Hrvatska
Zagrebački asfalt i zadarski duh

Zagrebački asfalt i zadarski duh

KK Larus: Kad je teško pustimo im je jednu Kalelargu...

Jedan od najmlađih klubova u Zagrebu je KK Larus, koji svoj rad bazira na mlađim dobnim kategorijama. Zapaženi rezultati posljednje dvije sezone govore u prilog tvrdnji da i mali klubovi mogu naći svoje mjestu na košarkaškoj mapi našeg grada. Ovaj klub ima i onaj južnjački temperament što se posebno vidi na utakmicama kod trenera Antonia i Marinera Karamarka, samih osnivača ovog kluba koji su porijeklom iz Zadra.

- Klub pod imenom Pešćenica je osnovan u ljeto 2011. godine, a u jesen 2017. godine donosimo odluku da mijenjamo ime kluba u Larus. Ideja osnivanja kluba došla je kroz razgovor Marinera i mene u kojem smo došli do zaključka da možemo biti drugačiji i bolji te donijeti novu energiju u našu košarkašku scenu. Uz pomoć obitelji i prijatelja odlučili smo se na pokretanje vlastitog kluba. Nakon dugog niza godina treniranja košarke kod vrhunskih trenera, odlučili smo pokušati potaknuti klince na košarku i prenijeti im naše znanje i viziju te odgajati i stvarati ambiciozne mlade košarkaše. Vratit košarku gdje pripada i dalje nam je najveća želja - ističe Antonio koji je kao i Marinero svoju kašarkašku karijeru započeeo u Vučićima, da bi je razvijali kroz Dubravu, Zrinjevac i Zagreb (Marinero).

- Klub trenutno radi u više od šest škola košarke. Naravno, u planu nam je imati i veći broj. U klubu su zasad četiri trenera, a uskoro nadamo se i pet. Broj klinaca konstantno raste, a trenutno brojimo više od 190 košarkaša. Ponosimo se što u kilubu imamo perspektivne mlade trenere poput Luke Kralja koji je među najboljim trenerima za razvoj kadeta i juniora. Uz njega je tu i Mislav Miklec koji trenira polaznike škole košarke i selekciju do 12 godina, a o Mislavovoj energiji i želji za učenjem i razvojem da i ne pričamo. Tu je i Marinero koji je voditelj škola košarke i glavni za individualne treninge u klubu. Imamo mladi tim trenera koji odlično surađuje i možemo reći da smo jako ponosni.

Uspjesi su itetako vidljivi.

- Najveći timski uspjesi kluba zasigurno su nam plasman na polufinalnu završnicu Prvenstva Hrvatske za dječake do 13 godina. Još jedan veliki iskorak je i sudjelovanje u 1. mlađe kadetskoj ligi. Uz to, naravno, osvajanje brončanih medalja na HKS turniru u mini basketu s klincima koji su 2008. i 2010. godište. U uspjeh kojim se ponosimo idu i naši igrači u reprezentaciji te sada već lijepa brojka igrača u selekciji grada.

Larus kao klub nije vezan za određeni kvart u Zagrebu.

- Ne želimo se vezati za kvart, želimo da klinci iz cijelog Zagreba mogu doći trenirati kod nas. Želimo izgraditi veću priču od samog kvarta. Nova su vremena stigla, za zadovoljstvo i užitak u treniranju treba birati perspektivne klubove. Ponavljam Zagreb ima samo klubove gdje se radi bolje i lošije. Zagreb nije velik grad da bi putovanje na trening predstavljalo prepreku. Uvijek znamo reći da smo mi još kao klinci putovali s Borovja u Dubravu na trening jer je to bilo najbolje za naš razvoj.

Zanimljiv je naziv kluba.

- Ime Larus dolazi iz latinske riječi. Riječ koja je povezana s našim logom. Nažalost nije ime sponzora kako se pričalo. Ljudima je misterij, zabavlja nas to. 

Zadarski duh bi trebao biti izražen.

- Ovo je odlično pitanje, trebali biste pitati naše članove. Smatramo da je naš mentalitet i pristup drugačiji jer imamo u sebi zadarski duh i zagrebački asfalt. To pokušavamo prenijeti na svaki trening i utakmicu. Dišpet dalmatinski nas vodi na vrh. Ima zgodnih anegdota, ali kada je teško na treningu pustimo im uvijek jednu „Kalelargu“ (ha,ha,ha).

Jedna od zanimljivosti da je član Larusa Niko Rimac, sin Slavena Rimca nekada odličnog igrača, a danas trenera.

- Ponosni smo na činjenicu da nas je jedan vrhunski trener i osoba kao gospodin Rimac prepoznao u startu te odabrao baš naš klub za razvoj svog sina. Niko odlično trenira, on je krasan momak i samo nek se nastavi razvijati. Drago nam je da su dio naše priče.

Dolazi ljtni period za koji je Larus uvijek imao programe, a sada zbog pandemije Covid-a 19 sve je pod upitnikom.

- Naravno ljeto je naše najdraže godišnje doba. Prije situacije s COVID-19, bio je u planu organiziran Larus ljetni kamp u Dugoj uvali. Pratimo mjere te ćemo im se prilagoditi i organizirati naš rad preko ljeta. Uz ljetni kamp na moru, naši dječaci cijelo ljeto imaju mogućnosti individiualnog treninga. Individualni rad je dio u koji ulažemo značajna sredstva za razvoj pojedinca.

Ovaj klub aktivan je i na drugim turnirima i programima.

- Sudjelovali smo na Sport klub turnirima te već dvije godine na odličnom Božićnom međunarodnom turniru u Dubravi. Planiramo u budućnosti naravno sudjelovati na što više tunira u inozemstvu. Trudimo se našim turnirom „Dan košarke“ privući što više ljudi i nagnati ih da se zaljube u košarku.

Za kraj uvijek zanimljivo pitanje o dugoročnim ciljevima.

- Naši dugoročni ciljevi su nastaviti razvijati sve selekcije. Kroz jaku bazu naših škole košarke razvijamo sve selekcije iz vlastitih redova. Trenutno imamo sve, od škole košarke do kadeta. U cilju je naravno razvojem kadeta stvoriti perspektivne juniore. Ekskluziva za vas – uskoro se očekuju i naši seniori. Cilj je stvoriti sve selekcije, odgojati kroz škole košarke i kroz sve selekcije i individualnim radom stvarati kvalitetne mlade ljude tj košarke. Uz to, naravno da je cilj uvijek i razvijanje te ulaganje u vlastiti trenerski kadar kao i sve prateće aktivnosti.