Intervjui
Kontinuitet, konzistentnost i poslovanje u realnim okvirima. U Hrvatskoj… Mit? Ne, samo Zabok

Kontinuitet, konzistentnost i poslovanje u realnim okvirima. U Hrvatskoj… Mit? Ne, samo Zabok

Autor: Paulo Sarić

Direktor hrvatskog premijerligaša Ozren Hanžek u najavi dvoboja s KK Zadar progovara o ustroju kluba, očekivanjima od subotnjeg susreta, ali i o tome zašto brojni igrači već godinama rado odlaze u KK Zabok.

Nakon što su prošle sezone ostvarili ponajbolje rezultate u povijesti kluba te izborili polufinale Kupa „Krešimir Ćosić“ i četvrtfinale doigravanja prvenstva Hrvatske, za Zabočane je uslijedilo vraćanje u realnost. Od momčadi koja je početkom svibnja u jednom trenutku vodila i 15 razlike protiv KK Zadar rijetki su ostali u žutom dresu. Antonio Jordano i Lovro Buljević vratili su se u Cedevitu u koju je preselio i trener Ivan Perinčić, Borna Kapusta je prešao u Goricu, Antonio Vlaić u Hermes, a Petar Marić u Zadar. Upravo će protiv potonjeg 'Žuti lavovi' sutra otvoriti domaću sezonu HT Premijer lige, sezonu u koju ulaze s novim trenerom, ali i u potpunosti promijenjenim igračkim kadrom.

- Prije svega moram kazati da se mi sa Zadrom ne možemo uspoređivati. Puno je tu faktora, ali na kraju priče - novac je prevaga. Doveli smo dosta novih igrača i imamo mladu ekipu, no nažalost nesretno smo izgubili u Sinju pa nam je sutrašnja utakmica prilika da pokažemo što možemo i da pokušamo parirati kvalitetnom suparniku. Mi se u Zaboku nikada ne predajemo. Pred svojim navijačima uvijek dajemo maksimum – započeo je direktor Zaboka Ozren Hanžek u razgovoru za Basketball.hr.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zabok se preko ljeta pojačao s nekolicinom vrlo kvalitetnih igrača koji, makar na papiru, ne bi trebali imati problema adekvatno zamijeniti svoje prethodnike. U srce Zagorja došli su Ivan Batur, Krešimir Radovčić, Domagoj Proleta, Aljoša Šarac itd., svi odreda nekadašnji mladi reprezentativci s vrijednim iskustvom iza sebe. Posljednji u nizu momčadi se priključio još jedan bivši mladi reprezentativac - Marino Šarlija. Probleme, pak, stvara ozljeda Prolete radi koje je Ćutuk ostao jedini igrač pod obručima…

- Momčad je po imenima jako dobra, no znate da je košarka kolektivni sport. To smo prošle sezone najbolje vidjeli mi u Zaboku kada smo s uvjetno rečeno slabijom momčadi došli do polufinala Kupa „Krešimir Ćosić“ i doigravanja prvenstva Hrvatske gdje smo se susreli upravo sa sutrašnjim suparnikom Zadrom, klubom s kojim gajimo dobre odnose te u pravilu igramo zanimljive utakmice – stavio je momčad ispred pojedinca čelni čovjek Zaboka

Novost u odnosu na prošlu sezonu je i novi trener. Ivana Perinčića zamijenio je najstariji Tomas koji je u prošlom kolu u Sinju imao svoj debi na seniorskoj klupi.

- Ivan nam je dao novu dimenziju. Gaji moderniju i bržu igru [od svog prethodnika], a dodatni je bonus što velik dio svog bogatog iskustva može prenijeti na igrače. Posebice u vanjskoj liniji.


FOTO: KK Zadar

Činjenica da je Ivan Tomas nekoć nosio dres Zaboka trebala bi mu, barem donekle, olakšati posao. Ipak, za uigravanje nove momčadi – trebat će vremena.

- Kako je Ivan već bio naš igrač mi smo naviknuti na njega, kao i on na nas. Što se igrača tiče, došlo je do povećih izmjena ovo ljeto što iz razloga jer si ne možemo priuštiti da ih ugovorima vežemo na duži period, što iz razloga jer je dobar prošlosezonski rezultat onima koji su iskočili i pokazali se kao nositelji igre donio kvalitetne ponude iz drugih klubova – kazao je Hanžek posebno istaknuvši iskusnog Zadranina Petra Marića i dodao – konačno je završio u rodnom gradu. Tamo gdje je igrama već odavno zaslužio biti.

Nekako „u paketu“ s Ivanom došao je i Marko Tomas o čijim igračkim kvalitetama ne treba trošiti riječi. Koliko će vrijediti Zaboku pokazao je već u prvom kolu kada je bio najbolji strijelac, skakač i asistent svoje momčadi.

- Marko nam se kasno priključio te se igrači još uvijek navikavaju na njega. Radi se o jednom od najboljih košarkaša koji su ikad igrali u Zaboku i čovjeku koji je nekim suigračima i igrački uzor – otkrio je čelni čovjek 'Žutih lavova'.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Sama činjenica da je igrač takve reputacije i kvalitete došao u Zabok, bratu unatoč, pokazuje da se u klubu ozbiljno radi.

- Kada pogledate u prošlost možete vidjeti da su u našem dresu igrali brojni igrači koji su prije ili kasnije bili velika imena. Dalibor Bagarić, Luka Žorić, Ive Ivanov, Filip Krušlin i Ivan Tomeljak samo su neki od njih. Imamo kontinuiranu priču – rekao je direktor Zaboka i pojasnio u čemu vidi recept uspjeha - kao ključ bih istaknuo kontinuiran i kvalitetan rad, konzistentnost i dobre uvjete koje nudimo igračima, ali prije svega nedavanje prevelikih očekivanja te činjenicu da sve što obećavamo uvijek ispunimo. To nas je dovelo na dobar glas. Moram istaknuti našeg nekadašnjeg trenera, a sadašnjeg sportskog direktora Dragu Črnjevića 'Čiku' koji se kreće u tim krugovima i koji uvijek drži do svoje riječi što menadžeri i igrači znaju prepoznati. Nikada nismo ostavljali dugove i uvijek rado dajemo priliku kako mladim igračima, tako i onima koji su pri zalasku karijere ili traže novi angažman poput Marka.

Hanžek nije zaboravio ni još jedan čimbenik koji u paušalnim procjenama brojni zanemaruju.

- Tu je i blizina Zagreba što nam dosta pomaže. Bliža su putovanja za igrače, trenere, menadžere, a na koncu i za TV kuće.


FOTO: KK Zabok

Sutrašnji će ogled biti veliki mamac za publiku. Domaće otvaranje sezone, predstavljanje nove momčadi, a još u goste dolazi Zadar.

- Zabok ima košarkašku tradiciju i ljudi ovdje vole pogledati kvalitetnu utakmicu. Kako oni iz samog Zaboka, tako i iz čitavog Zagorja, pa i šire - sve do Zagreba. Imamo odličnu posjećenost domaćih susreta te smo jedan od najgledanijih klubova u ligi, a tu je i naša vjerna i već prepoznata navijačka skupina. Zadar je uvijek mamac za ljubitelje košarke i nadam se da ćemo sutra moći uživati u kvalitetnom dvoboju – za kraj je istaknuo Hanžek.

Utakmica se igra u subotu u Zaboku s početkom u 17:30 sati uz izravan prijenos na HTV-u.