Hrvatska
Zabok je prije nekoliko mjeseci najavio jesen. Može li i zadarsko proljeće?

Zabok je prije nekoliko mjeseci najavio jesen. Može li i zadarsko proljeće?

Autor: Paulo Sarić

Umjesto Marka, žuti dres sada nosi mladi Luka. No, Dalmatinci imaju isti cilj. Iskupljenje za poraz na samom otvaranju sezone.

Ako bismo išli gledati gdje je ova sezona krenula nizbrdo za KK Zadar i odakle tolika diskrepancija u odnosu na prošlogodišnje rezultate najispravnije bi bilo vratili se u vruće ljetne mjesece u kojima je narod još bio opijen uspjehom nogometaša u Rusiji. Pogrešan odabir trenera i neadekvatna selekcija, pogotovo stranih igrača, kako to u sportu obično biva, brzo su u drugi plan stavili pozitivnu atmosferu iz prošle sezone.

No, tek su utakmica drugog kola HT Premijer lige i poraz od Zaboka za većinu navijača bili bolno otrežnjenje koje im je otvorilo oči pred nastavak sezone.

Od tada su prošla tri mjeseca i obje se momčadi nalaze u potpuno drugačijoj situaciji. Zabočani su ostali bez svog daleko najboljeg igrača Marka Tomasa, a otišao je i visoki Marino Šarlija, no sada su tu neki novi klinci predvođeni najmlađim bratom Tomas i donedavnim igračem KK Zadar – Lukom Tomasom.

Zadrani, pak, imaju potpuno drugu osovinu. Granta je zamijenio Vaughn, došao je Luka Žorić, a s klupe iz vodi povratnik Ante Nazor koji je, svim kašljucanjima unatoč, ipak podigao ekipu što potvrđuje i subotnja utakmica s Partizanom kojemu je bilo potrebno dodatnih pet minuta da odnese bodove s Višnjika.

- U dobrom smo ritmu, odnosno tražimo dobar i pozitivan ritam. Dolazim nam Zabok, ekipa od koje smo izgubili u prvom dijelu. Doduše, ja nisam bio trener. Ali kao da jesam! Nastojat ćemo unaprijediti svoju igru i pronaći željeni ritam. Neki igrači koji nisu igrali zadnju utakmicu protiv Bosca dobit će priliku. Pomalo se kompletiramo i na domaćem terenu trebamo pokazati autoritet prema jednoj kvalitetnoj momčadi koja ima dobru timsku igru, čvrstu obranu i široku rotaciju – rekao je u najavi večerašnje utakmice trener Zadra.

FOTO: KK Zabok

Nazor jako dobro zna što ga večeras očekuje na parketu, tim više što je s trenerom 'Žutih lavova' prošle sezone surađivao u Savskoj.

- Vodi ih Ivan Tomas, čovjek koji je lani sa mnom radio u Ciboni te mi je zaista drago što to tako izgleda. Igraju s deset igrača, imaju širinu i dobre bekove. Tu je Šibenčanin Radovčić koji im je nominalno prvi 'playmaker', a istaknuo bih i Anzulovića koji jako dobro igra za momčad. Tamo su i dva naša bivša igrača, friško pristigli Luka Tomas koji će se htjeti dokazati i Ivan Batur koji je dugi niz godina bio u Zadru. Antonio Črnjević im s pozicije 'četiri' daje odrađeni ton, a imaju i dvije solidne 'petice'. Momčad ima širinu i ako mi ne budemo pravi i fokusirani na sve mogu nam se dogoditi određeni problemi i ranjivost koju smo vidjeli i zadnju utakmicu. Nadam se da do toga neće doći – izjavio je 40-godišnji stručnjak na klupi Zadra.

Listopadski poraz domaćinima daje motiv više, a recept za pobjedu je znan.

- Izgubili smo od njih u prvom dijelu sezone i zbog toga se moramo ozbiljno pripremiti za utakmicu. Pokazati autoritet. Radi se o momčadi koju respektiram i koja ima karakter, čvrstinu i širinu. Tomas radi jako dobar posao te od početka trebamo ući oštro i agresivno u obrani. Trebamo pokušati izdominirati u skoku i pretrčati protivnika. Nadam se da ćemo na temelju toga pronaći pravi ritam koji nam je u ovom dijelu sezone neophodan – dodao je Nazor koji će moći računati i nekolicinu oporavljenih igrača – u pogonu su svi osim Planinića i Krajine koji i dalje vuku posljedice svojih, rekao bih, preopterećenja.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ono što se još uvijek ne zna jest rasplet situacije s Williamom Magarityjem. Visoki je Šveđanin koji je bio pravo osvježenje u zadarskoj visokoj liniji i dalje suspendiran radi uzimanja neprijavljenog lijeka za astmu.

Je li saslušanje koje će razriješiti Magarityjevu sudbinu konačno održano?

- Koliko ja znam, nije – kazao je Nazor, na što je voditelj marketinga i odnosa s javnošću Ivan Ištuk prisnažio potvrdivši da čistilište još uvijek traje…

Utakmica se igra večeras s početkom u 19 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“.

Rezultati by SofaScore