Hrvatska
Žan Tabak sve bliži klupi slovačke reprezentacije

Žan Tabak sve bliži klupi slovačke reprezentacije

Autor: Branko Tabak

I nakon Hrvata - Hrvat...

Žan Tabak je sve bliže klupi slovačke reprezentacije, saznajemo iz pouzdanih izvora. Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener najozbiljniji je kandidat za nasljednikasunarodnjaka Ivana Rudeža.

Tabak će pratiti zav ršnicu kupa, ali ne u rodnom Splitu već u Bratislavi gdje će se održati Final Eight slovačkog kupa. Tamo bi hrvatski stručnjak i čelni ljudi slovačkog saveza trebali pružiti ruku suradnje.

Tabak je kao igrač i trener trofeje gradio šakom i kapom. Trostruki je prvak Europe,  četverostruki prvak Jugoslavije i dvostruki pobjednik kupa bivše države s Jugoplastikom (Pop 84), NBA prvak s Houstonom. Sa Splićanima (Slobodna Dalmacija)  je 1992. osvojio hrvatski kup, a 13. godine kasnije i španjolski u dresu Unicaje.

Kao trener osvojio je poljski superkup 2012. (Trefl Sopot) i izraelski kup 2016. godine (Maccabi Tel Aviv).

Riznicu trofeja upotpunjuju oni koje je osvojio kao pomoćni trener Reala i to: naslov pobjednika Eurolige 2015., pobjednik Eurokupa 2009., prvak Španjolske (2007. i 2015.) te dva puta pobjednik španjolskog kupa (2014. i 2015.).

Jozo Tabak je kao igrač s reprezentacijom Hrvatske sudjelovao u povijesnom uspjehu, osvajanju srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine. Sljedeće se godine okitio europskom broncom.