Hrvatska
FOTO/VIDEO: Hladno na parketu, vruće na tribinama. Što smo vidjeli protekla dva dana u Jazinama?

FOTO/VIDEO: Hladno na parketu, vruće na tribinama. Što smo vidjeli protekla dva dana u Jazinama?

Autor: Paulo Sarić

Razlika u kvaliteti bila je prevelika da bi smo gledali rezultatski zanimljive utakmice.

Završili su dani košarke u Jazinama. Protekla je dva dana zadarski 'Hram košarke' kao u nekim davnim danima ugostio ponajbolje hrvatske momčadi Zadar i Cibonu. Domaćini su im bili prvoligaši KK Jazine Arbanasi i KK Sonik Puntamika koji su parket napustili s kombiniranih sto poena minusa. Hladno, hladno…

- U stanju u kakvom smo se nalazili bilo je teško očekivati išta osim uvjerljivog poraza. Kao što sam rekao i prije susreta, najbitnije je da je bila dobra atmosfera i da je utakmica odigrana pred toliko gledatelja. Publika je mogla vidjeti dvije zadarske momčadi, doduše možda ne u najboljem ruhu u kakvom su mogle biti da nije ovakva situacija. I meni je žao što nismo pružili bolji otpor Zadru – rekao je nakon uvjerljivog poraza trener Jazina Luka Bujas i nastavio – svojim momcima ne mogu ništa zamjeriti s obzirom na to da smo imali rotaciju kakvu smo imali i da su dva igrača koji u prvom dijelu nisu ni participirali u igri odigrali dvadesetak minuta. Među ostalim i mladi Petar Petković, 16-godišnji momak, još uvijek kadet, koji je na parketu proveo 27 minuta što će mu jako puno značiti u nastavku karijere. Mislim da je to najljepša vijest s utakmice, bar za naš klub, ako već ne općenito.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Uistinu, podmornica bez posade ne može ploviti. Bez najboljeg strijelca u prvom dijelu prvenstva Mirze Sarajlije i trećeg najefikasnijeg igrača Emilija Banića teško je bilo očekivati drugačiji rasplet pa je Bujas pokušao pronaći pozitivu u čitavoj situaciji.

- Ako mi je drago što nas je itko ovako porazio i prošao dalje, onda mi je drago što je to bio KK Zadar. Želim mu svu sreću u nastavku natjecanja i da pokuša trofej Krešinog kupa vratiti u Zadar – dodao je trener 'Žute podmornice'.


S druge strane, Zadrani koji su se nakon godinu dana izbivanja kao gosti vratili u svoj nekadašnji dom bili su zadovoljni rutinskim plasmanom na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“.

- Bila je ovo prava uvertira za natjecanje. Igrali smo u super atmosferi i od početka pokazali ozbiljan pristup. Rasporedili smo minute, odgovornost i poene na sve igrače. Zaista je bilo ugodno biti akter ovog događaja – izjavio je trener Ante Nazor osvrnuvši se na mladog Juru Planinića koji je torpedirao 'Podmorničare' sa 16 poena za nešto više od 19 minuta provedenih na parketu - ovo je bila super utakmica da se otvori prostor tako mladom igraču koji vrijedno radi. Nadam se da će mu ovo biti iskorak i da će u narednom periodu biti puno više utakmica u kojima će moći participirati.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dan nakon zadarskog gradskog obračuna na parket su istrčali Puntamičani koji su protiv iskusnih 'Cibosa' sanjali iznenađenje. Desetkovani ozljedama zbog kojih su utakmicu propustili mladi Roko Erslan te visoki dvojac Jure Perić i Josip Ceranja na kraju su se našli u debelom minusu, no kao ni kolege iz žutog tabora ni 'Soniksi' nisu pretjerano utučeni jer znaju da svoje prilike trebaju tražiti protiv sebi ravnih suparnika.

- Susreli smo se s novom razinom igre. Momci iz Cibone su prava ekipa i svaka im čast na pobjedi. Dali smo sve od sebe, čak smo i u obrani bili dobri u drugoj četvrtini, no neki šutevi nisu ušli. A kada protiv takve ekipe par šuteva ne uđe… Osjetili smo nemoć. Njihov intenzitet je toliko jak da nismo bili niti blizu. Hvala ljudima koji su došli. Mislim da je bila ugodna košarkaška večer, a rezultat ostavimo sa strane – kazao je iskusni bek Sonika Teo Petani koji je jedini u domaćoj momčadi već imao iskustvo igranja protiv najtrofejnije hrvatske momčadi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Njegove misli dijeli i trener Šime Kraljević koji je zadovoljan kako su njegovi momci izgledali na terenu u prvom dijelu susreta.

- Napravili smo pripremu za utakmicu, no Cibona je ne jedan već dva-tri ranga iznad nas. Nemojmo se zavaravati da bismo čitavo vrijeme bili u egalu čak i da su nam šutevi ulazili. Išli smo minutu po minutu i željeli smo izgledati što je moguće bolje i mislim da smo to i uspjeli do 25 minute. Rezultatski to možda i nije tako izgledalo, no ono što smo se dogovorili i što smo isplanirali smo i napravili u prvih 25 minuta – smatra Kraljević.


Gosti iz Zagreba u najavama su govorili kako će dvoboj iskoristiti kao pripremu za hrvatski derbi protiv Cedevite koji se igra u subotu, a naglasak su stavili na profesionalni pristup od prve minute. Rečeno – učinjeno. Cibona je od početka zagospodarila terenom i mirno došla do željene pobjede.

- Ozbiljno smo ušli u utakmicu, nismo podcijenili protivnika te smo kontrolirali ritam cijelo vrijeme. Bilo je dosta hladno pa smo imali želju da što više rotiramo da se ne smrznemo na klupi. U tome smo uspjeli. Utakmicu smo profesionalno odradili. Razlika u kvaliteti je evidentna što ne treba posebno isticati, no to se treba i potvrditi na parketu. A mi smo to i napravili svojom ozbiljnošću – kazao je gostujući trener Ivan Velić i pojasnio na što je ciljao kada je rekao da je u dvorani u kojoj je grijanje bilo upaljeno, a temperatura ugodna – hladno.

- Meni je hladno jer još nisam zdravstveno dobar. Možda igračima nije bilo, no ja sam i u busu bio u jakni. Nisam time mislio pokuditi ni dobru atmosferu ni domaćinstvo – ispravio se trener Cibone.

Dok Cibonu i Zadra već za vikend očekuju regionalni izazovi protiv Cedevite i Mornara, Jazine i Sonik miruju do idućeg vikenda kada će odmjeriti snage s KK Pula 1981, odnosno Dubrovnikom.