Hrvatska
Regija
Zadrani žele iskoristiti 'olakotne okolnosti' i navijačima pokloniti novu pobjedu pred Božić

Zadrani žele iskoristiti 'olakotne okolnosti' i navijačima pokloniti novu pobjedu pred Božić

Autor: Paulo Sarić

Izbjeći 'noćnu moru' i ponoviti sinergiju s navijačima.

U 'toplo-hladnoj' sezoni u kojoj su se izmjenjivale loše i dobre partije košarkaši Zadra ušli u pozitivno razdoblje. Tri vezane pobjede, protiv Igokee, Škrljeva i Šibenika dobra su uvertira pred nastavak sezone, no možda i najteži izazov u zgusnutom predbožićnom rasporedu tek slijedi. Utakmica protiv FMP-a može biti prekretnica sezone koja će Zadrane usmjeriti u mirnije vode, odmaknuti od zone ispadanja i približiti „zlatnoj sredini“ tablice.

- Neće nam biti lako budući da je to mlada i potentna ekipa koja igra jako moderno i koja viškom borbenosti, skoka i trke pokriva svoje nedostatke. Imaju mlade igrače koji igraju iznad obruča, a u pojedinim trenucima igraju s tri čovjeka na lopti. Dosta igrača ima opasan šut i prodor poput Pota ili Rebeca te zaista moramo biti maksimalno borbeni i maksimalno koncentrirani – rekao je u najavi utakmice trener Ante Nazor koji je svojim dolaskom na klupu Zadra vidljivo podignuo momčad koja, premda i dalje sklona oscilacijama, više ne izgleda 'pokislo' kao na samom otvaranju sezone.

Ipak, prva domaća pobjeda u regionalnoj ligi ostvarena je tek prošlog tjedna, a svi znaju koliko domaći teren znači dalmatinskom abaligašu.

- Ne smije nam se dogoditi da se oni od starta osjećaju ugodno na našem terenu. Trebamo nametnuti agresivnost u defenzivi i nastojati iskontrolirati skok. Te dvije stvari su ključ. Budući da se radi o momčadi koja će kazniti svaku grešku, prvenstveno izgubljene lopte, kontrola ritma igre i disciplina također se nameću kao bitne stvari – dodao je 40-godišnji Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

FMP se, jednako kao i Zadar, nalazi na diobi sedme pozicije s četiri pobjede i sedam poraza nakon polovice sezone. Momčad Vladimira Jovanovića u Donatov grad dolazi u lošoj formi, s četiri uzastopna poraza, no u posljednje su tri utakmice pokazali dobra izdanja te su do samog kraja bili u igri za pobjedu.

- Pripremajući se za utakmicu vidjeli smo da se Partizan u zadnjem kolu zaista morao dobro pomučiti da preokrene tijek susreta. Malo je nedostajalo da im se utakmica na domaćem terenu pretvori u noćnu moru. Stoga moramo respektirati protivnika, biti fokusirani i jako oprezni – izjavio je povratnik na klupu Zadra.

Domaćinima je olakotna okolnost ozljeda najboljeg igrača beogradskog sastava i najkorisnijeg igrača lige Dragana Apića koji je propustio subotnji dvoboj s Partizanom te po prvim najavama neće zaigrati ni sutra u Zadru. S druge strane, nastup Petra Marića još je uvijek pod znakom upitnika.

- Nadam se da će nam se priključiti Pero koji je bolestan i ozlijeđen. Jedino je on pod upitnikom, dok su svi ostali zdravi i spremni. Imali smo težak ritam, ali možda je i bolje da smo igrali nego samo trenirati jer je kroz utakmice lakše ući u sportsku formu koja nam je sada najpotrebnija – otkrio je Nazor i osvrnuo se na MVP-ja prvog dijela Jadranske lige - on je jedan od centara koji dominiraju i koji igraju s ogromnim samopouzdanjem. Ali nije on sam. Iako ima konstantu te je i lani dobro igrao, ne bih nikoga posebno apostrofirao. FMP ima jako dobru rotaciju na unutarnjim pozicijama te izuzetno respektiram i druge igrače. Ako makar na sekundu izgubiš kontakt oni su već na obruču gdje ih bekovi jako dobro upošljavaju.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

FMP je pobijedio u 14 od 22 utakmice sutrašnjih suparnika, no na domaćem su terenu Zadrani mnogo uspješniji i tamo su stigli do sedam od ukupno osam pobjeda nad momčadi iz Železnika, pri čemu su znatan obol dali i domaći navijači koji su u velikom broju pohodili sjevernodalmatinski derbi protiv Šibenika igran prije dva dana.

- Imali smo zaista odličnu atmosferu i nadam se da ćemo borbenošću i kvalitetom igre privući što je moguće više ljudi. Zadar je specifična sredina i momčad mora kontinuirano tražiti identifikaciju s navijačima, a to je najlakše napraviti uz pomoć borbenosti. Time se postiže sinergija i dobiva dimenzija više. Podrška nam je potrebna jer utakmica neće biti lagana i pozivam Zadrane da napravimo sve da u pozitivnom tonu dočekamo Božić – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u petak s počekom u 20 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“.