Regija
16 godina bez Kinđe: Najveće priznanje mi je kada dođem u Zadar, a publika mi plješće

16 godina bez Kinđe: Najveće priznanje mi je kada dođem u Zadar, a publika mi plješće

Na današni dan 2001. godine preminuo je najbolji košarkaš, usuđujemo se reći i sportaš Bosne i Hercegovine svih vremena - Mirza Delibašić.

Na današni dan 2001. godine preminuo je najbolji košarkaš, usuđujemo se reći i sportaš Bosne i Hercegovine svih vremena - Mirza Delibašić Kinđe. Bilo mu je samo 47 godina. 

Blistavu karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. godine i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kada je postao članom Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv KK Jugoplastike iz Splita.

Bio je prvak Jugoslavije i Europe i osvojio Kup Jugoslavije u košarci. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa. S momčadi Bosne bio je i doprvak svijeta osvojivši drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1979. godine u Brazilu. Nakon Bosne igrao je za Real Madrid gdje se je 1983. godine zbog izljeva krvi u mozak morao trajno umiroviti.

U dresu reprezentacije Jugoslavije (ubilježio je 176 utakmica i postigao 1.759 poena) bio je prvak Balkana, Europe, svijeta i olimpijski pobjednik.

Mirza Delibašić bio je prvi izbornik košarkaške reprezentacije BiH. Na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine pod njegovim vodstvom košarkaška reprezentacija BiH osvojila je osmo mjesto. 1995. godine podnio je ostavku na izborničko mjesto.

Bio je direktor KK Bosne iz Sarajeva na kojem mjestu je ostao do smrti 2001. godine.

Dobitnik je mnogih športskih i društvenih priznanja.

  • Godine 1980. izabran je za najboljega košarkaša u Jugoslaviji.
  • Četiri puta biran je za najboljega sportaša Bosne i Hercegovine, a pet puta za najboljega sportaša grada Sarajeva.
  • 2000. godine izabran je za sportaša stoljeća u Bosni i Hercegovini.
  • Športska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv "Dvorana Mirza Delibašić".
  • U spomen na njega od 2005. godine igra se međunarodni košarkaški turnir "Memorijal Mirza Delibašić".

Svakako pogledajte ovaj dokumentarac posvećen jednom od najvećih ikada...


Pred sam kraj Delibašić u isječku jednog intervjua kaže: 'Strašno mi je drago kada dođem u Zadar, a publika mi plješće. To je za mene najveće priznanje'.

Zanimljivo, negov sin Dario u sezoni 1990/2000 na kratko je nosio dres Zadra.