Intervjui
Žganec iz izolacije: Volio bih da Zadar ostane u ABA ligi!

Žganec iz izolacije: Volio bih da Zadar ostane u ABA ligi!

O Rumunsjkoj, hoće li se prvenstvo tamo poništiti ili će posati osvajač dvostruke krune, Vujoševiću, budućnosti...

Jedna od mnoštva naših igrača koji se nakon povratka iz inozemstva nalazi u izolaciji je i Karlo Žganec (25) iza kojeg je prva sezona odrađena izvan Zagreba. Karlo je proteklih šest mjeseci nosio dres rumunjskog Cluja koji je uoči prekida držao prvo mjesto u tamošnjem prvenstvu s istim brojem pobjeda kao i Oradea ali s boljim (2-1) međusobnim omjerom.

 ”Kao i većini država ostaje nam vidjeti hoće li nas savez proglasiti prvakom. Ako nas ne proglase onda se pitamo čemu smo igrali ovih šest mjeseci, a opet s druge strane nije se odigralo do kraja. I ukoliko budemo proglašeni prvacima nećemo dobiti financijske bonuse. Klub nam je korektno isplatio plaću za ožujak i za pola mjeseca u travnju”..ističe Žganec koji nosi samo pozitivne dojmove iz Rumunjske gdje je zajdno igrao s još jednim našim igračem Darkom Planinićem.

 ”Zaista sam ugodno iznenađen organizacijom kluba i svime vezanim uz klub. Kao kompletna liga jača je od Hrvatske jer svaka momčad ima pravo na šest stranaca tako da domaći igrači imaju male uloge. Rumunjski savez je zbog toga donio odluku da u prvom poluvremenu na parketu mora biti jedan njihov igrač mlađi od 23.godine, a u drugom poluvremenu cijelo vrijeme mora biti jedan njihov igrač. Osobno mogu biti zadovoljan svojim igrača unatoč problemima koje sam imao s ramenom i koljenom. Veliko iskustvo je kad te trenira Duško Vujošević čiji su treninzi zahtjevni i koji je stvarno genijalac u tom smislu riječi. Vodi treninge, a utakmice je zbog problema sa zdravljem gledao uz samu klupu dok nas je vodio njegov asistent Silva. Sve se radi po napucima Vujoševića i mogu reći da sam u ovih šest mjeseci puno više naučio nego prijašnjih sezona”.

Kao i većini drugih zemalja tako su i u Rumunjskoj posljednje utakmice odigrane početkom ožujka.

 ”Nama je sve stalo po povratku iz Njemačke s uzvratne utakmice četvrtfinala FibaEuropa kupa. Tada su nam rekli da se prvenstvo odgađa za dva tjedna. ali nakon nekoliko dana donešena je puno drastičnija odluka. Posljednji trening smo odradili prije deset dana nakon čega sam avionom preko Istanbula stigao u Zagreb”

Karlo je u domaćem prvenstvu bio na prosjeku od 9 poena i 6 skokova, a zapažen nastup imali su i u spomenutnom Fiba Europa kupu gdje su u četvrtfinalu ispali od Njemačkog Medi Bayreutha koji je u uzvratnoj utakmici nadoknadio minus 1 iz prvog susreta i slavio 100:87 ”U klubu su zadovoljni nastupom i u tom natjecanju gdje smo igrali dobru sezonu”..dodaje Karlo koji je u tom natjecanju bio na prosjeku od 9 poena, 6 skokova i 3 asista.

Žganecu je istekao jednogodišnji ugovor s Clujom, ali vrata nije zatvorio ”Naravno da je ostala i opcija da se vratim u Rumunjsku. Sada je u ovom trenutku teško govoriti što će se dogoditi početkom nove sezone, ali definitivno moje misli su i dalje okrenute prema inozemstvu”. Niz godina je bio članom Cedevite iz koje je upravo prošlog ljeta krenuo u svoju ino avanturu.

 ”Pratio sam naravno Cedevita Olimpiju koliko sam stigao, kao i Cibonu i Zadar u ABA ligi. Zaista bi volio da Zadar ostane u ABA ligi, odnosno nadam se nekako da će proširiti ligu na 14 klubova”…završio je Žganec ovaj razgovor s jednim sigurnim trofejom ove sezone, a to je Kup Rumunjske.