Hrvatska
Regija
FOTO: Što smo zaključili iz zadnja četiri dana u Jazinama, ima li u Zadru štofa za „pravu“ ABA ligu?

FOTO: Što smo zaključili iz zadnja četiri dana u Jazinama, ima li u Zadru štofa za „pravu“ ABA ligu?

Autor: Paulo Sarić

Neprocjenjivo iskustvo jakih utakmica, srce Planinića i atmosfera kakvu do sada nismo vidjeli na juniorskim utakmicama.

Jučerašnjom utakmicom između domaćina Zadra i podgoričke Budućnosti zatvorena je skupina A polufinalnog turnira juniorske ABA lige. U proteklih smo nekoliko dana u zadarskom „Hramu košarke“ mogli vidjeti nadolazeće snage regionalne košarke. I uživati. Uistinu je gušt bio biti u Jazinama i gledati mladiće, od kojih brojni još ni punoljetni nisu, kako se bore, skaču i 'grizu' za svaku loptu. Na koncu su najuspješniji bili mladi 'Zvezdaši' koji su bez poraza prošli kroz Zadar, ispred Cibone koja je kao druga izborila plasman na završni turnir gdje će odmjeriti snage protiv gradskog rivala Cedevite. Zadrani su zahvaljujući pobjedi u međusobnom ogledu s Partizanom završili četvrti s jednom pobjedom i četiri poraza, ostavivši dobar dojam. Sjetimo se, na turnir su otpraćeni riječima da nije bitan rezultat već iskustvo, da bi na kraju u tri od četiri susreta u kojima su poraženi bili u igri do same završnice.

- Osim prvog poluvremena protiv Budućnosti, sa svim ostalim sam zadovoljan. Bilo mi je najvažnije da pristup bude maksimalan, da se pokažu energija i agresivnost i mislim da su dečki to prezentirali u svim utakmicama osim u jučerašnjih prvih 20 minuta – izjavio je trener juniora Zadra Jure Ružić i još jednom naglasio važnost igranja utakmica protiv kvalitetnih suparnika - pozdravljam ovakve turnire i želio bih da ih bude još više. Mi smo tu gdje jesmo. Vidjeli smo da smo blizu, međutim nedostaje nam iskustva igranja ovakvih utakmica. Ne samo igranja protiv Zvezde, Partizana ili Budućnosti nego općenito turnira gdje ćemo odmjeriti snage  protiv kvalitetnih suparnika.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrane je prema očekivanjima predvodio Jure Planinić koji je u četiri odigrana susreta zabio ravno sto poena, 25 u prosjeku, čemu je dodao i 58 skokova odnosno 14,5 po susretu i pritom pokazao dominaciju nad većinom suparnika. Logično, znajući da već gotovo godinu dana trenira sa seniorskom ekipom. Dobar je dojam ostavio i Vito Barbaroša koji je prosječno zabijao 17 poena, a u pojedinim su trenucima vrlo dobre role odigrali i Dominik Zelanto i Mario Fantina. No, njima će za participiranje na regionalnom nivou, govoreći o seniorskoj košarci, trebati još dosta rada.

- Počela je juniorska liga. Uskoro igramo sa Šibenikom nakon čega nam dolazi Split. Dalmatinsku juniorsku ligu igra pet klubova i igramo osam utakmica do kraja trećeg mjeseca. Premalo. A tu je i premalo kvalitetnih protivnika... Dio juniorske ekipe igra i A2 ligu, ali ona nije potpuna jer su dva igrača u Puntamici, Planinić nam dolazi i odlazi, a dvojica igraju za Filipjakovo… No, za ostale je to dobra škola. Odigrali smo četiri od 14 utakmica te se ima još dosta igrati do kraja – otkrio je nekadašnji hrvatski reprezentativac koji je ovo ljeto preuzeo juniore Zadra.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ako ćemo govoriti o lošim stvarima teško je bilo ne primijetiti slab učinak dalmatinske momčadi s linije slobodnih bacanja. Zadrani su 'penale' gađali sa slabih 57,9 posto uspješnosti, promašivši ih čak 45. Od toga 30 u zadnje dvije utakmice što ih je možda i koštalo boljeg rezultata. Uz to teško je reći da je postojao adekvatan balans unutarnje i vanjske igre. Vidljivo je bilo oslanjanje na šut za tri poena u kojemu su Zadrani prednjačili u odnosu na konkurenciju. Ipak, imajući u vidu deficit domaćina u visini i prije svega snazi, ne samo pod obručima, to je možda i logično. U svakom slučaju – povezano.

- Ovakvi protivnici izvlače sve ono loše što ima svaka momčad. Vidio sam brojne stvari na kojima trebamo raditi. Zajedno smo tek tri mjeseca te sam zadovoljan kako smo izgledali s obzirom na kratak period zajedničkog rada. Uostalom, igrali smo bez Roka Erslana, Jure nam je falio jednu utakmicu, a Duje Brala se razbolio. Žao mi je što Erslan i Brala nisu uspjeli osjetiti atmosferu i protivnike, iako je Duje jako dobro odigrao protiv Partizana, i sigurno su u minusu u odnosu na ostale igrače – kazao je trener zadarskih mladića.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kao poseban detalj valja istaknuti ozračje koje je protekla četiri dana vladalo u Jazinama. Na utakmicama između Zadra i Crvene zvezde te Zadra i Cibone na tribinama se okupilo oko 1500 ljudi što se rijetko viđa ne samo u Hrvatskoj već i u čitavoj regiji. Atmosfera je u pravilu bila pozitivna, zanemarimo li par sporadičnih gluposti.

- Zahvalio bih se publici. Bili su pravi i podržavali ekipu. Momci su to osjetili i hvala im na tome. Hvala Tornadu i hvala svim ostalim navijačima – zaključio je Ružić.

Kada se nakon svega podvuče crta, Zadranima i njihovim gostima ostaje veliko iskustvo, kako jakih utakmica protiv kvalitetnih suparnika tako i igranja atmosferi „starih Jazina“ što pokazuje da je juniorski turnir ABA lige bio pun pogodak.

Dogodine, kažu, možda zaživi i liga…