Time-out
Zbogom Pepsi, i hvala na svim ribama

Zbogom Pepsi, i hvala na svim ribama

Autor: Saša Ćirić

Napustio nas je jedan od najvećih košarkaških zanesenjaka u hrvatskoj povijesti.

Jutros je u Zagrebu nakon duge i teške bolesti u 67. godini preminuo Boško Božić Pepsi

Ova tužna vijest nas, na našu veliku žalost, nije previše iznenadila, ali nas je snažno pogodila. Hrvatska košarka je ostala bez čovjeka koji je kao mladić, zajedno sa svojim prijateljima, odlučio osnovati košarkaški klub u tada brzorastućem Novom Zagrebu. Nakon godina tavorenja po jugoslavenskim nižim ligama, KK Zagreb se u prvim godinama hrvatske samostalnosti etablirao kao jedan od najboljih klubova u državi. Još uvijek su nam živa sjećanja na sjajne partije Mrava, koji su svakom gostu ostavljali malo nade u pobjedu na trošnom parketu školske dvorane u Trnskom. Pepsi je bio poznat po svojim nekonvencionalnim trenerskim metodama kojima je odgojio bezbroj mladih košarkaša. Podsjetimo se, boje Zagreba su u tom razdoblju branili Asim Paščanović, Igor Perica, Gordan Zadravec, Damir Milačić, Josip Sesar, Mario Stojić, Damir Miljković... Istovremeno, u mlađim kategorijama su stasavali Kruno Simon, Joško i Nikola Garma, Ivan i Marko Tomas...

Iz Zagreba je otišao 1999. godine nakon sukoba s klupskim vodstvom, a iste godine je vodio hrvatsku reprezentaciju na Eurobasketu u Francuskoj. S pomlađenim sastavom, pojačanim veteranskim prisustvom tek Tonija Kukoča, naša reprezentacija je zauzela 11. mjesto na tom prvenstvu. Pepsi se nakon tako turbulentnog razdoblja odlučio trenerski umiroviti, nakon čega je postao dugogodišnji predsjednik trenerske udruge.

Odlazak jednog od posljednjih Mohikanaca oldschool škole košarke, koja je znanje stečeno u dvorani kvalitetno nadograđivala onim s betonskih terena, simbolično predstavlja kraj jedne ere koje ćemo se sjećati s ponosom. Nadamo se da će njegovo ime ostati adekvatno vrednovano u širem košarkaškom krugu, jer nama u užem će zasigurno ostati u dubokom sjećanju. Zbogom Pepsi, i hvala ti na svim ribama.