Hrvatska
Longin preuzeo krivicu i otkrio razlog smjene Pipana, Nazor naglasak stavio na psihologiju i kemiju

Longin preuzeo krivicu i otkrio razlog smjene Pipana, Nazor naglasak stavio na psihologiju i kemiju

Autor: Paulo Sarić

Zadrani svakoj utakmici moraju pristupiti kao da je zadnja.

Ono što je još sinoć bilo izvjesno, danas je postalo i službeno. Aleš Pipan napustio je klupu KK Zadar. U potragu za njegovim nasljednikom krenulo se odmah, reakcija je bila brza pa nas je već u 17 sati na Višnjiku dočekao novi trener dalmatinskog abaligaša. Kao što smo već objavili, njegovo ime je Ante Nazor.

- Suradnja s Alešom Pipanom je završena. Ovim mu se putem zahvaljujem na svemu što je napravio, a napravio je dosta s ovom ekipom. Mogu reći da razlozi raskida nisu nepoštovanje ekipe prema treneru ili neki unutarnji razlozi, već se nije dogodila poveznica, sinergija između trenera i momčadi. Suradnja je prekinuta sporazumnim raskidom ugovora – rekao je sportski direktor Branimir Longin dodavši da će iskusnom Slovencu biti isplaćena jedna plaća kompenzacije i nastavio - odmah smo krenuli u potragu za novim trenerom. Izuzetno mi je drago da je to Ante Nazor s kojim smo i lani bili blizu dogovora i drago mi je da ćemo ovu sezonu surađivati.

Upitan da prokomentira ima li u ovoj situaciji i njegove odgovornosti, Longin je priznao:

- Naravno da je moja odgovornost. Moja i kluba. Na kraju krajeva Aleš nije jedini krivac za ovo stanje koje nas je zateklo. Svi snosimo dio krivice pa tako i ja – dodao je Branimir Longin koji je kazao da je slovenskom treneru žao radi raskida suradnje jer misli da momčad Zadra može puno bolje i da je tek trebalo doći vrijeme u kojemu bi se to pokazalo.

- Zaželio nam je svu sreću u daljnjem radu, a i mi njemu želimo puno sreće u nastavku karijere.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Na odluku o smjeni trenera presudan utjecaj ipak nije imao vox populi. Do nje su došli odgovorni u kancelarijama zadarskog kluba.

- Ružno je čuti da cijela tribina skandira da trener treba otići, ali smo došli do zaključka da ne bismo mogli napraviti napredak za nekoliko kola. Nismo željeli ući u dubiozu i još gore rezultate nego su bili do sada – za kraj je kazao Longin.

A onda je na red došlo predstavljanje novog trenera. Ante Nazor drugi se put vraća na zadarsku klupu na kojoj je u prethodna dva mandata, posebno onom drugom, ostvario vrlo dobre rezultate.

- Treći put sam ovdje na Višnjiku u svojstvu trenera Zadra. Moram kazati da je ovo bio moj košarkaški dom i da sam ovdje vezan uz neke ljude. Smatram da ovaj tim ima potencijala da igra na gornjoj granici svojih mogućnosti što nam je svima cilj i s čime se odmah moramo uhvatiti u koštac. Nadam se da ćemo ići u tom smjeru i to je jedino što me sada zanima – izjavio je na otvaranju splitski strateg koji je upućen s onim što ga očekuje na Višnjiku - gledao sam zaista svaku utakmicu. Zadar je specifična sredina te sam i sam nebrojeno puta bio u takvim situacijama. Kada ekipa ne igra na gornjim granicama svojih mogućnosti onda se i ovaj teren pretvara u gostujući i sputava igrače. Trebamo se posvetiti ne samo košarkaškim stvarima nego i otkloniti psihološke barijere i pronaći kemiju koja je sada najbitnija. Činjenica je da ovo mora izgledati puno bolje.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Recept za uspjeh je poznat.

- Moramo svakoj utakmici pristupiti kao da je zadnja. Počevši od ove u Beogradu. Trebamo svoju afirmaciju tražiti na strani da izgledamo puno bolje, da pripremimo ekipu na to da na Višnjiku nitko ne bude favorit protiv nas. Imamo još puno do one bitne točke u sezoni kada momčadi idu gore ili dolje i svaki se kiks može ispraviti. Raspored je nezgodan, ali to je relativno jer nakon što se dobije utakmica onda je svaki raspored dobar. Ne trebamo se time opterećivati već igrati svaku utakmicu kao zadnju – zaključio je Nazor koji se osvrnuo i na nekim zadarskim navijačima neugodnu situaciju kada je rekao da mu je treniranje Cibone iskorak u karijeri kazavši da je trenirao tri velika hrvatska kluba – Split, Zadar i Cibonu, i da je tada mislio na svo troje.

Uostalom, pogledajte i sami što je tada rekao povratnik na klupu Zadra i procijenite ima li u toj izjavi išta upitno.

Novi trener ima punu potporu uprave KK Zadar što je potvrdio i direktor Žilavec, a ugovor s Antom Nazorom koji se odmah nakon konferencije za medije uputio održati prvi trening s momčadi potpisan je do kraja sezone.