Europa i Svijet
Zelenit će se beogradske ulice - Žalgiris je prvi sudionik Final Foura!

Zelenit će se beogradske ulice - Žalgiris je prvi sudionik Final Foura!

Autor: Saša Ćirić

Devetnaest godina je Kaunas čekao na ovakvo slavlje. I dočekao ga je, zbilja, kada se tome nitko nije nadao.

Šarunas Jasikevičius je bio vrhunski razigravač na terenu, pa ne čudi da je postao izvrstan trener. Već sad, u ranoj fazi njegove trenerske karijere možemo to reći bez straha. Kao takav, znao je da pravilna psihološka priprema utakmice često znači veći dio uspjeha od taktičkih zamisli.

Istu stvar zna i prekaljeni Vassilis Spanoulis, koji se više puta vadio iz bezizlaznih situacija. Zna da ako u početku utakmice natjera vodu na mlin svoje momčadi, domaći mogu puknuti pod pritiskom očekivanja svoje publike.

U najavi utakmice je odjeknula vijest da u dresu crveno-bijelih iz Pireja za četvrtu utakmicu neće konkurirati Georgios Printezis zbog ozljede noge, koju vuče još od druge utakmice protiv Žalgirisa, igrane 20. travnja.

Bez drugog najvažnijeg igrača, Olympiacos slabo otvara. Domaći na krilima sjajne bekovske linije, Kevina Pangosa i Vasilija Micića, nakon pola četvrtine imaju 14-5. Slijedi potom sramežljivi, polagani povratak gostiju, koji kulminira tricom sa istekom četvrtine Ioannisa Papapetroua za izjednačenje rezultata na 23-23. Ili ipak ne? Sudačka trojka Javor, Hierrezuelo, Difallah nakon pomnog pregledavanja snimke presuđuje da je Papapetrou nagazio na liniju trice, pa Žalgiris u drugu četvrtinu ipak ulazi s minimalnim vodstvom.

Ključno razdoblje susreta je počelo nakon dvije i pol minute igre u drugoj dionici. Janis Strelnieks je zabio tricu kojom je doveo goste na 29-27, da bi potom domaća momčad u naredne četiri minute napravila seriju 17-2 za velikih 17 poena prednosti (46-29). Olympiacos do poluvremena uspijeva smanjiti razliku tek na 14 poena, ali uz jako lošu obrambenu partiju cijele momčadi (51 primljeni poen).


Treća četvrtina se nastavila u istom ritmu. Igra se koš na koš, a razlika se kreće od 12 do 16 prednosti za domaće. Nešto manje od 6 minuta prije kraja perioda Kyle Wiltjer tricom smanjuje na 59-48 za nekakvu nadu gostiju. A onda kreće show Edgarasa Ulanovasa. U narednih pet minuta krilni igrač Žalgirisa postiže 11 poena i predvodi napad svoje momčadi prema najvećoj prednosti na utakmici (76-53). Strelnieks nakon minute odmora postiže tricu, a konačni rezultat četvrtine postavlja Aaron White 42 sekunde prije odmora (78-56).

Četvrta četvrtina je protekla u kontroliranom slavlju domaćih, koji su ipak trebali koncentrirano privesti utakmicu kraju. Publika nije imala tu obavezu, pa su cijelo vrijeme pjevali i slavili neminovni prolaz svoje momčadi, a prilično smo sigurni da su i putničke agencije trljale ruke. Spanoulis je pokušavao što sam, što kroz razigravanje momčadi, ali nije išlo. Kako je Ulanovas vukao Žalgiris kroz treću četvrtinu, tako je istu stvar napravio i Pangos kroz četvrtu. Svaki put kad su gosti prijetili približavanjem na maksimalno tri posjeda lopte, omaleni Kanađanin bi nekim potezom to anulirao. Posljednja prilika koju su dečki iz Pireja imali je bila na 40 sekundi do kraja. Spanoulis je pogodio dva bacanja za 93-86 i pošto-poto su htjeli napraviti brzi faul, međutim Kostas Papanikolaou je pretjerao sa žestinom i dosuđena mu je nesportska pogreška. To ga je silno razljutilo, pa je prosvjedovao te dobio tehničku, nakon koje je isključen. Pangos je zabio svoja bacanja i to je bio konačan znak da slavlje i službeno može početi. Utakmica je završila nedugo potom, rezultatom 101-91.

Najefikasniji igrač Žalgirisa bio je Pangos (21 poen, 4 asistencije), a pratio ga je sjajni Ulanovas (20 poena, 9 skokova). Kod gostiju Spanoulis je ostvario učinak od 19 poena, 6 asistencija, ali i 5 izgubljenih lopti. Strelnieks je bio drugi strijelac momčadi sa 17 poena.

Žalgiris je postao prvi sudionik završnog turnira, a protivnik u polufinalu će mu biti Fenerbahce Dogus.