Kolumne
Službeno: Hvala Jupe! Neslužbeno: Odj.. je lansiran!

Službeno: Hvala Jupe! Neslužbeno: Odj.. je lansiran!

Autor: Branko Tabak

Nakon noge koju su mu sprašili u guzicu, službena zahvala je čisti autogol.

KK Zadar se na društvenim mrežama oglasio novom objavom. Dopis istog sadržaja stigao je i na adrese medija. Ne, nije to bila objava kojom bi se Veljko Mršić potvrdio novim trenerom, niti je to bila nova informacija vezano uz stanje u klubu nakon spoznaje da je i najnoviji veliki prijatelj kluba Novak Đoković zaražen koronavirusom.

Ako ste zaboravili, s Noletom su u kontaktu bili i juniori Zadra na čijem se treningu pojavio, redom svih ispozdravljao te se fotografirao. Pomislili smo da klub možda objavljuje kako i ovi dečki i njihovi treneri idu u samoizolaciju. Ne! Nije bilo ni to, ni ime nekog novog igrača, ni informacija o tome da je dvorana na Višnjiku dezinficirana…

Klub je odlučio tri mjeseca nakon što je e-mailom raskinuo ugovor s Danijelom Jusupom čovjeku uputiti jedno službeno hvala!

Bilo bi to krasno, da nije licemjerno! Nakon što je pristao biti dio igre u režiji politike koja ga više ne želi na mjestu prvog trenera, nakon što je progutao ponos i sjeo za stol s pregovaračima koji su ga eliminirali prije nego je utakmica počela i odradio s njima pro forma razgovor, nakon što je takvim ponašanjem doživio razočaranje i poniženje, ne prvi puta u svom klubu i gradu, Jusup je novim javnim nastupom KK Zadar još jednom ispao stari otirač od kojeg prljava politika briše svoje postole i čizme.  

U naslovu famoznog dopisa kluba, koji ustvari linkom vodi na klupske web stranice, doslovno stoji:

'Službeno: Hvala treneru Danijelu Jusupu'

Dakle, niti hvala nije moglo biti neformalno, humano i iskreno... Ne nego – službeno! 

Ispod ovakvog službenog naslova slijedi par rečenica:

- Košarkaški klub Zadar zahvaljuje se treneru Danijelu Jusupu na svemu učinjenom te na cjelokupnom angažmanu usmjerenom prvoj momčadi Zadra protekle sezone.

Sezonu 2019./2020. pamtit ćemo po mnogočemu, ali ponajviše po najdražem trofeju kojeg smo, nakon punih 13 godina ponovno podigli punog srca i ponosni u zajedništvu s našim ljudima i zadarskim navijačima.

Treneru Jusupu zahvaljujemo još jednom i želimo mu puno sreće na daljnjem profesionalnom planu.

Što se krije iza ove službene zahvale?

Kada im je Jusup tako dobar, kada mu šalju zahvale, slave trofej s njegovim pečatom, ističu angažman i 'zajedništvo s našim ljudima' (koji su naši?), zašto ga se rješavaju. Nema logike, jel da? 

Ako je pak korona spasila klub od ispadanja iz ABA lige, a stav je kluba da je za zadnje mjesto kriv Jusup – onda čemu zahvale, recite to tako! Ako mu zamjeraju Kellera ili im ne paše njegov karakter – pa neka se tako izraze!

Ova zakašnjela, pa još službena, zahvala je takav promašaj nakon svega što se događalo (a i onog što nije) na relaciji KK Zadar-Jusup od prekida HT Premijer lige do danas i nemoguće ju je drugaćije doživjeti nego kao loše upakirani konačni odjeb. 

I kada smo već kod službenih objava - KK Zadar je službeno na svojim stranicama objavio da je Nadzorni odbor prihvatio prijedlog sportskog direktora Branimira Longina da trener prve momčadi bude Veljko Mršić, ali isto tako je i službeno da Veljko Mršić još nije stavio potpis na ugovor sa Zadrom. E sad, da ne bi netko pomislio da još ima šansu, ili onaj drugi koji nije potpisao da je opet dobio konkurenciju, 'ajmo se mi lijepo zahvaliti Jusupu na svemu da stvari budu jasne kao dan. Ili je ovo uvertira u neku veliku i neočekivanu vijest poput: Veljko Mršić novi trener Zadra! Tko će ga znati - i to je moguće!

Legitimno je da KK Zadar izabere novog trenera, čak i da bez valjanog razloga odluči napraviti promjenu na klupi, ali je nekorektno i neprofesionalno zavlačiti čovjeka koji je klubu donio četiri trofeja, predano radio u svim svojim mandatima, uvijek bio nezaštićen od snažnih bočnih udara… Jusup je uvijek dobivao nogu u guzicu i uvijek se vraćao u situacijama kada drugi nisu imali hrabrosti i interesa. Ne brojite mu samo zastave koje vise iznad vaših glava na Višnjiku (za sada su tri, a četvrta je nadamo se u izradi te će te je staviti u njegovoj nazočnosti). Prebrojite zadarske igrače s kojima je radio i koje je usmjerio u sport i život. Pogledajte s kakvim je sastavima osvajao trofeje. Prebrojite tu zadarsku dicu. I onda stanite pred njega i recite: 'Čuj, Jupe, dobar si, ali, nije do nas -  ne daju, ne možemo dalje!'.

To bi bilo pošteno, a ne s ovakvom zahvalom još jednom dati do znanja svima kojima nije jasno da je odjeb lansiran!

Jusup je stručan, ali nije funkcionalan - kažu 'znalci', od kojih neki pitaju zašto trener za izvođača slobodnih bacanja bira igrača koji ne može pogoditi (misleći valjda da vrijedi isto pravilo kao kod jedanaesterca u nogometu). Dodat će i da ne može nitko s njim raditi, da ga ne vole igrači i da je konfliktan.

Je li to baš tako? Jusupa bi se moglo usporediti sa strogim profesorom u školi. Malo kome drag, svima podari najviše znanja, a u fazi potpunog odrastanja i sazrijevanja baš se takvima vraćamo i poželimo da ih je bilo više.

Jusup voli raditi svoj posao i odgovarati za učinjeno, ne voli kada se drugi u hijerarhijskoj piramidi više brinu o njegovom poslu, nego o svom. Jusup cijeni igrače s radnim navikama, dečke koji su spremni učiti i koji se i izvan terena ponašaju sportski. Kućni odgoj mu je važan – je li to neki grijeh?

Istina je, smetaju mu frajeri bez pokrića, bahati, oni s neurednim životom izvan svlačionice… No, i njih je spreman izvući na pravi put. Po svojim pravilima. Ne njihovim! Pa njihova ih i udaljavaju od ozbiljnog bavljenja sportom.

Što znači da je Jusup nefunkcionalan trener u ovoj sredini? Nije osvojio trofej? Nije izvukao od Dominika Mavre ono najbolje što se moglo i od igrača bez kluba ga doveo do reprezentacije? Nije podigao razinu igre Domagoja Vukovića i samopouzdanja na, do sada, najvišu razinu? Nije bio podrška borbenom Dominicu Gilbertu, zahvalnom igraču, tražeći od njega da šutira i kada promaši dvije povezane trice? Nije iscijedio apsolutno sve što se iscijediti da od Ahmeda? Ili je nefunkcionalan jer nije rekao igraču koji je zakasnio na trening: 'Nema veze, jel' bila dobra?', jer nije pićem počastio novinare, nije se nasmijao na šefov glupi vic nakon poraza koji je samo njemu teško pao…?

Pitate se kako nije uspio sa skupim Kellerom kojeg je sam doveo? Pa, nešto se dovesti moralo, Keller je uistinu 'pizao' kao kapitalac, no nije se uklopio…Radio je početničke pogreške. Jupe ga je čekao, na kocku stavljao vlastitu poziciju, no nije ga dočekao… Uostalom, nije on sveti Danijel. Griješi kao i svi mi. Eto, Keller je njegov grijeh, i to skupocjen.

No, može li biti skuplji od ugovora s Mirom Bilanom koji je tri godine igrao za Cedevitu i uredno dobivao pozamašnu plaću i od Zadra ili sramote oko 'dovođenja' NBA zvijezde Glena Big Baby Davisa ili Tonyja Wrotena koji je potpisao i za Zadar i za poljski Anwil. Morske orgulje nije vidio. Postoje i nematerijalne štete kao što je izostanak oproštajne riječi na posljednjem ispraćaju legendarnog trenera Ive Uče Pulanića ili zakašnjela komemoracija i igranje bez crnih traka u prvoj utakmici nakon objave vijesti o smrti Bruna Marcelića. Hoćemo malo o tome kako igrači na treningu treniraju svatko u svojoj modnoj kombinaciji i kako su na službenu proslavu naslova pobjednika Kupa Krešimira Ćosića došli odjeveni svaki u svom ruhu?

Kada bi svi radili svoj, a ne trenerov posao, možda bi ugled kluba bio veći, klub funkcionalniji, Toni Nakić i Mateo Drežnjak 'parkirani' u zadarskoj, a ne zagrebačkoj garaži, a Mršić odavno predstavljen za trenera.

Jusup je bio i više nego funkcionalan, čak i kada mu je većina igrača okrenula leđa i digla bunu u svlačionici. Zamislite, od razbijene vojske pune urotnika, napravio je uređeni sustav koji je doveo do osvajanja trofeja. I opet, nakon svega – 'igrači ne mogu s njim'. Očito ni ljudi koji vode klub.

Život ide dalje, Veljko Mršić će jako skoro preuzeti stvari u svoje, nadamo se, odvezane ruke. Način na koji se razišlo s njegovim prethodnikom i njemu je otežao situaciju. I to je glavni problem kluba! Odluke kao odluke nisu sporne, već način! A sve je moglo imati isti ishod još prije mjesec i pol dana. Samo da se igralo otvorenih karata. Ali, za takvo što treba imati obraz!