Hrvatska
Regija
Aleš Pipan napustio Zadar!

Aleš Pipan napustio Zadar!

Autor: Paulo Sarić

Slovenskom je stručnjaku presudio najgori ulazak u regionalnu sezonu u povijesti KK Zadar. Hrvatski abaligaš nikada nije bio bez pobjede nakon prva četiri kola…

Dogodilo se i to. Aleš Pipan više nije trener KK Zadar. Iskusni slovenski strateg koji se ovo ljeto vratio na klupu hrvatskog abaligaša platio je danak lošem otvaranju sezone i nakon samo tri mjeseca napustio zadarski klub. Vijest je to koja je sinoć počela „kontrolirano kružiti“ Zadrom, puštena iz provjerenih izvora, da bi danas bila i službeno potvrđena.

Riječ je o sporazumnom raskidu ugovora.

Slovenskom su stručnjaku presudili loši rezultati. Dok su se dva poraza od Cedevite mogla i očekivati, premda su s vremenskim odmakom bolni vidjevši kakve partije pruža zagrebački klub, utakmice s FMP-om i Mornarom trebale su biti u potpunosti izjednačene i otvorene do samoga kraja. No, zadarska se momčad niti u jednoj nije pokazala ravnopravnim suparnikom u pravilu padajući na vlastitim greškama.

Ono što je posebno zabrinjavalo nisu toliko ni rezultati jer je jedini kiks u pravom smislu te riječi poraz u Zaboku. Iako Zagorci i nisu loša momčad, kada se izgubi utakmica u kojoj se vodi 24 razlike onda to nije kiks nego – kiksčina.

Ono što je posebno zabrinjavalo je govor tijela igrača. Iako je sam Pipan prije nekoliko dana kazao:

- Dosta pričamo, ne samo na terenu, nego i van njega. Nemam neki osjećaj da su se momci predali – izbjegavši direktan odgovor na pitanje čini li mu se govor tijela njegovih igrača zadovoljavajućim, činjenica je da – nije bio.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

I pritom je tu najmanje bitna činjenica da je rijetko koji igrač Zadra davao ruku treneru prilikom izlaska iz igre.

Nije tajna da igrači u neslužbenim razgovorima, koliko god se trudili to sakriti, nisu mogli ne odati dojam da Pipanom nisu zadovoljni. Uostalom ni Glen Davis, nesuđeno NBA pojačanje KK Zadar nije krio svoje nezadovoljstvo navevši upravo slovenskog stručnjaka kao jedan od razloga odlaska.

Naravno da Davis u dva sata treninga nije mogao shvatiti što se događa, ali to mu je bilo rečeno od strane – suigrača. Nesuđenih, makar. Tu ga je večer posjetio Mario Little koji, malo je reći, nije fan Pipana…

Atmosfera se u gradu prošli tjedan i konačno okrenula protiv slovenskog trenera kojemu su uzdu stezali porazi u Zaboku i Ljubljani, a kako je nije otpustila ni očekivana pobjeda nad Goricom dodatno ju je pritegao poraz od Mornara.

Velik je utjecaj na smjenu imao vox populi, pogotovo spuštanje pripadnika Tornada u prostor gdje se održavala konferencija za medije, koju su mirno i pristojno poslušali do samoga kraja, da bi na koncu postavili pitanje koje novinari nisu.

Hoće li Pipan dati ostavku?


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Jednako kao i novinari već su znali, ili makar naslućivali, odgovor na to pitanje. Odgovor je naravno bio – negativan, no poslužilo im je to kao dobar uvod, lopta na volej ili, košarkaškim rječnikom, alley-oop da iskusnom Slovencu poruče da ga u Zadru – ne žele.

Zanimljivo je dodati da je slovenskom treneru u ugovoru navodno bila klauzula da ga se ne može otpustiti dok mu se ne kompletira momčad i da se radi toga požurilo s dovođenjem novog igrača.

Kako je njegovo ime William Magarity moglo bi se reći da je Aleš Pipan – namagarčen.

Novog bismo trenera trebali saznati uskoro, konferencija za medije najavljena je za 17 sati, no tko god on bio sigurno je da će trebati biti - suprotnost Pipanu.

Zadranima treba šok pred nastavak sezone i zaokret od skoro 180 stupnjeva.

A na tržištu je malo imena koja to mogu garantirati…