Europa i Svijet
Hrvoje Perić i Venecija prvaci Italije!

Hrvoje Perić i Venecija prvaci Italije!

Veneziji je ovo prvi naslov prvaka još od 1943. godine. Redom su padali Reggio Emilia, Avellino i Trentino.

Venezia je novi prvak Italije! Momčad Dubrovčanina Hrvoja Perića na gostujućem je terenu svladala Trentino rezultatom 78-81 i došla do četvrte pobjede u finalnoj seriji i svog trećeg naslova državnog prvaka.


Utakmica je od samoga početka bila prepuna naboja kao što to i doliči šestoj utakmici finala doigravanja. Nakon izjednačenog početka u kojemu se niti jedna momčad nije uspjela odvojiti, početak druge dionice je donio prvu seriju. Domaćin je na krilima Forraya i Suttona napravio 14-0 i na ulazu u 14. minutu imao velikih plus 11. Gostujući trener De Raffaele tada zove minutu odmora i u igru uvodi iskusnog Tomasa Ressa što je rezultiralo osjetno boljom obranom koja je dovela i do opuštanja u napadu. Ušlo je nekoliko teških šuteva pa je Venezia uzvratila serijom 3-15 i floaterom Filloya 16 sekundi prije kraja prešla u minimalno vodstvo. Ipak, do kraja prvog poluvremena je Craft zabio dva bacanja pa se na odmor otišlo s 36-35.

Trener gostiju je na početku nastavka povukao hrabar potez i na klupi ostavio svog ponajboljeg igrača ove sezone Hrvoja Perića. No, potez mu se isplatio. Upravo s Perićem na klupi, ili bolje rečeno s Ressom u igri, momčad iz Venecije je izgradila prednost. Filloy je bio nezaustavljiv u picku, a gostujući šuteri su se raspucali na što domaća momčad nije imala odgovora.

Pet trica Venezije, od čega tri uzastopne bile su previše za Orlove. Perićeva je momčad od plus tri došla do velikih 12 poena prednosti prvenstveno zahvaljujući izvrsnoj igri Filloya koji je u seriju 0-9 ugradio jednu tricu i dvije asistencije za junaka šeste utakmice Michaela Bramosa. Do kraja dionice domaćini su se s linije slobodnih bacanja uspjeli prišuljati na zaostatak od pet koševa i vratiti u susret, no u dvoznamenkastom zaostatku našli su se već nakon 35 sekundi posljednje četvrtine.

Trento je zaista dao sve od sebe da sustigne goste, no večeras im nije bilo suđeno. Kada je trebalo stvoriti poen ni iz čega ukazali bi se Haynes i Mcgee, a kada je trebalo stati na loptu tu je bio Filloy. Upravo je Argentinac jedan od najzaslužnijih za naslov Venezije. Smirenom igrom i pametnim odlukama bio je pravi korektivni element dvojici Amerikanaca. Na koncu smo vidjeli i pokušaje slanja gostiju na liniju slobodnih bacanja, no Perićevim suigračima ruka nije zadrhtala.

Deset od deset za kraj i veliko slavlje. Treći naslov prvaka u povijesti, prvi nakon Mussolinijeva doba. Doduše, imali su Orlovi dvije šanse u zadnjem napadu, no tricu za produžetak je prvo promašio Flaccadori, a potom i Sutton.


Najefikasniji u redovima novog šampiona je bio Ejim s 15 poena, dok su Filloy i Haynes dodali po 14. Perić nije imao svoju večer na parketu pa je zabio samo četiri koša uz tri uhvaćena skoka, no doprinos koji je dao tituli svoje momčadi tijekom sezone i pogotovo polufinalne serije uopće nije upitan. Domaćinima nisu pomogla ni 23 poena vrlo dobrog Suttona.

Veneziji je ovo prvi naslov prvaka nakon 74 godine. Na sljedeći, valjda, neće morati toliko čekati.