Hrvatska
FOTO: Što sve veže Dina Rađu, Roka Stipčevića i Luku Božića?

FOTO: Što sve veže Dina Rađu, Roka Stipčevića i Luku Božića?

Autor: Paulo Sarić

Iz momčadi koja je krajem studenoga pobijedila Zadrane jučer je na parket istrčao samo jedan igrač – Filip Kordić.

Pao je Real Madrid. Već drugi puta u manje od tjedan dana... Košarkaši Zadra sinoć su na domaćem terenu uvjerljivo svladali Hermes Analiticu u susretu koji je obilježio trostruko-dvocifreni učinak Luke Božića, prvi jednog igrača u zadarskom dresu nakon dugo, dugo vremena. Posljednji koji se može pohvaliti tim učinkom je Rok Stipčević koji je početkom svibnja davne 2008. 'počastio' Svjetlost s 14 poena, 11 skokova i deset asistencija.

- S obzirom na sve okolnosti s kojima se susrećemo ove godine jedini nam je cilj bio boriti se najbolje što možemo. Ovo je veliki klub s izvrsnom momčadi, što smo znali i prije počeka utakmice te nam je jedini plan bio dati sve od sebe – kratko je kazao Tevin Bernard Foster nakon što je zasuo domaći koš s 34 poena.

Jučerašnji je ogled pod svodom Krešinog doma ujedno bio i prilika za podmirivanje računa iz prvog dijela sezone kada su 'Analitičari' u Savskoj rastavili Zadrane na proste faktore i nanijeli im, kako je to sam trener Nazor kazao, sramotan poraz.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

No, ovo je neki drugi Hermes. U odnosu na 'onu' momčad nedostaje čitava prva petorka, ili ako hoćete: Jakov Vladović, Roko Rogić, Ivan Mileković, Filip Tončinić i Ante Krapić. Od osam momaka koji su krajem studenoga došli do velike pobjede sinoć je na parketu bio samo jedan – Filip Kordić.

- Naše ekipe iz tog i ovog dijela su dva različita svijeta. Po meni smo tada imali igrače za prvih četiri-pet pozicija. Međutim, momci su dobili i prihvatili bolje ponude što im nitko ne može zamjeriti. Uz sve to pogodile su nas ozlijede i bolesti tako da krpamo kraj s krajem. Bila je realnost da ćemo izgubiti, pitanje je bilo s koliko razlike. Znali smo da će nam Zadar htjeti vratiti za poraz iz prvog dijela. U principu nam ovakav susret dobro dođe da vidimo na čemu moramo raditi. Ima tu još puno grešaka i prostora za napredak. Moramo čekati utakmice koje će biti nama po mjeri kako bismo probali izboriti još jednu pobjedu. Imamo Goricu i Osijeka doma, to su nam jedine dvije šanse – izjavio je trener Hermesa Zvonimir Mravak.

Kao i u Zagrebu prije nešto više od četiri mjeseca i jučer je jedan od najboljih u dalmatinskim redovima bio rođeni 'Purger' Mislav Brzoja koji je s 25 poena predvodio domaće strijelce. Upravo je on detektirao određene nedostatke u igri svoje momčadi.

- Vidi se koliko su nam poena dali i vidi se gdje su naši problemi koje ćemo nastojati popraviti u narednom tjednu. Glavno da se nitko nije ozlijedio i da možemo nastaviti raditi punim tempom kao što smo radili do sada – rekao je 'Brzi'.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Svjestan određenih defenzivnih propusta je i autor izjave o Real Madridu, domaći trener Ante Nazor, koji je otkrio odakle mu ideja da usporedi momčadi koje se bore za ostanak u hrvatskom prvenstvu s 'Kraljevskim klubom'.

- Parafraziram tu rečenicu jer pristup treba biti pravi kada su ovi susreti u pitanju. Uz čestitku svojim igračima na pobjedi, kazao bih da sam očekivao bolju defenzivu. Iako je Hermes atipična ekipa koja igra s pet niskih igrača, htjeli smo iskoristiti utakmicu da poboljšamo obranu jedan na jedan. Žao mi je što neki igrači nisu iskoristili šansu da si otvore veći prostor i da se na njih ozbiljnije računa – otkrio je 40-godišnji strateg i nastavio - imali smo dobru napadačku kombinatoriku, dobru trku i dobar skok, ali smeta me obrambeni dio. Igrači koji su u rotaciji baš preko defenzive trebaju tražiti priliku da se nametnu. Ova utakmica bila je idealna šansa ali, hvala Bogu bit će ih još.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Susret kojemu je prisustvovalo tek tristotinjak gledatelja, pokoji više ili manje, obilježio je trostruko-dvocifreni učinak Luke Božića koji je u posljednjim minutama uspio uloviti poene koji su ga kao prvog nakon gotovo 11 godina upisali u anale zadarske košarke.

 - Čestitam Luki, to je velika stvar. Tim više što smo ga stavili na poziciju 'jedan' i baš ti asisti sugeriraju da se on tu jako dobro snalazi. Ove utakmice su idealne da dobije rutinu jer smo ga silom prilika trebali staviti na tu poziciju – pohvalio je svog igrača splitski stručnjak i nastavio – ipak, plaši me što je prošao tako dugi period.

Opcija s Božićem na 'playu' nije novitet u zadarskoj igri i ne uspijeva uvijek, no kada upali daje kvalitetu više dalmatinskom sastavu. As iz rukava za završnicu sezone...

- On je igrač koji je i u mlađim dobnim kategorijama igrao tu poziciju. Shvatio je da neke svoje kvalitete može tu bolje ispoljiti s obzirom na to da ga čuvaju niži igrači. Može igrati unutra i vani te od svih igrača koje sam probao na toj poziciji najmanje gubi lopte, što je jako bitan segment, posebno za moju ekipu kojoj je to na neki način bila bolna točka – zaključio je Nazor.

Rezultati by SofaScore