Europa i Svijet
Kakav će biti epilog Perasovićevog povlačenja momčadi s terena?

Kakav će biti epilog Perasovićevog povlačenja momčadi s terena?

Autor: Paulo Sarić

Što je dopušteno Jupiteru nije volu.

Prije nekoliko dana svjedočili smo rijetko viđenoj sceni. Nezadovoljni suđenjem, igrači Anadolu Efesa napustili su parket pri svome vodstvu protiv Beşiktaşa 35-28, dvije minute prije kraja druge četvrtine. Naređeno im je to od strane čelništva kluba koje se nije slagalo s kriterijem koji su suci imali u trećoj utakmici polufinala turskog doigravanja.

Kao što je odmah bilo jasno, pravila ne dopuštaju jednostrana povlačenja momčadi s parketa, te u takvim situacijama predviđaju gubitak utakmice bez borbe. A to bi u konkretnom slučaju značilo i izravan plasman Beşiktaşa u finale pošto su vodili sa 2-0 u seriji koja se igra na tri pobjede. Svjesni propisa, ljudi iz gostujućeg kluba dugo su se vremena oštro bunili protiv poteza Efesa, no suci su zahtijevali da podnesu pisani prigovor i da se susret nastavi. Sve po pravilima koja sucima daju diskrecijsko pravo da napismeno dobiju povredu pravila.

Pisani prigovor se po pravilima Turskog košarkaškog saveza mora podnijeti unutar 20 minuta od završetka susreta. Gostujući klub je ispoštovao sudačku interpretaciju, odigrao utakmicu do kraja i u zakonskom roku predao svoju žalbu. Na potezu je Disciplinska komisija koja će odluku donijeti nakon što sasluša obranu Anadolu Efesa.

- Mislim da će presuda biti u našu korist. Ono što je suparnik izveo bilo je djetinjasto. I mi smo mogli napustiti utakmicu, no pokazali smo lojalnost i ostali. Ponijeli smo se sportski. Suci su poslije pokušali usmjeriti susret. Niti jedna odluka nije išla nama u korist. No, ne zamjeram im jer su se našli pod ogromnim pritiskom nakon poteza domaćeg sastava – riječi su direktora Beşiktaşa, Cihata Kumuşoğlua, kako prenosi portal basketdergisi.com.

Domaćini su svoj potez pokušali opravdati navodnom činjenicom da je klupa dva puta tražila minutu odmora, a da ju nisu dobili.

Špekulacije u turskim medijima kazuju da će Efes proći lišo i da će dobiti samo novčanu kaznu, umjesto gubitka utakmice što pravila predviđaju. Navodno moć Efesa debelo premašuje onu Beşiktaşa. Podsjetimo, čelni čovjek gostujućeg sastava, Fikret Orman, prije nekoliko dana je javno prozvao Euroligu zbog netransparentnog odnosa prema klubovima koji u njoj nemaju vlasnički udio nazvavši je – lopovskom organizacijom.

Ukoliko se uistinu dogodi takav ishod i momčad Velimira Perasovića ostane u igri za plasman u finale turskog prvenstva, četvrta utakmica igrat će se sutra, s počekom u 19 sati.