Europa i Svijet
Započeo i turnir u Victoriji: Kanada bolja od Grčke, Turska od Urugvaja

Započeo i turnir u Victoriji: Kanada bolja od Grčke, Turska od Urugvaja

Autor: Saša Ćirić

Domaćini u prvim utakmicama na stopostotnom učinku - hoće li im se priključiti i Hrvatska?

Četvrti kvalifikacijski turnir za plasman na OI u Tokyu započeo je noćas po našem vremenu u kanadskoj Victoriji, gradu na samom zapadu te velike zemlje. Reprezentacija domaćina je nakon velike borbe slomila otpor Grčke u posljednjih deset minuta te slavila s rezultatom 97-91. Kanađane je do pobjede vodio NBA kvartet Andrew Wiggins (23 poena, 6 skokova), RJ Barrett (22 poena, 5 skokova), Nickeil Alexander-Walker (18 poena) te Dwight Powell (12 poena, 7 skokova). Svi Grci koji su ulazili u igru su se upisali u strijelce, a ujednačen napad s pet dvoznamenkastih igrača predvodili su Konstantinos Mitoglou (14 poena, 10 skokova), Nick Calathes (12 poena, 9 asistencija), Kostas Sloukas (12 poena, 8 asistencija), Georgios Papagiannis (11 poena, 5 skokova) i Leonidas Kaselakis (10 poena).

Grcima slijedi odmor, dok će Kanađani u drugom kolu u 1:05 noćas po našem vremenu odmjeriti snage s reprezentacijom Kine.

U drugom dvoboju noći Turska je svladala Urugvaj rezultatom 95-86. Poput Kanađana, i Turci su lomili protivnika sve do poodmakle faze posljednje četvrtine. U finalne dvije minute susreta ušlo se s minimalnom prednošću Turaka (85-84), no tada dodatan impuls svojoj momčadi daje NBA-ovac Cedi Osman, te u seriji 7-0 zabija i razigrava svoje suigrače. Južnoamerikanci su ostali bez daha i nisu se više mogli vratiti u susret. Osman je utakmicu završio s 27 poena i 9 skokova, dok je Alperen Sengun dodao 15 poena i 7 skokova. Kod Urugvajaca uvjerljivo najbolji bio je Jayson Granger (25 poena, 10 asistencija, 5 skokova), Mathias Calfani je također imao dobru izvedbu (16 poena, 8 skokova), a veteran Esteban Batista je dodao 12 poena.

Turci u drugom kolu traže pobjedu protiv Češke za prvo mjesto u skupini, dok će Urugvajci pokušati rekuperati snage do idućeg dvoboja.