Hrvatska
Regija
FOTO: Zagrebačka artiljerija potopila Zadrane

FOTO: Zagrebačka artiljerija potopila Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Cedevita je zabila 11 trica u prvom poluvremenu.

Zadar je u prvoj domaćoj utakmici sezone pred 3500 gledatelja poražen od aktualnog hrvatskog prvaka Cedevite rezultatom 76-92 Gosti su od početka pokazali da su kvalitetnija momčad te su bez većih problema došli do svoje druge pobjede u Jadranskoj ligi.

Iako su domaćini poveli košem Ivanova, Cedevita je vrlo brzo stavila utakmicu pod svoju kontrolu. S tri vezane trice u prve tri i pol minute nagovijestila je da je večeras raspoložena. Pritom joj je pomogla i taktika Zadra koje je na početku susreta išao ispod bloka gostujućim igračima ostavljajući im time više prostora za neometane šuteve.  Nakon koša Kraljevića u sedmoj minuti Zadar je prišao na minus četiri, no uslijedile su nove dvije trice Vitamina koje su izazvale trenera Naglića da pozove prvu minutu odmora. Nakon tehničke pogreške domaćoj klupi Cedevita je otišla na prvu dvoznamenkastu prednost (10-20), a semafor je ubrzo pokazivao i 15 razlike za hrvatskog prvaka (12-27). S istom se razlikom otišlo i na prvi mali odmor.

Gostujući je sastav u prvoj dionici ubacio šest trica, a ni na sedmu i osmu nisu trebali dugo čekati. Prvo je Tončinić nakon samo 20 sekundi druge četvrtine bio precizan iza linije 6.75, da bi potom svoju treću ubacio i novopridošli Kevin Murphy. Zadrani su u nastavku zaigrali nešto bolje te su se rudarskom igrom uspjeli u dva navrata nakratko približiti na jednoznamenkasti zaostatak. No, gotovo svaki puta kada bi momčad u bijelim dresovima priprijetila da će utakmicu učiniti zanimljivom, gosti bi zabili tricu. Devetu, pa desetu. Cedevita je do 17. minute točno deset puta bila precizna iza linije tri poena i to s postotkom od preko 60 posto. A protiv takve momčadi Zadar večeras nije mogao.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U svlačionice se otišlo s 37-50. Iako se moglo očekivati da će u nastavku malo okopniti preciznost gostiju, to se, makar u prvim minutama drugog poluvremena, nije dogodilo. Ubrzo su ubacili nove dvije trice, a još su dvaput gazili crtu pri dalekometnim pokušajima. Ipak, Zadar se cijelo vrijeme držao na približno istom zaostatku što je davalo nadu da domaćin može učiniti susret zanimljivim. No, to se nije dogodilo. Cedevita je kontrolirala susret, a nakon što su momci Aramisa Naglića počeli brzati u pokušajima da se vrate u utakmicu gosti su to iskoristili i tricom Murphyja otišli na plus 20 (64-84) i definitivno odagnali svaku sumnju u ishod meča.

Najefikasniji u redovima Vitamina koji su oslabljeni neigranjem trojice igrača (Roko Leni Ukić, Ivan Ramljak i Chris Johnson) ubacili čak 17 trica bio je Demetris Nichols s 19 koševa, dok su po 17 dodali Cherry i Murphy. Najbolji u redovima Zadra bio je Ive Ivanov koji je ubacio 19 poena, dok su Luka Božić i Preston Knowles zabili po 14.