Hrvatska
Epohalni projekt Tomislava Pakraca: Povijest svih službenih utakmica ženske reprezentacije

Epohalni projekt Tomislava Pakraca: Povijest svih službenih utakmica ženske reprezentacije

Liste svih utakmica, igračica, rekorda...

Suradnik portala Basketball.hr Tomislav Pakrac četiri je mjeseca radio na proketu Povijest svih službenih utakmica ženske reprezentacije Hrvatske pri čemu je složio i listu svih igračica sa svim utakmicama koje je svaka od igračica s liste odigrala kao i listu rekorda. 

Ovo su rezultati njegovog rada! 

REPREZENTATIVKE SLUŽBENE UTAKMICE LISTE

Autor: Tomislav Pakrac

SVI NASTUPI ZAPISNIK - SLUŽBENE UTAKMICE

Nastup u zapisniku ne mora nužno značiti i odigranu utakmicu. Ako igračica cijelu utakmicu prosjedi na klupi i ne uđe u igru, prema tome ne odigra ni sekunde, njoj se naravno ta odigrana utakmica ne računa, računa se samo nastup u zapisniku. Nažalost, FIBA u svojoj arhivi ne posjeduje službenu statistiku za kvalifikacije za EP 1995 koje su se igrale u svibnju 1993. u rumunjskom Aradu te za dodatne kvalifikacije za EP 1995 koje su se igrale u litavskom Vilniusu u svibnju 1994. Za tih osam utakmica (tri u Aradu te pet u Vilniusu) možete jedino biti sretni što postoje strijelci iz novina, ali naravno i tu postoji kvaka. Kod nekih igračica piše samo prezime, a vi iz toga ne možete saznati je li ona ulazila u igru ili ne, osim ako to ne piše u novinskom sažetku utakmice. A ne piše uvijek, pogotovo ne za mlade košarkašice poput Koraljke Hlede, koja je tog svibnja 1993. imala nešto više od 18 godina kada je prvi put bila u zapisniku na utakmici protiv Bjelorusije. Koševi iz novina te oni kod kojih je pisalo samo prezime mogli su se vrlo lako riješiti prije 40-50 godina, samo da se netko sjetio staviti nulu nakon prezimena (za one koji su igrali i zabili 0 koševa) te crticu ili nije ulazio za one koji nisu uopće igrali. Ali tko se zamarao s tim prije 40-50 godina. I zato kod takvih slučajeva kod vođenja statistike igračica treba staviti upitnik (vidi tabelu sa igračkom statistikom Koraljke Hlede). Stavljati nula koševa pod tu utakmicu bez da imate konačnu potvrdu je li ona ulazila u igru ili ne je besmisleno.

79 igračica je bilo u zapisniku kad su službene utakmice hrvatske ženske reprezentacije u pitanju. Ukupan broj koševa svih 79 igračica može se pronaći, jedino se ne može napraviti prosjek koševa za njih devet, zbog te službene statistike koja fali. Među tih devet nalaze se i izvanserijske košarkašice kao što su Koraljka Hlede, Korana Longin i Vedrana Grgin.

Jedna igračica nijednu utakmicu nije ušla u igru, Iva Badanjak. Ona ima 7 nastupa i njoj se naravno prosjek koševa u reprezentaciji ne računa jer niti jednu od tih 7 utakmica nije ušla u igru. Neki strani košarkaški savezi poput njemačkog takve slučajeve tretiraju kao da je takva igračica svaku od tih 7 utakmica ušla u igru i na svakoj zabila 0 koševa. Prema tome joj pišu i prosjek od 0,0 koševa uz 7 odigranih utakmica. A to je pogrešno. Ogromna je razlika između nastupa u zapisniku i odigrane utakmice.

U dokumentu niže nalaze se sve liste rekorda:

SVE REPREZENTATIVKE LISTE REKORDA.docx

U ovom dokumentu možete pronaći statistiku svih reprezentativki po utakmicama:

SVE HRVATSKE REPREZENTATIVKE (SLUŽBENE UTAKMICE) - STATISTIKA.docx