Hrvatska
Regija
Zula pohvalio Kalajžića, dotakao se financija i usporedio svog idućeg suparnika sa Zadrom

Zula pohvalio Kalajžića, dotakao se financija i usporedio svog idućeg suparnika sa Zadrom

Autor: Paulo Sarić

Mogu li Splićani nanijeti prvi poraz momčadi Jurice Golemca u regionalnoj ligi?

Odmor je riječ koja se na Gripama ne spominje često. Još se nisu stišali dojmovi s dalmatinskog derbija protiv Zadra, a 'Žute' već danas u 18 sati u sklopu osmog kola Druge ABA lige čeka dvoboj protiv Sixt Primorske u Kopru. Bit će to pravi derbi znajući da su Slovenci vodeća momčadi lige, bez poraza u dosadašnjih sedam utakmica.

- U ovom ritmu gdje nemamo puno vremena za osvrtanje, čeka nas teško gostovanje u Kopru. Nećemo imati vremena za rekuperaciju, ali želio bih još jednom pohvaliti igrače za pristup protiv Zadra. Ponovit ću da smo u situaciji gdje nakon ozljede Morrisa moramo drugačije rasporediti snage. Gurati mlade i pobjeđivati, a uz to zadovoljiti i visoke kriterije splitske publike i novinara. A to nije lako – izjavio je u najavi utakmice trener Splita Vladimir Anzulović koji je pohvalio igre svog mladog razigravača - nepravedno je ne istaknuti učinak Mate Kalajžića u posljednjim utakmicama, pa tako i protiv Zadra. Bez obzira na probleme u trećoj četvrtini. Doslovno nas je, možda sam, vratio na kraju. [Doduše], na koncu je bilo malo manjka koncentracije. Malo ljudi apostrofira da naši mladi igrači dobivaju dosta šansi i dosta ih iskorištavaju. Kalajžić je prvi put u ulozi nosioca i 'playmakera'. To je dečko koji će nam donijeti dosta pobjeda. Po prvi put u karijeri ima loptu u rukama gdje on odlučuje. Lani je lopta bila više u rukama Scotta i Filipovića, [a sad je] nositelj je ekipe koja se bori za vrh. Moramo imati strpljenje. Nije lako pobjeđivati s mladim 'playmakerom' koji nema zamjenu. Veljačić se tek vratio, ali daleko je to od pravoga.

FOTO: KK Split - Ivica Čavka

Splićani se nakon prvih sedam kola regionalnog natjecanja nalaze na diobi druge pozicije na tablici s MZT-om i Sparsima, dok je večerašnji suparnik Anzulovićeve momčadi čvrsto prvi sa stopostotnim učinkom. O kvaliteti slovenske momčadi govori i podatak da u svojim redovima ima nekolicinu bivših igrača Cibone i Zadra poput Marka Jagodića Kuridžu i Žan Mark Šiška, odnosno Ivana Marinkovića, ali i hrvatskog reprezentativca Marijana Čakaruna.

- Pokriveni su na svim pozicijama te će biti potrebno odgovoriti na njihovu fizičku snagu. Igramo protiv ekipa koje su duplo skuplje od nas, a kad je tako onda se ne pita samo nas nego i protivnike. Moramo zaustaviti tranziciju i pristupiti utakmici prije svega da zatvorimo svoj koš. Ako mjerimo kvalitetu držim da su Zadar i Primorska tu negdje. Imaju slične budžete, sličnu snagu ispod koša. Obje su ekipe dobro vođene te je Primorska s pravom prvi favorit za ulazak u ABA ligu - zaključio je Anzulović.

Utakmica se igra u četvrtak u Kopru s počekom u 18 sati.