Hrvatska
VIDEO: Little nije trebao pucati… Ante Nazor otkrio za koga je bio pripremljen zadnji napad Zadra

VIDEO: Little nije trebao pucati… Ante Nazor otkrio za koga je bio pripremljen zadnji napad Zadra

Autor: Paulo Sarić

Kontrola skoka te individualna kvaliteta Pullena uzroci su zadarskog poraza.

Analogijom koja govori da napad puni dvorane, a obrana donosi titule može se reći da trener dovodi momčad u egal, a igrači dobivaju utakmice. I bi tako sinoć na Višnjiku. Premda nekoliko puta skuplja od dalmatinskog sastava i s kadrom toliko širokim da se na klupi nije našlo mjesta ni za – hrvatskog reprezentativca, Cedevita je sinoć gotovo potpisala kapitulaciju na Višnjiku. Gosti iz Zagreba vodili su većinu vremena, no trica Vukovića te polaganje i blokada Dašića dali su Zadranima priliku da u posljednjem napadu dođu do velikog iznenađenja i trijumfalno otvore polufinalnu seriju prvenstva Hrvatske.

Ipak, sretnog kraja po domaćine sinoć nije bilo. Little je zakomplicirao stvari i promašio težak šut pa su bodovi otišli u Zagreb.

- Parirali smo cijeli susret i dokazali da možemo igrati s njima, bez obzira na snagu njihovog 'rostera'. Kada je igra ovako isprekidana i s jedne i s druge strane, kada imamo ovako puno izgubljenih lopti i ovakav postotak šuta onda su skok u napadu i obrana prevaga. A oni su otišli drastično na stranu Cedevite. Nama je trebao dodatni naboj da to kontroliramo, no nismo ga imali. Nadam se da ćemo sljedeću utakmicu biti bolji u tom segmentu. Drugi uzrok poraza je individualna kvaliteta Pullena koji je odigrao kao šahist i kontrolirao ritam svoje momčadi te bio prevaga u finišu. Žao mi je što nismo ostali pravi do kraja, što nismo iskoristili dva bonus faula u produžetku i što nismo igrali tečnije. Ali, protivnik je na koncu pokazao kvalitetu više – izjavio je nakon jučerašnjeg dvoboja trener Zadra Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

'Specijalist za Cedevitu' koji je nebrojeno puta rušio momčad iz Doma sportova i koji je, uostalom, i posljednji izbacio suverena hrvatske košarke iz borbe za trofej, sada već davne 2013. godine, ponovno je došao na korak od uspjeha. No, jučer na parketu nije imao ni Antu Delaša niti Romea Travisa, već Marija Littlea. Iskusni je Amerikanac posljednji napad odigrao „junački“, u trenucima kada je valjalo mućnuti glavom i postaviti akciju.

- Rečeno je da lopta ide na Žoru dolje, no kada smo izišli na teren ostala je kod Marija i to nije ono što smo planirali. Ali, dogodilo se – otkrio je domaći trener.

Iskusni Luka Žorić, čovjek koji je godine i godine proveo u euroligaškim klubovima te igrač s renomeom kakvog dalmatinska publika dugo nije gledala, nedavno je detektirao uzrok ovosezonske nekonzistentnosti Zadra. Nedostatak playmakera.

U izostanku pravih stranih rješenja na 'generalskoj poziciji' zadarskim napadima su nerijetko dirigirali mladići kojima to i nije primarna vrlina. Taj se deficit osjetio i jučer na samom otvaranju susreta pa je na minus osam u osmoj minuti kao zec iz rukava, ili as s klupe, na parket poslan Lovre Bašić.

- Nedostajala nam je organizacija igre i tu smo s Lovrom dobili dimenziju više. S njim smo se dva puta vraćali u egal i hvatali rezultat. Nadam se da će na ovom nivou ostati čitavu sezonu – kazao je 40-godišnji Splićanin koji je ipak bez svog jedinog razigravača odigrao samu završnicu utakmice – zar je to bitno? Planirao sam da budemo agresivniji i da iskoristimo dva bonus faula. To nam je bio cilj.


Pitanje je kako će Zadrani reagirati nakon bolnog poraza. Dalmatinci su „bili u Rimu, ali nisu vidjeli Papu“.

- Nema pravila. Znali smo se nakon teških poraza vraćati dodatno mobilizirani, a znali smo i nakon dobrih partija tonuti. Ekipa dosta varira. Nastojat ćemo ići u pravom smjeru i dati sve od sebe.

Za kraj, kao pozitivnu nit uz borbenost valja istaknuti i dobru obranu dalmatinskog sastava koji je protivniku dozvolio 62 poena u prvih 40 minuta, odnosno samo deset u četvrtoj četvrtini. No, slaba je to utjeha kada se izgubi u produžetku.

- Ako igrate fenomenalnu obranu, a ne kontrolirate defenzivni skok onda je to – loša obrana. Tu je Cedevita odradila posao bolje od nas. Uz faktor skoka i individualnu kvalitetu Pullena pokazali su jednu uncu više od nas na defenzivnom dijelu terena. Imali smo partiju u svojim rukama i ovo moramo iskoristiti kao povod da u narednim susretima izgledamo još bolje – zaključio je Nazor.