Hrvatska
FOTO: Iznenađenje na Baldekinu: Mileković napunio koš Splita za veliku pobjedu Šibenika!

FOTO: Iznenađenje na Baldekinu: Mileković napunio koš Splita za veliku pobjedu Šibenika!

Autor: Saša Ćirić

Narančasti su bili oslabljeni za neigranje Nika Slavice.

Mladi Šibenčani su na svom terenu u iznimno uzbudljivom susretu svladali Split s rezultatom 83-76!

Nakon (pre)duge i pomalo mučne stanke za Kup i utakmice nacionalne selekcije, polako se vraćamo u kolotečinu HT Premijer lige. Kakva je - takva je, ali je naša i volimo je! 

Nakon što su u četvrtak nastavak natjecanja otvorili Zadar i Cibona na Višnjiku, druga utakmica u televizijskom terminu bila je ona subotnja u 17:30, a ta je čast pripala GKK Šibeniku i KK Splitu. 

Vladimir Anzulović je proveo dvije zanimljive godine u Šibeniku. U prvoj sezoni je imao sastav koji bi danas vjerojatno još i bolje kotirao nego tada, ali u okolnostima sezone 2016/17 nije uspio napraviti konačni koračić prema plasmanu u neki od stupnjeva regionalnih natjecanja. Druga Zulina sezona na Baldekinu je bila dijametralno suprotna. Skupa momčad se razišla, a na raspolaganju su mu ostali lokalni klinci i poneki iskusnjak, poput Ivana Milekovića

Godinu dana kasnije, šibenski klinci su zbog skromnijeg budžeta kluba promaknuti u glavne uloge u momčadi. Toni Nakić je došao i do reprezentacije, a Pavao Paić, Domagoj Šarić i Ivan Gulin su igrači bez kojih Miro Jurić ne može zamisliti pripremu bilo koje utakmice.

S druge strane, Splićani su ovog tjedna prošli zavidnu kilometražu. Prije dva dana su na teškom gostovanju u Cetinju izborili pobjedu nevjerojatnim šutem Maura Veljačića sa zvukom sirene, pa su u pobjedničkom raspoloženju došli u Šibenik. Premda bi neupućeni putnik namjernik pomislio da su domaći izvjesili bijelu zastavu jer nisu mogli u ovom susretu računati na usluge Nika Slavice (neprovjerena informacija kaže da se radi o ozljedi ramena), Šibenčani su imali drugačije planove. Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da su Narančasti pogodili sve šuteve u prvih šest minuta igre, a jedini promašaj sa slobodnog bacanja bio je djelo Tonka Vuke. Pet trica iz isto toliko pokušaja bile su okidač za rano vodstvo Jurićevih momaka od 12 poena razlike (21-9), no bilo je iluzorno očekivati da će takav postotak održavati na duži period. Kad je jednom stao šut, Splićani su se počeli vraćati. Već pred kraj prve četvrtine gosti su imali napad za potencijalno izjednačenje, ali je Vuko u brzoj kontri s istekom perioda vratio prednost domaćima na dva posjeda (28-23).

Anzulović je znao akcije Šibenčana, ali i oni su njegove.

Foto: Saša Ćirić (basketball.hr)

Mlađi Anzulović nije paničario. Gradio je povratak kroz stalne rotacije, a ulaskom u igru Michaela Cobbinsa dobio je figuru koja mu je donosila prednost u skoku i bivala konstantnom pick´n´roll lob prijetnjom u napadačkom dijelu. Uz Amerikanca, stalno je kao meta udvajanja bio ciljan iskusni Mateo Kedžo. Kako Jurić odgovara? Ubacuje u igru kadeta Tomislava Ivišića, koji je tako u dresu Šibenika debitirao s 15 godina, šest mjeseci i 24 dana. Kadetski reprezentativac je u igri proveo nešto manje od tri minute, i premda su ga u nekoliko navrata nadmudrili iskusniji protivnici, nije pokazao da je pretjerano impresioniran. Polovicom četvrtine Splićani prelaze u vodstvo (37-39), ali ono je kratkog daha jer Šibenčani uzvraćaju serijom 7-0 i vraćaju prednost s početka druge dionice (44-39). Sjajni Mileković je nezaustavljiv s distance, ali i Veljačić pokazuje da trica u Cetinju nije bila slučajnost. Uz brojne dobre poteze na obje strane na odmor se otišlo s rezultatom 46-44.

Treća četvrtina je ponudila nastavak dobre šuterske forme popularnog Mileta, koji s dvije trice u trideset sekundi dovodi Narančaste do +7 u 24. minuti (57-50). Anzulović u tim trenucima daje sve ovlasti u napadu mladom Mati Kalajžiću, koji s šest poena u nizu pokazuje da je s pravom izabran za glavnu nadu splitske momčadi. Međutim, nevoljama Žutih nema kraja. Upravo u trenucima kad su počeli hvatati konce, Kalajžić pada na parket i s bolnom grimasom na licu biva iznesen s terena. Nismo točno vidjeli kako se to dogodilo, ali mladi reprezentativac je u doskoku ozlijedio gležanj. U takvim situacijama momčadi padnu psihički, ali Split ima još jednog reprezentativca - iskusnog Pavla Marčinkovića. Tridesetogodišnji Zadranin s dvije dobre napadačke akcije produžuje seriju gostiju na 10-0 (57-60), a prekida je Nakić tricom u sljedećem napadu. Splićani u tim trenucima djeluju koncentriranije, pa u posljednjih deset minuta ulaze s +3 (62-65).

Snažno zakucavanje Tonka Vuke je podiglo dvoranu na noge 

Foto: Milan Balaban (GKK Šibenik)

 Kada je Josip Jukić na ulazu u posljednju četvrtinu podigao prednost gostiju na pet poena, činilo se da je mlada šibenska momčad dala sve od sebe i da momčad s većim budžetom i iskustvom polako prelama utakmicu u svoju korist. Važne trice za domaće u prvoj polovici posljednje četvrtine pogađaju Paić i Mileković, a na šest i pol minuta prije kraja Cobbins iz blizine dovodi Splićane do vodstva od dva poena (69-71). Malo tko je tada bio spreman prihvatiti okladu da će to biti posljednje vodstvo gostiju, ali tako je uistinu i bilo. Domaći rade seriju 7-0, a osobito je efektno bilo zakucavanje Vuke četiri minute prije kraja. Dobar ritam Šibenčana je Zula pokušao razbiti miksanjem postava, a dvije minute prije kraja je vratio i načetog Kalajžića na teren. Ipak, ruke gostujućih igrača nisu bile mirne u završnici, pa su Šibenčani održavali i podizali prednost za konačnih +7 (83-76).

Premda su Splićani nadskakali domaću momčad (30-34), dijametralno suprotne šuterske izvedbe su odlučile pobjednika. Šibenik je za tricu imao sjajnih 52 posto (12-23), dok su gosti pogodili tek osam trica iz 26 pokušaja (30 posto). Najveće zasluge u domaćim redovima idu na adresu nevjerojatnog Milekovića, koji je pogodio čak sedam trica iz 11 pokušaja! Ukupno je postigao 25 poena, čemu je dodao i po tri skoka, odnosno asistencije. Posebnom tretmanu u obrani unatoč, dobru partiju je na kraju pružio i Nakić, koji je pokazao raznovrsnost (13 poena, 7 skokova, 4 asistencije). Dvoznamenkasti kod domaćih bili su i Vuko (12 poena, 4 skoka) te Paić (11 poena, 4 skoka, 3 blokade). U splitskim redovima najistaknutiji su bili Marčinković (18 poena, 8 skokova), Cobbins (15 poena, 10 skokova, 2 blokade) i Veljačić (14 poena), dok je Kalajžića ozljeda omela u trenutku kad je ulovio pravi ritam i sigurno bi njegove brojke bile bolje od 11 poena, 5 skokova i 4 asistencije.

Nakon petnaest odigranih utakmica Split zauzima treće mjesto s omjerom 10-5, dok je Šibenik sedmi sa šest pobjeda i devet poraza. U idućem kolu Split dočekuje posljednjeplasiranog Bosca, dok Šibenčani idu na teško gostovanje u Sinj.

Rezultati by SofaScore

">

Rezultati by SofaScore