Hrvatska
Lov na startnu jedinicu: Cibona, Zadar ili Split?

Lov na startnu jedinicu: Cibona, Zadar ili Split?

Autor: Teo Cilar Photo: Teo Cilar

Dva kola prije kraja HT Premijer lige za prvaka vodi se velika borba između Cibone, Zadra i Splita za startnu jedinicu uoči doigravanja. Donosimo mogući rasplet.

Jučerašnjom pobjedom Splita protiv Zadra 91:101 u dvorani Krešimira Ćosića došli smo do vrlo neizvjesne borbe oko pozicije broj jedan. Zadar koji je do jučer bio prvi i držao sve u svojim rukama, sada više ne ovisi sam o sebi i s nestrpljenjem će čekati petak i dvoj Splita i Cibone na Gripama. Naravno nešto će se pitati i ostale protivnike Cibone, Zadra i Splita u ta posljednja dva kola, a to su Cedevita Junior, Gorica i Zabok. 

Trenutna situacija je takva da je Cibona vodeća na ljestvici s 24 pobjeda i 6 poraza, a Split i Zadar su izjednačeni na omjeru 23-7. Iduće, predposljednje kolo donosi nam direktni duel između Splita i Cibone na Gripama koji će dati odgovore na mnoga pitanja, a Zadar će na neugodno gostovanje kod Cedevite Junior. Spomenimo odmah i posljednje kolo u kojem će Cibona dočekati Cedevitu Junior, Zadar će ugostiti Goricu, a Split će na gostovanje kod Zaboka. 

Spomenimo i to kako se u međusobnim ogledima Zadra, Cibone i Splita računaju svi susreti igrani ove sezone, znači i oni prije Lige za prvaka. Zadar je sve svoje susrete protiv Cibone i Splita odigrao te je na omjeru 4 pobjede i 4 poraza u tim susretima (2-2 s Cibonom uz bolju koš razliku od 20 poena, 2-2 protiv Splita uz lošiju koš razliku od Splićana za 4 poena što mu na kraju donosi plus od 16 poena ukupno). Cibona je na omjeru 4-3 (2-2 protiv Zadra uz minus 20 koš razliku dok je protiv Splita na 2-1 uz pozitivnu koš razliku od 19 poena što im ukupno donosi minus od jednog poena). Split je na omjeru 3 pobjede i 4 poraza (2-2 protiv Zadra uz pozitivnu koš razliku od 4 poena, a s Cibonom su na omjeru jedne pobjede i dva poraza uz negativnu koš razliku od 19 poena što im ukupno donosi -15).

Pobjeda Splita protiv Cibone


Ukoliko Split dobije Cibonu do 7 poena razlike, Zadar je prvi, Cibona druga, a Split treći. Pobjeda Splita od 8 poena razlike i više, Zadar je prvi, Split drugi, Cibona treća. Pobjeda Splita s 31 poen razlike i više, Split je prvi, Zadar drugi, Cibona treća. Naravno sve te kombinacije bi važile ukoliko bi Zadar dobio obje do kraja, a Cibona i Split u posljednjem kolu Cedevitu Junior odnosno Zabok.  

Pobjeda Cibone protiv Splita


Bilo kakva pobjeda Cibone ostavlja vukove na prvom mjestu, Zadar je drugi, a Split treći. Naravno, ako Zadar dobije Cedevitu Junior u Zagrebu. Tada bi uoči posljednjeg kola imali Cibonu na omjeru 28-6, Zadar na 27-7, a Split na 26-8 i posljednje bi kolo odlučilo o startnoj jedinici između Cibone i Zadra. Zadar bi čekao kiks Cibone protiv Cedevite Junior te bi na domaćem terenu trebao dobiti Goricu da se to ostvari. Split bi s druge strane bio bez ikakvih šansi za broj jedan, ali da dođe do drugog mjesta trebao bi slaviti u Zaboku i čekati poraz Zadra od Gorice. Naravno, ne isključujemo ni neka iznenađenja u posljednja dva kola jer nešto će se pitati Cedevitu Junior, Goricu i Zabok, svi su oni pokazali ove sezone da mogu dobiti favorizirane protivnike. 

Sve u svemu, čekaju nas vrlo zanimljiva posljednja dva kola HT premijer lige za prvaka!