru izbornika Stipe Bralića.

- Stvarno smo odlično startali i izdominirali na jednom teškom gostovanju kao što je Latvija. Cure su odigrale točno onako kako je izbornik Bralić zamislio. Begić i Tikvić su nam dale sigurnost pod košem, Dojkić je motor ove mlade reprezentacije kojoj je jako puno pomoglo iskustvo Ive Bikić na poziciji organizatora igre što naša reprezentacija ranije imala. Nažalost ona se ozlijedila i ostaje pitanje hoće ili i koliko moći pomoći u nastavku kvalifikacija. Treba nam još pobjeda protiv Latvije doma ili Njemačke vani i nadamo se da to možemo ostvariti.

Slijedi najmanje godina dana pauze i odmora od košarke što zahtijeva porodiljni dopust.

- Moj posao je i dalje vezan za Medveščak. Nisam razgovarala na tu temu s ljudima iz kluba, ali Medveščak je moj dom i tu se osjećam najbolje - zaključila je razgovor Iva Borović Gregov kojoj želimo puno zadovoljstva u njenoj novoj ulozi majke.