Europa i Svijet
Peras doveo zamjenu na visokim pozicijama

Peras doveo zamjenu na visokim pozicijama

Autor: Paulo Sarić

Australski reprezentativac se odlikuje mekom rukom te bi trebao imati nezanemarivu ulogu u turskoj momčadi.

Kao što smo jutros pisali, logičan korak Efesa nakon odbijanja produljenja ugovora s dvojicom stranih visokih igrača bio je potpisati – stranog visokog igrača. Izbor je pao na 26-godišnjeg Australca Brocka Motuma koji je prošle dvije sezone proveo u redovima Žalgirisa.

Motum je rođen u Brisbaneu, a nakon završene srednje škole zaputio se u SAD gdje je pohađao sveučilište Washington State. Nakon plodonosne sveučilišne karijere tijekom koje je zabijao 12.8 koševa u prosjeku izašao je na draft, no nije bio odabran te je odlučio svoj košarkaški put graditi u Europi. Prva postaja je bila talijanska Bologna gdje se nije najbolje snašao pa se ponovno oprobao u NBA-u. Dobre predstave u Ljetnoj ligi privukle su interes Utah Jazza koji mu je ponudio ugovor, no nakon samo jedne predsezonske utakmice biva otpušten te se odlučuje vratiti u Australiju. Pokazat će se da mu je to bio najbolji potez kojega je mogao povući pošto se u redovima Adelaide 36sa preporodio i podigao prosjeke na 18.6 koševa uz 7.2 skoka po susretu, uz nevjerojatne postotke šuta. Povratak u Europu je uslijedio 2015. godine kada je potpisao jednogodišnji ugovor s litavskim Žalgirisom kojega je prošlo ljeto produžio.

Kod Velimira Perasovića dolazi kao isprofiliran visoki igrač solidne skok igre i vrlo kvalitetnog šuta, te bi trebao predstavljati kvalitetan dodatak turskoj momčadi. Prošle je sezone u Euroligi zabijao 10.8 koševa u prosjeku, uz 3.4 skoka i 46 posto šuta za tri poena. Hrvatskim je ljubiteljima košarke ostao u sjećanju kao član U-19 reprezentacije Australije koju je naša mlada vrsta predvođena izbornikom Borisom Kurtovićem te Tonijem Prostranom i Mariom Delašem svladala u utakmici za treće mjesto.


Motum je bio član i olimpijske reprezentacije Australije koja je lani za pola koša ostala kratka za medalju izgubivši u susretu za treće mjesto od Španjolske rezultatom 88-89. Ugovor je potpisan po formuli 1+1, s pravom prvenstva turskoga kluba.