Kolumne
Zašto kaznu plaćaju klubovi, a ne igrači koji su izazvali incident?

Zašto kaznu plaćaju klubovi, a ne igrači koji su izazvali incident?

Autor: Branko Tabak

Klubovi mogu voditi dobru i lošu politiku, graditi dobar i loš imidž, stvoriti ili uništiti igrača, ali nikako ne mogu snositi odgovornost za huligansko i nasilničko ponašanje pojedinaca koji za njih igraju i navijaju.

Splitski incident i drakonske kazne koje su izrečene KK Split i KK Zadar u prvi plan su gurnuli temu o kojoj se dugo šaputa. Čitajući službena priopćenja Hrvatskog košarkaškog saveza zaključujemo tek jedno - klubovi su žrtve nelogičnih propisa po kojima moraju plaćati za sve grijehe koje se na utakmici dogode. I one na koje imaju i one na koje nemaju utjecaj. 

Klub tako plaća kaznu zbog lošeg rada redarske službe, koja pak vjerojatno ima propuste jer ne dobiva kontrolu dvorane i kretanja svih službenih i polu(službenih) osoba na vrijeme u svoje ruke pa se prokrijumčari i kakva bengalka. Kriv su klubovi i kada popuste živci Pavlu Marčinkoviću, Mati Kalajžiću i Prestonu Knowlesu pa fizičkim obračunima rješavaju uobičajene trzavice u sportskim nadmetanjima.

Klubovi su dužni platiti kaznu i za sve isključene igrače koji su uletjeli u parket. Tu do izražaja dolazi još jedna glupost krutih propozicija natjecanja. Baš svi igrači i sve službene osobe koje su ušle na parket su kažnjene. Tako je primjerice jedan Henrik Širko kojeg je u namjeri da se fizički obračuna s Prestonom Knowlesom jedva obuzdao razumni Ive Ivanov za svoj grijeh klubu napravio duplo manji račun od pomoćnog trenera Splita Ante Grgurovića koji je bio živi zid u obrani Knowlesa i vatrogasac koji je spriječio širenje požara. Da nije bilo ljudi poput njega brzo bi se zapalile i tribine. I bez upaljene bengalke. Ali gle čuda, svojim dobronamjernim i požrtvovnim nastupom Grgurović je nanio dvostruko veću štetu svom klubu. Tako to vide propozicije, tako to vidi HKS.

Foto: KK Split (Ivica Čavka) 

Za stvari na koje nisu utjecali ni na koji način oba kluba će na kraju balade morati platiti po 79 000 kazne. Zašto ne počinitelji? Kakve veze ima KK Zadar s nabrijanim klincima koji pale bengalke u svakoj dvorani u koju dođu? Zar te navijače trebaju pretresati direktori Željko Žilavec i Branimir Longin. Gdje je odgovornost policije i u konačnici samih počinitelja?

Zašto se danas Gripe tresu zbog neplaniranog troška u trenutku dok šetaju, poput većine naših klubova, na rubu egzistencije? Zato što su u tučnjavi sudjelovali Mate Kalajžić i Pavle Marčinković i jer su igrači i službene osobe koje znaju da to ne smiju, uletjele na parket. Neki kako bi se tukli, neki kako bi smirivali stvari. Mora i Zadar ispaštati zbog uličarskog ponašanja Prestona Knowlesa i ispada vlastitih navijača. Može li iti jedan klub birati tko će za njega navijati?

Foto: KK Split (Ivica Čavka) 

Zbog čega kazne ne plaćaju počinitelji? Zna se tko je zapalio bengalku, zna se tko je započeo tučnjavu, zna se tko je šaketao, a tko gurao? Pravilnik natjecanja, ovakav kakav jest, nema nikakvog smisla, osim ako mu krajnji cilj nije ugasiti ono malo košarkaških sredina koje se, najvećim dijelom uz pomoć respiratora, drže na životu.

U svoj toj besmislenosti na nedavnoj završnici Kupa Krešimira Ćosića kojeg su zajedno organizirali KK Zadar i HKS tijekom polufinalne utakmice Cibona-Zadar zapaljeno je pirotehničko sredstvo. Tko je platio kaznu za taj čin? U klubu nam nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da im je stigla ikakva kazna za taj grijeh vlastitih navijača. Ili ju je uplatio Savez sam sebi na račun?

Klubovi mogu voditi dobru i lošu politiku, graditi dobar i loš imidž, stvoriti ili uništiti igrača, ali nikako ne mogu snositi odgovornost za huligansko i nasilničko ponašanje pojedinaca koji za njih igraju i navijaju. Igrača mogu dodatno sankcionirati, navijaču baš ništa. 

Foto: Šime Zelić (Baskeball.hr)

Pravilnik koji ih šamara novčanim kaznama čak i za povike s tribina nekulturnih navijača nekorektan je i svrsishodan samo u jednom - punjenju proračunske blagajne krovne organizacije hrvatske košarke. Činjenica da se incidenti ponavljaju pokazatelj je da druge koristi od njega nema. I neće biti dokle god umjesto Marčinkovića i Knowlesa kaznu plaćaju KK Split i KK Zadar.