Hrvatska
Ima li snage za potpuni povratak? Zadar bez najboljeg strijelca traži iznenađenje u Zagrebu

Ima li snage za potpuni povratak? Zadar bez najboljeg strijelca traži iznenađenje u Zagrebu

Autor: Paulo Sarić

Utakmica se igra u Domu sportova. Nemojte zalutati.

U trenucima kada su ih praktički svi otpisali, nakon novog incidenta s Mariom Littleom i nakon zagrebačkih minus 39, Zadrani su uspjeli smoći snage i na domaćem terenu iznenaditi Cedevitu natjeravši državnog prvaka na novi okršaj. Pobjeda Zadra u subotu 'zeznula' je 'Vitamine' koji nisu računali na produljenje polufinalne serije, već su se nadali tjednu treninga i priprema za konačni obračun s Cibonom na putu do novog, šestog ligaškog trofeja u nizu. No, veteranska garda dalmatinskog sastava nije bila spremna izvjesiti bijelu zastavu i poći na godišnji odmor.

Kontrola skoka, dobar protok lopte, uz pokoju taktičku varijantu riskiranja dalekometnog šuta Ivana Ramljaka, bili su ključ subotnje pobjede.

Postavlja se pitanje imaju li Zadrani recept za novo iznenađenje?

Vidjet ćemo. Trebamo nastaviti na tragu prošle utakmice gdje smo pokazali da možemo igrati 'u armu' koji nam nudi da budemo ravnopravni s Cedevitom, prvenstveno što se tiče kontrole tableuna, ali i perioda u kojem smo napravili prednost tijekom kojeg smo smanjili izgubljene lopte na najmanju moguću mjeru, te obola igrača s klupe. Svih deset momaka je pokazalo da može ravnopravno igrati i odraditi dionice kako treba – rekao je u najavi sutrašnjeg dvoboja trener Zadra Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon prva dva susreta u  kojima je Cedevita dominirala pod obručima, skok je u subotu pripao Zadranima koji su bili 'pinkicu' viši i jači. No, kvaliteta je i dalje na strani Zagrepčana. Zaboravni su podsjetnik dobili sredinom treće četvrtine na Višnjiku kada je raspoloženog, ali i nervoznog Cobbsa na parketu zamijenio Jacob Pullen praktički sam vrativši svoju momčad u egal.

Hoće li samo to biti dovoljno za rezultat? Mislim da neće. Njega moramo tražiti u drugoj sferi. To je dodatni napor, skakanje protivniku na leđa i skakanje na glavu. Moramo biti 'divljiji' i pokazati da smo tim iz Dalmacije te s tom vjerom ići gore i tražiti šansu u sutrašnjoj utakmici – dodao je 40-godišnji stručnjak koji iz sezone u sezonu pokazuje da zna kako se pobjeđuje Cedevita.

Upravo je Nazor bio posljednji koji je Zagrepčanima oduzeo slast trijumfa u hrvatskom prvenstvu. Bilo je to 2013. godine kada je pred domaćim navijačima u 'majstorici' svladao 'Vitamine' u polufinalu doigravanja.

Mi smo i prvu utakmicu dokazali da smo sposobni nešto ozbiljnije pokazati u ovoj seriji. Ova me situacija zaista podsjeća na trenutke iz prve sezone u Zadru kada smo tijesno dobili prvu utakmicu, da bismo drugu izgubili i više od 40 razlike. To nismo doživjeli kao katastrofu, već smo na koncu slavili na Višnjiku. Istina-Bog igralo se na dvije pobjede... S aspekta košarke, kada maknemo emocije na stranu, to ništa ne znači. Svaka utakmica nosi svoje zamke te se u Zagrebu trebamo doslovno potući. Tu je ključ. Igračima dodatni motiv ne treba – smatra splitski strateg.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kraju sezone unatoč, problema s ozljedama nema te će svi igrači biti u konkurenciji za nastup. Naravno, to se ne odnosi na najboljeg strijelca dalmatinskog sastava u ABA ligi Marija Littlea koji je završio svoju epizodu u zadarskom dresu.

Little neće nastupiti – potvrdio je Nazor.

Prošlotjedni put u metropolu nije ostao u dobrom sjećanju Dalmatincima koji su na parketu izgledali kao talijanska vojska nakon Dvanaeste bitke na Soči. Tromi, bezvoljni, razbijeni. Cedevita je nakon osam minuta pronašla željeni ritam i počela mljeti te praktički iz napada u napad povećavala svoju prednost, prednost koja se na koncu zaustavila na velikih 39 poena razlike.

Bio je to najteži poraz Zadra u sezoni.

Kako se takva predstava ne bi ponovila, napravljene su određene promjene. Kako kadrovske tako i logističke.

Krenuli smo od organizacije i samog puta. Idemo na dan utakmice. Napravili smo plan tog dana gdje igračima ostavljamo najmanji mogući manevar slobodnog vremena. To nije toliko presudno, ali zna imati utjecaj na psihofizičko stanje igrača. Motivacijski govor s moje strane mora biti bolji, kao i timska kohezija. Pobjeda koju smo ostvarili na svom terenu dat će šansu da odnos i samopoštovanje igrača budu bolji, kao i njihova suradnja. Gore idemo kao jedan. To zaslužujemo, ne samo zbog poštovanja prema klubu, već i zbog poštovanja prema samima sebi.

FOTO: KK Cedevita

Valja biti realan i kazati da je Cedevita apsolutni favorit u sutrašnjem dvoboju. Sve je na strani momčadi Slavena Rimca - od domaćeg terena, preko širine 'rostera', do objektivne igračke kvalitete.

Ima li Zadar ikakve šanse na Trešnjevci?

Bilo bi iluzorno baviti s ovim poslom, a ići na izlet u Zagreb. Ozračje  je puno bolje nego nakon prve utakmice, iz prostog razloga što smo utakmicu dobili. Nisam tip trenera koji sve gleda kroz pobjedu i poraz, ali trebamo biti pošteni i reći da smo subotnji susret kontrolirali od početka do kraja i da smo protivniku ostavili jako mali manevarski prostor. Usprkos svoj njegovoj kvaliteti. A tada te i Bog nagradi. Bitna je stvar da se suparnik prilagođavao nama, a ne mi njemu, i to je velika stavka. Prvi dvoboj nismo kontrolirali. Stizali smo rezultat i raspali se u produžetku. S tog aspekta utakmica u subotu je najbolja moguća potvrda da moramo biti svjesni svoje snage i biti spremni da na terenu pokažemo moć – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u srijedu s početkom u 20 sati u Domu sportova.